Itt a negyedik Orbán-kormány

DSC 1699
2018.04.27. 13:54 Módosítva: 2018.04.27. 13:57

Véglegessé vált a 4. Orbán-kormány névsora, jelentette be Havasi Bertalan a kormányfő sajtófőnöke. Magyarország új kormánya az Országgyűlés alakuló ülését követő hetekben áll fel - olvasható Havasi közleményében.

Az újoncok

Az Emmi élén Kásler Miklós , az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója váltja Balog Zoltánt. Az egészségügyért is felelős miniszter meglepő nézeteket vall. Szerinte a halálos betegségek nagy része elkerülhető lenne a Tízparancsolat betartásával. 

További átalakítás az Emmiben, hogy Ónody-Szűcs Zoltán eddigi egészségügyért felelős államtitkár is elköszönt , helyét úgy tudjuk, Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház igazgatója veszi át. Az oktatási államtitkár kiléte egyelőre kérdéses. 

A megszűnő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladatainak egy részét  Bártfai-Mager Andrea fogja ellátni a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterként. Ő 2016 óta a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásért felelős kormánybiztos volt.

Fazekas Sándor helyett Nagy István vezeti a jövőben az agrártárcát. Az új miniszter eddigi legemlékezetesebb pillanata, hogy három éve egy telefon tapadt az arcára

Lázár János helyett Gulyás Gergely fogja vezetni a Miniszterelnökséget. Érdekesség, hogy Lázárhoz hasonlóan Gulyás karrierje is meredeken ível felfelé a Fideszben, kettőjük között viszont az nagy különbség, hogy Gulyás nem mutatja jelét annak, hogy Orbán Viktor babérjaira törne. 

Meglepő váltás a Honvédelmi Minisztérium élén. Simicskó István helyét Benkő Tibor vezérezredes veszi át. A Kádár-korszak óta nem volt példa arra, hogy aktív hivatásos katona vezesse ezt a tárcát. Benkőről készült portrénkat itt olvashatja

Új ember a kormányban Palkovics László , aki  innovációs és technológiai miniszter lesz. Az utóbbi két évben oktatásért felelős államtitkárként valamelyest konszolidálta a területen tapasztalható problémahalmazt, de ettől függetlenül a nemzetközi összehasonlításokban Magyarország folyamatosan csúszik lefelé. 

Akik maradnak 

Orbán Viktor legstabilabb embere Pintér Sándor , aki zsinórban harmadszor is belügyminiszter lesz. Ő egyébként a kormány korelnöke, 69 éves, amivel éppencsak megelőzi a 68 éves Káslert. 

Pintérhez hasonlóan alapembernek számít az Orbán-csapatban Semjén Zsolt , aki ismét miniszterelnök-helyettes lehet. A KDNP nevű párt vezetője egy államtitkárságot is kapott az Emmitől. 

Nem maradhat ki a kormányból a kormányfő jobbkeze, Rogán Antal sem, továbbra is a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezeti majd. Rogán pozíciója annyira stabil, mint Pintéré. 

Süli János , a paksi atomerőmű-beruházásért felelős tárcanélküli miniszter menet közben került be a harmadik Orbán-kabinetbe. Munkáját a negyedikben is folytatja. 

Az új csapat oszlopos tagja lesz Varga Mihály is, aki a miniszterelnök szava járásával élve továbbra is azért fog felelni az NGM élén, hogy rendben legyenek a számok. 

Tovább fogja vezetni a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot Szijjártó Péter , akire harcos évek várnak a nemzetközi konfliktusokban lubickoló miniszterelnök oldalán. 

Marad Trócsányi László igazságügyi miniszter is. Az Orbán-kormányok eddig is eléggé beleálltak jogi kérdésekbe itthon és a határokon túl, ezért neki is fontos feladatai lesznek a továbbiakban. 

Nyitókép: Varga Mihály is marad (Bődey János/Index)