Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Itt a negyedik Orbán-kormány

DSC 1699
2018.04.27. 13:54 Módosítva: 2018-04-27 13:57:27

Véglegessé vált a 4. Orbán-kormány névsora, jelentette be Havasi Bertalan a kormányfő sajtófőnöke. Magyarország új kormánya az Országgyűlés alakuló ülését követő hetekben áll fel - olvasható Havasi közleményében.

Az újoncok

Az Emmi élén Kásler Miklós , az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója váltja Balog Zoltánt. Az egészségügyért is felelős miniszter meglepő nézeteket vall. Szerinte a halálos betegségek nagy része elkerülhető lenne a Tízparancsolat betartásával. 

További átalakítás az Emmiben, hogy Ónody-Szűcs Zoltán eddigi egészségügyért felelős államtitkár is elköszönt , helyét úgy tudjuk, Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház igazgatója veszi át. Az oktatási államtitkár kiléte egyelőre kérdéses. 

A megszűnő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladatainak egy részét  Bártfai-Mager Andrea fogja ellátni a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterként. Ő 2016 óta a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásért felelős kormánybiztos volt.

Fazekas Sándor helyett Nagy István vezeti a jövőben az agrártárcát. Az új miniszter eddigi legemlékezetesebb pillanata, hogy három éve egy telefon tapadt az arcára

Lázár János helyett Gulyás Gergely fogja vezetni a Miniszterelnökséget. Érdekesség, hogy Lázárhoz hasonlóan Gulyás karrierje is meredeken ível felfelé a Fideszben, kettőjük között viszont az nagy különbség, hogy Gulyás nem mutatja jelét annak, hogy Orbán Viktor babérjaira törne. 

Meglepő váltás a Honvédelmi Minisztérium élén. Simicskó István helyét Benkő Tibor vezérezredes veszi át. A Kádár-korszak óta nem volt példa arra, hogy aktív hivatásos katona vezesse ezt a tárcát. Benkőről készült portrénkat itt olvashatja

Új ember a kormányban Palkovics László , aki  innovációs és technológiai miniszter lesz. Az utóbbi két évben oktatásért felelős államtitkárként valamelyest konszolidálta a területen tapasztalható problémahalmazt, de ettől függetlenül a nemzetközi összehasonlításokban Magyarország folyamatosan csúszik lefelé. 

Akik maradnak 

Orbán Viktor legstabilabb embere Pintér Sándor , aki zsinórban harmadszor is belügyminiszter lesz. Ő egyébként a kormány korelnöke, 69 éves, amivel éppencsak megelőzi a 68 éves Káslert. 

Pintérhez hasonlóan alapembernek számít az Orbán-csapatban Semjén Zsolt , aki ismét miniszterelnök-helyettes lehet. A KDNP nevű párt vezetője egy államtitkárságot is kapott az Emmitől. 

Nem maradhat ki a kormányból a kormányfő jobbkeze, Rogán Antal sem, továbbra is a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezeti majd. Rogán pozíciója annyira stabil, mint Pintéré. 

Süli János , a paksi atomerőmű-beruházásért felelős tárcanélküli miniszter menet közben került be a harmadik Orbán-kabinetbe. Munkáját a negyedikben is folytatja. 

Az új csapat oszlopos tagja lesz Varga Mihály is, aki a miniszterelnök szava járásával élve továbbra is azért fog felelni az NGM élén, hogy rendben legyenek a számok. 

Tovább fogja vezetni a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot Szijjártó Péter , akire harcos évek várnak a nemzetközi konfliktusokban lubickoló miniszterelnök oldalán. 

Marad Trócsányi László igazságügyi miniszter is. Az Orbán-kormányok eddig is eléggé beleálltak jogi kérdésekbe itthon és a határokon túl, ezért neki is fontos feladatai lesznek a továbbiakban. 

Nyitókép: Varga Mihály is marad (Bődey János/Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?