Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

NVI: január után több tucatnyian költöztek be szabolcsi falvakba

Image uploaded from iOS
2018.04.27. 11:46 Módosítva: 2018-04-27 12:47:27

Bár a Nemzeti Választási Iroda azzal adta ki közleményét, hogy nem igaz, hogy az ukrán határ közelében többezren létesítettek lakcímet, viszont a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján elismerik, hogy "2018. január 1-től 60 fő létesített lakóhelyet, és 30 fő tartózkodási helyet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú egyéni választókerülethez tartozó Botpalád, Csaholc, Fülesd, Kispalád, Milota, Sonkád, és Zsarolyán térségében".

Az NVI szerint "a hét település lakossága 2018. január 1-jén 5882 fő volt. 2018. január 1-től mindössze 60 fő létesített lakóhelyet, és 30 fő létesített tartózkodási helyet ezeken a településeken". Ideértik a kiskorúakat is.

"Csak a választópolgárokat vizsgálva: a választás kitűzése napján a névjegyzékben szereplők száma 4502 fő, a szavazás napján 3962 fő, a megjelent választópolgárok száma pedig 2494 fő (62,9 százalék, vagyis az országos átlagnál alacsonyabb)", írja az NVI.

A magyarországi szavazókörökben csak azok a magyar választópolgárok szavazhatnak, akiknek van magyarországi lakcímük. Azok a magyar választópolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, a sikeres regisztrációt követően kizárólag levélben szavazhatnak, írja közleményében az NVI.

Korábban az Index is írt arról, hogy a választásokhoz közeledve néhány határmenti településen hirtelen megnövekedett a lakosságszám. Az állítások legsúlyosabb része az volt, hogy ezeken a településeken egy-egy házba több tucat embert jelentettek be. Ezt nem cáfolta az NVI.

Nyitókép: kispaládi választási bizottság (Bődey János/Index)