Nyilvánosságra hozzák az eddig eltitkolt, kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat

2018.04.27. 18:58

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben. Az Ítélőtábla kimondta, hogy nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban, azaz végre évekre lebontva, intézményenként lehet megismerni, melyik magyar kórház hogy áll a kórházi fertőzésekkel. A minisztériumnak 15 napja van, hogy megküldje a TASZ-nak a kért adatokat. 

A mostani per lényege az volt, hogy az eddigi jelentésekkel szemben végre nem általánosságban, hanem laikusok számára is könnyen értelmezhető, konkrét adatokra épülő elemzés készüljön a kórházi fertőzésekről. Az ítéletnek köszönhetően intézményekre, kórokozókra és évekre lebontva fogják vizsgálni, hogy Magyarországon hol és milyen betegségekkel kell fellépni. 

Az állami szervek nem hozták nyilvánosságra ezeket az adatokat, arra hivatkozva, hogy ezek közlése, félrevezetheti a pácienseket, és az állam szerint a társadalom nem elég érett rá, hogy ezeket az adatokat megismerje. 

A TASZ közérdekűadat-igénylését már nem is a fenti érvekre hivatkozva tagadta meg az Emmi, hanem azért, mert álláspontjuk szerint a kért adatok döntés-előkészítő jellegűek. Az Ítélőtábla szerint azonban csak akkor lehet az adatok döntés-előkészítő jellegére hivatkozni, ha pontosan megjelölik, milyen döntést készítenek elő az adatok, miképpen, és mikor fogják azt meghozni, ami nem történt meg. A bíróság azt is kimondta, hogy az adatok nyilvánosságához fűződő közérdek egyértelműen előrébb való, mint azok zártan kezelése.

(via TASZ)