Újabb történelmi melegrekordok dőltek meg Magyarországon

2018.04.29. 09:01

A vasárnap hajnalban ötvenkét éves napi melegrekordot adott át a múltnak: a legmagasabb minimumhőmérséklet eddig az 1966-ban Egerben és egy budapesti ponton mért 17,4 Celsius-fok volt, mostantól azonban 18,7 fok. Ezt a Szeged melletti Sándorfalván mérték – derül ki a meteorológiai szolgálat közleményéből.

Fotó: OMSZ / met.hu

A meteorológusok szerint a fölénk áramló meleg levegő és a több helyen felhős idő magyarázza az új csúcsot, ezeknek köszönhetően sokfelé volt a szokásosnál jóval melegebb az éjszaka. Így az ország leghidegebb részein, az Északi-középhegységben, a szlovák határ közelében 8-9 fokig hűlt le a levegő hajnalra.

Fotó: OMSZ / met.hu

A meteorológiai szolgálat megjegyzi ugyanakkor: a szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek. Az is lehet, hogy hibás érték maradt az adatok között, „különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink” – olvasható a tájékoztatásukban.

Megdőlt a nappali melegrekord is

Az OMSZ később, vasárnap este, bejelentette, hogy nemcsak hajnalban, hanem napközben is rekord született: a 2012-ben Győrön és Nyíregyházán mért 30,6 fokot ráadásul nem csak egy, hanem 18 mérőállomáson haladta meg a napi maximum-hőmérséklet.

A legmelegebb Kelebián és Sátorhelyen volt, ahol 31,4 fokig melegedett fel délután a levegő.

Nem sokon múlott a fővárosi melegrekord sem: Újpesten délután 30,4 fokot mértek, ami megegyezik a 2012-ben, ugyancsak Újpesten mért maximum értékkel.

Mint írtuk, a következő napokban is sok lesz a napsütés, helyenként 25-30 fokot is mérhetnek. A jövő hét időjárása azonban ezzel együtt változékony lesz, záporokra, zivatarokra és erős szélre is készülni kell.