Kitalálják, hogyan fognak össze az időköziken a Fidesz ellen

2018.04.30. 10:25

Szerdán ülnek össze a baloldali ellenzéki pártok, hogy egyeztessenek az időközi választásokon való indulásuk összehangolásáról – értesült a Népszava.

A nyáron két kerületben választanak új polgármestert: a VIII. kerületben a fideszes Kocsis Máté, a XV. kerületben pedig a DK-s Hajdu László parlamenti megválasztása miatt.

A választási adatok szerint még a VIII. kerületben is esélyes lehet a baloldal, ehhez azonban nem más kell, mint a bűvös összefogás, avagy koordinálás, ami az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján nem egyszerű pálya az ellenzéknek.

Pár nappal ezelőtt az MSZP-s Horváth Csaba bedobta az előválasztás ötletét, amelynek lényege, hogy előre megrendeznek egy választást, és a nyertes indul csak a Fidesz ellen. Erre az idő rövidsége miatt aligha lesz idő, a pártok viszont összeülnek egy egyeztetésre.

Horváth Csaba a múlt héten a Demokratikus Koalíciót, az LMP-t, a Párbeszédet, a Momentumot, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, valamint a Liberálisokat hívta tárgyalni, a Jobbikot nem.

Ha az előválasztás ötletével nem is, az összefogás szükségességével valószínűleg egyetértettek a pártok - erre utal legalábbis, hogy majdnem mindegyik meghívott azt ígérte, jelen lesz az egyeztetésen. Horváth Csaba a Népszavának azt mondta, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselőinek is küldtek e-mailt, azonban arra még nem érkezett semmilyen válasz.

Horváth Csaba azzal indokolta, hogy a Jobbikot nem hívták meg az egyeztetésekre, hogy a fővárosban önállóan is győzni tud a baloldal.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.