Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Tisztázni akarják a határokat Orbánnal az Európai Néppárt vezetői

2018.04.30. 09:38

Az Európai Néppárt (EPP) vezetősége május elején tisztázó beszélgetésre hívja Brüsszelbe Orbán Viktor miniszterelnököt — írta a Népszava a német sajtó jelentései alapján.

A Der Spiegel értesüléseire hivatkozva azt írták, hogy Joseph Daul, az EPP elnöke és Manfred Weber frakcióvezető azt szeretnék megtudni a most újraválasztott magyar kormányfőtől, hogy folytatni kívánja-e Magyarország átalakítását "illiberális demokráciává".

A Die Welt idézi Manfred Webert, aki azt mondta:

vannak határok, amelyeket neki (vagyis Orbán Viktornak) is be kell tartania. És ezt világossá akarjuk tenni a számára.

Az újság szerint az Európai Néppárt aggódik, hogy a Fidesz április eleji győzelme bebetonozza az “illiberális demokráciát”, amit autoriter kormányzás és erős állam jellemez.

Az újság információi szerint az EP német kereszténydemokrata és keresztényszocilaista képviselői egy strasbourgi összejövetelen komoly aggályaikat fogalmazták meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Az aacheni Sabine Verheyen azt mondta, választói folyamatosan felelősségre vonják azért, hogy a néppárt jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. A brandenburgi Christian Ehler a tudományos kutatókat érintő korlátozásokat tette szóvá - írta a die Welt alapján a Népszava.

Mindez Orbán Viktorék olvasatában

Manfred Weber európai néppárti (EPP) frakcióvezető márciusi budapesti látogatását viszonozza szerdán Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki az új nemzeti kormány céljairól, a következő évek feladatairól tájékoztatja a Fidesz európai pártcsaládjának vezetőit, és aktuális uniós kérdésekről is tárgyalnak - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A látogatást viszonzó szerdai brüsszeli tanácskozáson Európa és Magyarország keresztény értékeken alapuló kultúrájának megőrzéséről, a határok és az európai emberek megvédéséről lesz szó, mely célokhoz a magyar emberek nagy többsége adott erős felhatalmazást - közölte Havasi Bertalan.

Orbán Viktor a magyar gazdaság versenyképességének további erősítéséről, a teljes foglalkoztatottság megteremtéséről, a gyermekvállalás támogatásáról is tájékoztatja majd európai szövetségeseit. A megbeszélésen szóba kerülnek az Európa előtt álló legfontosabb kihívások, így az EU kereskedelempolitikája, migrációs- és menekültpolitikája, valamint az Unió 2020 utáni költségvetése is - áll a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatásában.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.