Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Kevesebb Fideszt ígér a Momentum az adományozóknak

A munka ünnepe az újabb kétharmad után

Élő
7718145648 BSZ 1907
Index
2018.05.01. 19:55

Összefoglaló

Május 1-je hagyományosan a baloldal nagy ünnepe, a sorozatban harmadszor elbukott választások után is megtartották rendezvényeiket az ellenzéki pártok.
Néhány kivétellel, a Jobbik ugyanis a korábbi évekkel ellentétben most nem majálisozott a Hajógyári szigeten anyagi okokból,
a DK pedig Gyurcsány nélkül, csökkentett üzemmódban május 1-jézik, a XV. kerületben tartottak sajtótájékoztatót és minimajálist.
Az MSZP szokásos helyszínén, a Városligetben várja a szimpatizánsait egy kiadós sör-virslizésre.
A Párbeszéd ezúttal külön, a Római parton tartja rendezvényét,
az LMP pedig a Gellért-hegyen piknikezik.
A Momentum napközbeni mulatozás helyett délután tüntet május 1-je alkalmából.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • "Orbán Viktorral szemben mindenkire szükség van" - mondta Fekete-Győr a jövőre esedékes EU-parlamenti, és önkormányzati választások kapcsán. "Magyarország otthona Európa". De az önkormányzati választás a fontosabb:

  Vissza kell szereznünk a vidéket az utolsó kis falvakig. Atomonként kell leépíteni a Fidesz rendszerét.

  Fekete-Győr meghirdette a "cselekvés köreit". A pártelnök külön kitért a Kétfarkú Kutyapárt cselekvési akcióira. "Minden egyes rendbetett buszmegálló/megtett kilométer/beszélgetés egy fideszes szabazóval egy kiütött tégla!"

  Csatlakozzatok, ha rendszert akartok váltani!

  - zárta katonás hangú beszédét Fekete-Győr.

 • A Momentum az egyetlen politikai mozgalom, amelyekhez tömegek csatlakoznak

  - mondta, óva intve attól, hogy bárki bedőljön a parlamenti ellenzék látszólagos változásainak, esetleges név- vagy logóváltoztatásnak, utalt Fekete-Győr az MSZP-re. Nem számít, hogy Kárpátiás pólóban tüntettél vagy szivárványosban. "Gyere, várunk!" - hívta az új politikai közösségbe az új tagokat.

 • A sebek nyalogatása a választók cserbenhagyását jelenti. Változásra van szükség!

  - Fekete-Győr megismételte, hogy enélkül újra el fog bukni az ellenzék, de nem csak az ellenzék, hanem az ország is.

  Mozgalmi politizálásra van szükség. Cselekvő, hazafias aktivizmusra!

  - Fekete-Győr szerint az utcai, nem pedig a parlamenti aktivitás lehet a változás forrása.

 • Fekete-Győr András egy hangos sziasztokkal nyitott. "Beszélnünk kell április 8-ról" - ez olyan mint szüleinknek a szovjetek ellen a 0-6, vagy nekünk, hogy annak idején megszakították a Kacsameséket, mert meghalt valamilyen bácsi."

  Április 8. sokkjáról nem szabad megfeledkezni.

  Minden nap jusson eszünkbe az a narancssárga országtérkép minden áldott nap. Mert csak erre gondolva tanulhatunk az elkövetett hibáinkból. Két Magyarország van, és azt a másikat nem ismerjük.

  Ez volt az ellenzék hibája, a Momentummal együtt. "Két Magyarország van és az egyikről az ellenzéknek lövése sincs". Könnyű lesajnálni azokat, akik a Fideszre szavaztak, de akkor ugyanez az eredmény lesz legközelebb is. " Meg kell értenünk őket és megmutatnunk, hogy van jobb választás, mint a Fidesz. A jövő mindig legyőzni a múltat. A feudalizmus felett csak a korszerűség győzhet. Orbán Viktor sem kerülheti el a sorsát" - de "mondjuk ki: ezzel a kétharmaddal szemben ez az ellenzék ebben a parlamentben".

 • Márki-Zay Péter az újabb meglepetésvendég. "Nem fogok beszédet mondani" - mondta a hódmezővásárhelyi polgármester-választás meglepetésgyőztese, elismerve, hogy ez mikrofonnal előtte furcsán hat az Andrássy út közepén. Aztán mégis beszédet mond, szurkolva a Momentumnak, miután az ellenzéki összefogás nem valósult meg április 8-ra.

  Készüljetek fel, hogy a kormánypárti média támadni fogja azokat, akik azon dolgoznak, hogy az ellenzék álljon össze. "Évszázados ellentét omlott le, még ha egy vereség árán is, meghaladottá vált a jobb- és baloldal különállása - innentől a tisztesség és a tisztességtelenség között kell választani" - üzente tényleg rövid bészéde végén Márki-Zay.

 • Soproni Tamás a második Momentumos felszólaló. "Nem az elherdált milliárdok miatt vagyok dühös, hanem a milliók miatt, akikkel elhitették, hogy az ország egyik fele nemzetvesztő. Akikkel elhitették, hogy nem a rossz egészségügy, hanem Soros György jelenti nekik a problémát." Soproni ezután a kisgömböcként dagadó kormányzati propagandamédiáról beszél, amely álvalósággal ad választ az emberek kérdéseire.

  Könnyebb sorosozni, buzizni, mint vitázni!

  - mondta Soproni.

  A propaganda háborús termék, alkalmazói háborús bűnösök. A Fidesz háborúban áll velünk, Magyarországgal, és mindenkivel, aki szerint az ország helye az EU-ban van". Soproni szerint a Fidesz háborúzni akar, de nem ez a megoldás a kormánypárttal szemben. "Bizalomra van szükség, és békével, a valóság megmutatásával kell visszavezetni azokat, akiket megfertőzött a Fidesz propagandagépezete" - mondta Soproni, arra kérve, hogy mindenki utalja fizetése egy százalékát minden hónapban egy saját maga által kiválasztott médiumnak.

  Terjeszd a valóságot - adta ki a jelszót Soproni.

  Ma már nem elég elmenni szavazni, állj fel a fotelből és terjeszd a valóságot! Rajtad múlik, hogy mikor lesz vége ennek a rémálomnak!

 • Gyetvai Viktor lett a meglepetésvendég. "Tegye fel a kezét az, aki április 8-án nem erre számított. Hagyja fent a kezét az, aki nem a Fideszre szavazott" - a kezek fenn maradtak. "Nem vagytok egyedül" - mondta Gyetvai, kijelentve: így vagy úgy, de ezt a választást a Fidesz megnyerte.

  Dolgunk van azzal, hogy ezt a hatalmat le lehessen váltani.

  Egységes ellenzék kell, de olyanok, akik érdemben képviselnek - szúrt oda a demokratikus ellenzéknek a diáktüntető.

  "Ne azon menjen a verseny, hogy ki tud nagyobbat mondani a Fideszre" Gyetvai szerint Fidesz utáni hiteles programra, nemzeti minimumra van szükség az aljas rendszerrel szemben, és cselekedni kell, nem csak beülni a parlamentbe a fizetésért. "A Fidesz valós félelmekről is beszélt, csak rossz válaszokat ad. És nem lehet hibáztatni a rájuk szavazó, kiszolgáltatott helyzetben lévő közmunkásokat."

  Menjünk utcára, május 8-án, amikor mégkezdődik a parlamenti ülés! - hirdetett Gyetvai máris egy újabb tüntetést. Nem mehetünk el! - mondta azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy elhagyják az országot. "Ne hagyjuk, hogy unokáink már nem magyarul beszéljenek" "Itt fogunk élni, megküzdünk érte, ez nem Orbán Viktor saját kis tartománya!"

 • Szerelemből szeretnék gyereket szülni és nem Orbán Viktor kormányának. Olyan országot akarok, ahol nem a migránsokat üldözik, hanem a korrupciót. Ahol bölcsődék, iskolák épülnek, nem stadionok - mondta lendületesen Cseh Katalin a Kodály köröndön felállított színpadon.

 • Néhány zeneszám után 3 fellépő mond majd beszédet, plusz lesz 2 meglepetés felszólaló is!

 • Ó, ez azt jelenti, hogy én is takarodjam - állapította meg keserű mosollyal Mécs Imre a transzparenst olvasva. Az SZDSZ egykor vezető politikusa szerint nem kell mindenkit elsöpörni, aki idősebb, bár 56-ban ő is gondolt ilyet. A mai helyzetről azt vallja: bincs a parlamentben olyan ellenzéki erő, amely képes a jelenlegi rendszer felszámolására, és arra, hogy visszatérjenek a rendszerváltást biztosító alkotmányhoz.

 • a Báthory utcán, ezer felett a résztvevők száma. (Ez a Facebook-esemény szerint résztvevők és érdeklődők számához képest még mindig nagyon szerény létszám.)

 • Lassan felfújják az utolsó lila lufit is és elindulhat a Momentum menete a Szabadság térről a Kodály köröndre.

  Május 1-je mindenkinek mást jelent, van, akinek a munka ünnepét, ezért tündökölnek néhányan vörösben, nekünk az Európai Unióhoz való csatlakozást,

  mondta indítóként hangosbeszélőjébe egy szervező, majd elindult a menet rendőri felvezetéssel a Honvéd utcán át.

 • Amíg az egyelőre legfeljebb 500-1000 fős tömeg gyülekezik a Szabadság téren, a Momentum lila dobozokba gyűjti az adományokat. "Több pénz = kevesebb Fidesz".

 • Miközben a szervezők a Momentum rendezvényére készülődnek a Szabadság téren, egy elhaladó pár beszélgetését kaptam el:

  Mi lesz itt, kommunista beszéd?

  - kérdezte az asszony.

  Vagy antikommunista!

  - tippelt a férje.

  Különben miért barikádozták volna el a rendőrök a szovjet emlékművet?

  De antikommunista minek jön május 1-jére?!

  - tűnődött a neje, majd végül a rejtély megfejtése nélkül hazaindultak.

 • ajánljuk egy korábbi év termését, ez a felvétel 2012-ben készült ugyanezen a napon:

  Gyurcsány: Aki megvádol, kiperelem a vagyonából

  Van benne minden, amit Gyurcsánytól elvárhatunk, bűnszervezetezi Orbán köreit, hogy perrel fenyeget mindenkit, aki szerint plagizálta a szakdolgozatát, és a közönség legnagyobb örömére megígéri, hogy nem fog politikailag meghalni.

  Sajnos idén nem beszél a volt miniszterelnök, így a rajongóinak ezzel kell beérniük.

 • Sem az ország, sem az MSZP válsága nem érződik az Index 2009-es majálisos műsorán, ahol a felvonulók kívánságait teljesítették a videósok. Volt itt minden a P-Mobiltól Kovács Katin át az Igen Igen kampánydalig, Bajnai Gordon sajnos nem kívánt semmit, de Lendvai Ildikó kérésére az Internacionálé is elhangzik Tamás Bence Gáspár előadásában.

  Felvonulók kérték
 • Az idei május 1-e eddig sem volt kifejezetten eseménydús, most aztán viszont végképp nem történik semmi. A Momentum tüntetése 5-kor kezdődik, ők a Szabadság térről vonulnak majd a Kodály Köröndre, arról még beszámolunk, de addig archív anyagokat posztolunk. Ez pont nem indexes, de attól még klasszikus:

 • hogy megtudjuk: az igazi majális a társadalmi forradalom.

  136608
  Fotó: Vészi Ágnes

   

 • Azokat a tüntetőket, akik a Taksim téren tervezték megünnepelni május elsejét, a földre teperték, majd megbilincselve elszállították.

 • 41324
  Fotó: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

  1985. május 1.: Kádár János a Fiastyúk (Thalmann) utcai 2. számú Általános Iskola (a mai Hegedűs Géza Általános Iskola) kisdobos és úttörő pajtásait köszönti, mögötte bőrkabátban Deák Gábor kerületi párttitkár áll.

 • Moszkvában egy méretes pocsolya köré gyűltek a fotósok, hogy elkaphassák a tükröződő felvonulókat. A Reuters fotósa, Tatyána Makejeva - miután a saját képe meglett, a tócsa előtt térdeplő / fekvő kollégáit fotózta. Egy jó képért bármit!

 • Hódmezővásárhely az országos politikában is aktív polgármestere a városi majálison délelőtt arról beszélt, hogy május 1-e nem politikai, hanem tavaszünnep, ehhez képest pedig furcsállta, hogy valaki sorra lebeszélte a városi rendezvényre felkért fellépőket az idei szereplésről (7.06-tól).

  Márki-Zay Péter nem nevezte néven az "aknamunkást", de feltehetőleg Lázár Jánosra gondolt, ugyanis felidézte, hogy sok éve egyszer Lázár azt mondta neki, hogy ha ő (Lázár) nem csinál semmit, akkor Hódmezővásárhelyen nem történik semmi.

  Sok résztvevő – egy táncegyesület, egy veterántalálkozó, egy sportegyesület – mondta le a fellépést, a teljes "első garnitúra" – fogalmazott Márki-Zay.

  Valaki sorra megkereste őket és arra kényszerítette őket hogy mondják le? Azt gondolták, hogy ezzel nekem vagy a mostani városvezetésnek tesznek be? – tette fel a költői kérdéseket a polgármester. Mint mondta, aki így tesz, nem a város vezetésének, hanem a hódmezővásárhelyi embereknek árt.

  "Ne vigyünk abba politikát, amiben nincs. (...) Május 1-e leginkább erről szól, hogy mi, vásárhelyiek szeretetben együtt tudunk tölteni egy napot. (...) Élvezzük a napsütést, a társaságot, a helyi embereket!"

 • Idén tíz éves, jubileumi videónkban arról kérdezgettük a majális résztvevőit, mit jelent nekik a munka. Az Index videósai indián zenészt, galambászt, aszfaltozót, minisztert, nyugdíjas szakszervezeti tagot is elkaptak a Ligetben, az eredmény frenetikus.

  Vannak olyan emberek, akik állatok
 • Nem csak a tetszhalott langybalos pártok és a zombiállapotú Munkáspárt van ma a Ligetben, kicsit távolabb a fősodortól, az 56-os emlékmű mögött Autonomista majális néven hirdetett programot a néhány tucat aktív főből álló szélsőbaloldali közösség.

  A Facebook-eseményben azt írják, ez "a gondolkodó, kritikus közeg közös ünnepe, a depolitizált ünnepnap egyetlen politikai programja". A képek tanúsága szerint már javában megy a buli, érdemes lehet odanézni azoknak, akik belekóstolnának az igazi, megalkuvásmentes baloldali életérzésbe. Bónusz: helyszíni beszámolók szerint a nap hőse egy szalonspicces punk, aki időnként azt kiabálja:

  Legyen konfliktus!

 • Öt biztonsági ember ugrott arra a férfira, aki játékpisztolyt fogott Gyurcsány Ferencre az MSZP városligeti majálisán 10 évvel ezelőtt.

  Játékpisztolyt fogtak Gyurcsányra
 • és megkérdeztem,

  hogy van?

  azt kérték, hogy ilyen kérdéseket ne tegyek fel,

  inkább az időjárásról beszélgessünk.

  A párt egyik volt vezetőjének feltettem a kérdést, hogy tízes skálán mennyire tartja lehangolónak az idei MSZP-s majálist, azzal viccelt hogy

  váltsunk át a mínuszos skálára,

  ugyanakkor szerinte sokkal rosszabb lett volna lefújni az egészet, és jó megoldásnak tartja hogy nem volt központi beszéd, mert

  ki és mit tudott volna mondani?

 • 79084
  Fotó: Berkó Pál

  1947. május elsején a Hősök terén felállított dísztribünön még együtt integetett Rákosi Mátyás, Szakasits Árpád, Rajk László és Marosán György.

 • Tánc az LMP majálisán
 • Kunhalmi Ágnes a szoci majális fórumsátrában arról beszélt, hogy Orbán tíz év alatt csinált egy egységes pártot a jobboldalból,  miközben a baloldal szétzilálódott, az MSZP ketté is szakadt. Szerinte a feladat a következő időszakban: megteremteni baloldalon az egységet. "Ehhez az első lépés, hogy mindenki tudomásul vegye: nincs ellenség a baloldalon."

  Aki azt mondja, hogy az összefogás butaság, szerinte vegye tudomásul, hogy "az összefogás vált minden más baloldali politika kritikus alapfeltételévé". Csak azután lehet például az oktatási rendszer megváltoztatásáról beszélni, ha előtte fel tudnak építeni egy erős egységes baloldalt, amely ezt ki tudja harcolni.

 • Viccesnek szánt "Európai totót" osztogatnak a szocialisták a Városligetben, ami a fejléc szerint valamiképpen Ujhelyi István szocialista EP-képviselőhöz köthető. Hogy Ujhelyi jóváhagyta-e a szöveget, esetleg ő maga írta, azt nem tudjuk, mindenesetre a 10. kérdés kissé el lett pénecolva: az Európai Parlament Strasbourgban és Brüsszelben is ülésezik.

  np 8732 1024
  Fotó: Németh Sz. Péter
  np 8731 1024
  Fotó: Németh Sz. Péter