Kevesebb Fideszt ígér a Momentum az adományozóknak

A munka ünnepe az újabb kétharmad után

Élő
7718145648 BSZ 1907
Index
2018.05.01. 13:32

Összefoglaló

Május 1-je hagyományosan a baloldal nagy ünnepe, a sorozatban harmadszor elbukott választások után is megtartották rendezvényeiket az ellenzéki pártok.
Néhány kivétellel, a Jobbik ugyanis a korábbi évekkel ellentétben most nem majálisozott a Hajógyári szigeten anyagi okokból,
a DK pedig Gyurcsány nélkül, csökkentett üzemmódban május 1-jézik, a XV. kerületben tartottak sajtótájékoztatót és minimajálist.
Az MSZP szokásos helyszínén, a Városligetben várja a szimpatizánsait egy kiadós sör-virslizésre.
A Párbeszéd ezúttal külön, a Római parton tartja rendezvényét,
az LMP pedig a Gellért-hegyen piknikezik.
A Momentum napközbeni mulatozás helyett délután tüntet május 1-je alkalmából.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink, az idei május 1-jére erősen rányomja a bélyegét, hogy az ellenzék pusztító vereséget szenvedett el az áprilisi választásokon, ennek megfelelően lapos a majális-felhozatal.

    Az MSZP-nél nincs vezetés, így nincsenek beszédek sem, a DK csak lufikkal képviselteti magát a Szolidaritás sátrában, az LMP-s pikniken csak lézengenek, a Párbeszéd kivonult a Rómaira, a Jobbiknak pedig nem volt pénze megtartani a rendezvényét. Szóval sehol egy kormányváltó hangulatú Gyurcsány- vagy Botka-beszéd, egy jó kis nemzeti rock-koncert.

    De hátha az ország más városaiban, vagy külföldön, ahol még van némi élet a baloldali pártokban, több az izgalom. Ha jártukban-keltükben belebotlanak egy vérbeli majálisba, küldjenek nekünk posztot!

  • Kunhalmi Ágnes belelendült: szerinte a rendszerváltás utáni legnehezebb időszak következik nagyon sok ember számára. "Elviselhetetlen az élet nemcsak a szocialistáknak, hanem a DK-soknak LMP-seknek, jobbikosoknak, momentumosoknak is."

    A szocialista politikus szerint az ellenzékre összességében többen szavaztak, "kisebbségből csinált a Fidesz kétharmadot. Jogilag legitim, erkölcsileg illegitim a Fidesz kétharmados győzelme."

  • Vágó Gábor és Csárdi Antal.

    Akril, vászon. Gellérthegy, 2018. 

  • A szakértők szerint az igazi fine dining helyeken kevés dolog szerepel az étlapon, de az minőségi. A Ligetben kipakoló úr is osztja ezt az elvet, a minimálmenü: XIXO Cola és Medve sajt.

  • Az MSZP-majális mini csúcspontja a Hiller István-Kunhalmi Ágnes oktatási fórum. Tele is lett a kis sátor. Hiller István nem oktatási témával kezdte, hanem általában kritizálta az orbáni centralizációt, és nem tartja jó ötletnek a Miniszterelnökség még nagyobb felduzzasztását. A pártelnökségre készülő Kunhalmi Ágnes viszont az oktatással indított, miszerint Orbánék ugyanolyan "csehül" fognak bánni az iskolaüggyel, mint eddig.

    Csalódott, dühös, frusztrált vagyok emiatt én is,

    mondta Kunhalmi, viszont figyelmeztetett arra, hogy nem szabad feladni és frusztráltnak lenni, az ország fele nem Orbánra szavazott. "Nem adhatjuk fel a jobb iskola, jobb kórház, nagyobb bér ügyet. Ki kell jönni a gödörből!" – hatalmas tapsot kapott.

  • Az MSZP majálisán idén nincsen színpad és nagy beszédek, csak sátrakban fórumoznak a párt politikusai. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő például arról próbálta meggyőzni az egybegyűlteket, hogy terjeszteni kell, mi most a tétje az uniós politikának, mi történik az EU-ban Magyarország kapcsán.

    Ezt röviden össze is foglalta. A napokban dől majd el, milyen feltételekhez köti az Európai Bizottság következő költségvetési ciklus kifizetéseit, és úgy néz ki kemény kitételek lesznek "olyan kormányzatok miatt, mint az Orbán-kormány". (Arról, hogy  jogállami minimumokhoz kötnék a támogatások folyósítását, itt írtunk bővebben.) Ujhelyi szerint ha Orbán nem változtat a kormányzás módján, forrásokat veszíthet az ország, de a választóknak ezt is sorosozással és brüsszelezéssel próbálják majd megmagyarázni.

    Az ilyen és hasonló információk terjesztésére szervezne hálózatot az MSZP-s politikus, meg is kérdezte, kik tudnak segíteni tovább osztani Facebookon, kinyomtatni, postaládákba dobni az anyagaikat. Erre néhány nyugdíjas az első sorból bátortalanul felemelte a kezét, Ujhelyi azt mondta, a következő percekben megpróbálják meggyőzni a többieket is. Állítása szerint egyébként már több ezren megadták neki az emailcímüket a facebookos belső profilján, ami jó eredmény, de ő 100 ezer szószólót szeretne a következő hónapokban, hogy

    100 ezer torok mondja el, mi a valóság.

  • 2015: néppártosodás, cigánykérdés, halálbüntetés!

    Vona: Lehet, hogy Orbán is jobbikos, csak még nem tud róla
  • Az MSZP kitette Korózs Lajos előadását a párt városligeti fórumsátrából. A videót a hozzá fűzött kommentekkel együtt érdemes olvasni (a Facebook-ikonra kattintva).

  • A DK ezúttal nem tart majálist a ligetben, csak szövetségesük, a Szolidaritás képviseli Gyurcsányékat egy szerény sátorral, ahol a Dk-s lufik árnyékában rendületlenül gyártják a zsíros kenyereket.

    Székely Sándor elnök az Indexnek a zsíros kenyér kenését felfüggesztve elárulta, hogy új alapokra fogják helyezni a baloldali politikát a fideszes kétharmad után.

    A jobboldali populizmussal szemben egy jó értelemben vett baloldali populizmus kell. Nem járja, hogy szégyelljük kiejteni a szánkon, hogy munkás.

  • 30728564 1873124322719552 7191658407684734976 n (1)
    Fotó: Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár

    Milyen jó is az, hogy olyan ellenzéki vezetésű városban élhetek, ahol van egy mindenkivel ellenzékben levő aktív fiatalos csoportosulás (nem, Drotár Adrienn nem tagja :-D ), és egy régóta próbálkozó, de igazából helyben esélytelen Fidesz. Így most három majálisunk is van a kb. 25 ezres népességre :-D

    - írja olvasónk, Zoltán.

    Ha ön is hajdúszoboszlói vagy épp arra jár, meghallgathatja Korda Györgyöt és Balázs Klárikát a Városi Majálison, részt vehet a Szoboszlói pikniken vagy körbesétálhatja a repülőteret.

  • Se színpad, se beszédek, de az MSZP majálisára mégis ki kell menni. Íme a fórumsátor programja:

  • A Párbeszéd nem csak a Rómain, de a városligeti nagy rét közepén, egy standdal is jelen van. Korábban Karácsonyék külön majálisoztak, de most már szövetségben vannak ugye az MSZP-vel. Párbeszéd-politikus nincs a standnál. Így tehát végül is a Párbeszéd együtt is van az MSZP-vel, meg külön is, tisztára mint a mesében. Meg a valóságban.

  • Gyújtó hangú városligeti Gyurcsány-beszéd helyett a DK egy rövid sajtótájékoztatóval és miniünnepséggel zavarja le idén a majálist. A beszédeket élőben közvetítették Facebookon, ezt itt tudja visszanézni:

     A XV. kerület DK-s polgármestere, Hajdu László, aki a választásokon parlamenti mandátumot szerzett (ezért nem sokáig lesz már polgármester) kissé zavaros dolgokat mondott május 1-je alkalmából, mint például hogy

    a munkát ünnepeljük, azt a munkát, amelyet ma sokaknak nem jut megélni.

    Szerinte a kerületben nagyon jelentős a munkanélküliség, és hogy ezt feledtessék, "úgy ünnepeljük a munka ünnepét régi értelemben, hogy sportmajálist szerveztünk". Hajdu után szakszervezeti vezetők, Nemes Gábor és Székely Sándor szólaltak fel, akik a munkavállalók növekvő kiszolgáltatottságáról beszéltek, az exbuszsofőr Nemes szerint nagyon szomorú, hogy az uniós csatlakozás évfordulóján arról kell beszélni, hogy

    porig alázták a szociális párbeszédet ebben az országban.

    Székely Sándor a DK-vel szövetséges Szolidaritás képviseletében beszélt a baloldal identitásválságáról, szerinte az év 364 napján (mármint május 1-jén kívül) nincs meg a munkások becsülete, teljesen magukra vannak hagyva az Orbán-rendszerben. A civileknek együtt kell működniük a demokratikus ellenzéki pártokkal a mostani kormány megbuktatásához, mondta még.

  • A párt szimpatizánsai az évek során egyre fogyatkozó létszámban gyülekeznek a  Kodály köröndön.

  • Az MSZP majálisán az eddigiekhez képest alapvető különbség, hogy nincs fő színpad. Mivel nincs a pártnak vezetése, ezért beszédek sem lesznek. Csak egy kis sátorban tart fórumot néhány szocialista politikus. Most éppen Korózs Lajos beszél a nyugdíjról.

  • Az Index 2018. május 1-i programajánlata: lakjon jól és igyon néhány sört a Rómain a Párbeszéd kontójára, aztán fesse ki magát Semjén Zsoltnak és egy fehér pónin lovagoljon be a fórumsátorba Karácsony Gergellyel vitatkozni!

  • Még mondja valaki azt, hogy rossz állapotban van a baloldal! A Párbeszéd a Római parton (a Losonc és a Kalászi utca közötti szakaszon) majálisozik, és a Facebook-on posztolt meghívójuk szerint nemcsak a virsli, de a sör is ingyen lesz.

    A program: kvíz, fórumsátor, ingyen virsli, ingyen sör/limonádé, ugrálóvár, kézműves sarok, arcfestés, pónilovaglás!

  • A DK ehelyett a XV. kerületben tartott egy sajtótájékoztatót. És még csak nem is a párt elnöke, hanem Gréczi Zsolt, illetve a kerület DK-s polgármestere, Hajdú László, illetve a DK szakszervezeti vezetői, Nemes Gábor és Székely Sándor.

    Hajdú László, amellett, hogy a kerület polgármestere, az áprilisi választáson országgyűlési képviselővé választották. Hajdú így most arról is beszélt, hogy a képviselőséget választja, és le fog mondani polgármesteri tisztségéről. Azt mondta, a helyettese Németh Angéla lesz, amíg nem jön az időközi választás, és nagyon reméli, hogy Németh indulni is fog a polgármesterségért, ő biztosan támogatni fogja, hiszen sok éve dolgozik a városért, és emellett jó civil szervezeti vezető is.

    A XV. kerületi Bányász parkban tartott sajtótájékoztatón Gréczi Zsolt az M1 kérdésére mondta el, hogy részben spórolásból hagyták ki idén a városligeti nagyobb rendezvényt. És szintén a köztévé kérdésére válaszolva mondta el, hogy nem érdekli őket, hogy ki lesz az MSZP elnöke, ez az MSZP belügye, ők azzal fognak tárgyalni, vagy együttműködni, akit megválasztanak.

    A DK Rákospalotai sajtótájékoztatóján Hajdú László arról beszélt, hogy ma a munkát ünnepeljük, de a külföldön dolgozók és a közmunkások mellett ebben a kerületben is sokan vannak, akik nem tudják ünnepelni, mert nincs munkájuk.

    Aztán arról beszélt, hogy a kerületiek úgy döntöttek április 8-án, hogy személyében egy baloldali embert választanak meg képviselőnek, azt pedig április 8-a előtt megtapasztalták, hogy milyen rossz játékszabályok szerint ment le a kampány. „A demokrácia csak apró szikráit” mutatta fel a kampány Hajdú szerint, ahol nekik a közpénzzel kellett felvenni a harcot. Ők gyűjtöttek, hogy a letépkedett plakátjaikat vissza tudják tenni, míg a kormánypárti plakátok sértetlenül végig ottmaradtak. „Sok szegény ember él itt, valószínűleg ezért kaptam bizalmat” - mondta Hajdú, aki szerint Európához tart, aki rá szavazott. Ennél nincs lejjebb, innen már csak jobb lehet, foglalta össze a helyzetet.

    A Szolidaritást képviselő két ember arról beszélt, hogy a munkának vissza kell adni a becsületét, a munkavállalóknak pedig érdemi alkupozíciót kell kiharcolni. Aztán tisztázták: a Szolidaritás célja ennek a kormánynak a megbuktatása is.

  • Az elmúlt években mindig tartott a Városligetben a DK majálist, az MSZP-től ugyan nem messze, de teljesen külön helyszínen, és színpaddal. És az is rendszeres volt, hogy Gyurcsány Ferenc beszédet mond. Idén azonban, többek között spórolás miatt, ez elmaradt. A Szolidaritásnak van egy sátra kint, ahol kötetlen beszélgetések zajlanak, és ugyan DK-s lufik is előfordulhatnak, de az mégiscsak a Szolidaritás sátra.

  • Milyennek látta az Index május 1-ét 2007-ben, amikor még volt baloldal, sőt viszonylag jó formában volt? Hát, ilyennek:

  • 2004 óta először nem majálisozik a Jobbik a Hajógyári szigeten. Az Állami Számvevőszék tiltott pártfinanszírozás miatt 660 millió forintos bírság befizetésére kötelezte a pártot, a Jobbik pedig az összes mozdítható forrását a választási kampányra költötte, így nem maradt pénzük a rendezvényre. A döntésnek tehát tisztán anyagi, és nem politikai oka van.

  • A Gellért-hegyen az LMP május 1-jei rendezvénye. Legalábbis fél órával a kezdés után. A Filozófusok kertjében 15 óráig tart a családi piknikezés.