Vitorlás borult, árbóc tört a balatoni viharban

2018.05.01. 14:59

Kedden adta ki a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy mi minden történt a Balatonon a hétfői viharban, amikor még az I. és II. fokú viharjelzés ellenére is maradtak hajók a tavon.

  • A siófoki vízirendőrök 2018. április 30-án 17 óra 4 perckor észlelték, hogy a parttól mintegy 1000 méterre felborult egy vitorlás és három utasa a vízbe esett. Az egyenruhások azonnal a segítségükre siettek, visszaállították a hajót, majd a bajbajutottakat a szolgálati kisgéphajóba emelték és a járművet a part közelébe vontatták.
  • A Zánka előtti vízterületről 2018. április 30-án 17 óra 5 perckor a balatonföldvári vízirendőrök segítettek partot érni annak a három fős társaságnak, akik katamaránjukkal árbóctörést szenvedtek. A hajót és utasait az egyenruhások biztoságban a közeli strand sekély vízéhez szállították.
  • A fonyódi vízirendőrökhöz 2018. április 30-án 19 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy a Balatonlelle előtti vízterületen, a parttól közel 1000 méterre egy elektromos hajó motorja hibásodott meg, a jármű öt utasa emiatt segítség nélkül képtelen volt partot érni.  A rendőrök ezért a helyszínre siettek és a járművet, valamint a rajta tartózkodókat biztonságban a kikötőbe vitték.

A rendőrök felhívják mindenkinek a figyelmét, hogy fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).