Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy cirkuszigazgató bűvész lehet a kulturális államtitkár

D  KB20150629027
2018.05.02. 16:31 Módosítva: 2018-05-02 17:22:18

Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint várhatóan Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára.  

A most 55 éves Fekete Péter Jászai Mari-díjas színházi rendező, előadóművész, cirkuszművész, korábban illuzionista trükktervezőként és bűvészként is dolgozott Münchenben. A Wikipédia szerint a Békéscsabai Jókai Színház korábbi és a Szarvasi Vízi Színház művészeti igazgatója, a Magyar Teátrum színházi lap főszerkesztője.

2002 és 2004 között a Nemzeti Színház oktatási és külkapcsolati igazgatója volt, 2007-2015-ig a békéscsabai színház igazgatója. Miniszteri biztosként 2011-ben a megyei előadóművészeti intézmények átadását felügyelte, 2012-ben a Nemzeti Színház, majd 2015-ben a Pesti Magyar Színház vezetőváltásával kapcsolatos ügyeket vezette.

2015 óta a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelt miniszteri biztosként és a Magyar Cirkusz- és Varieté ügyvezetőjeként. Miután 2015-ben menesztették Richter Józsefet a Nagycirkusz éléről, Fekete Péter vette át az intézmény vezetését. Fekete Péter feladata volt az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ előkészítése.

Az angolul jól beszélő Fekete Pétert a szakmában jó menedzsernek tartják, aki a békéscsabai színházat is felfuttatta, most pedig igyekszik megújítani a hazai cirkuszművészetet. Egyik forrásunk azt mondta: igazán sem bal-, sem jobboldalra nem lehet besorolni, mindkét oldallal jóban van. 

A Magyar Idők szerdai számában méltatja Fekete Péter érdemeit - a jövőbeni kormányzati poszt említése nélkül. A cikk szerint Fekete Péter már a kilencvenes években kísérletezett a színházi pedagógiával angol nyelven. Most folyik egy cirkuszpedagógiai program kidolgozása, amelyben humán és reál tárgyakat egyaránt tanítanak cirkuszi előadások segítségével. A cikkben Fekete arról beszél, hogy aki egy kötéltáncos artista műsorszáma után tanulja a hallójárat és egyensúly kapcsolatát, az biztosan nem felejti ezt el.   

Mint megírtuk, Balog Zoltán után Kásler Miklós onkológus veszi át az Emmi vezetését a negyedik Orbán-kormányban. Az egészségügyért felelős államtitkár Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház igazgatója lesz. 

Úgy tudjuk, Rétvári Bence továbbra is parlamenti államtitkárként és miniszterhelyettesként marad a tárcánál. 

(Borítókép: Fekete Péter a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos a Fővárosi Nagycirkuszban ahol interjút adott az MTI újságírójának 2015. június 29-én. - f otó: Kallos Bea / MTI)