Olivér
4 °C
8 °C

Hiába az újraszámolás, a mandátum nem változik

image uploaded from ios (4)
2018.05.02. 15:55
Egyetlen parlamenti mandátum sorsát sem döntik el azok a szavazókörök, ahol újraszámolást kértek. Ezt a Nemzeti Választási Bizottság elnöke mondta az InfoRádió Aréna című műsorának.

A Kúria néhány szavazókörben - jelenleg négyről tudunk - kérte az urnák kinyitását és a listás szavazólapok ismételt ellenőrzését. Ezt a Kúria végzése alapján az egyéni választókerületi választási irodák hajtják végre (van, ahol már megtörtént, van, ahol csak ezután fog) - mondta Patyi András, az Nemzeti Választási Bizottság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Az eredményről értesítik a Kúriát, amely ez alapján tudja meghozni döntését.

A bírák majd mérlegelik, hogy amit a szavazókörben tapasztalhattak vagy az urnák újraellenőrzése kapcsán láttak, az alkalmas-e a választási végeredmény megváltozatására, vagy befolyásolja-e azt, hogy listákról kik kapnak mandátumokat. Ahhoz, hogy a mandátumok kiosztása változzon, "nagyságrendileg több szavazókörben kellene más eredménynek kijönnie, mint ami a jegyzőkönyvekben rögzítve van" - mondta Patyi András. Hozzátette: emlékei szerint több ezer szavazatnak kellene máshova kerülnie.

Az újraszámlált szavazókörök nem egyéni eredményeket érintenek, azok mind jogerősek. Az elnök szerint a listás eredmények is stabilak, az 5 és 10 százalékos bejutási küszöböket ez nem fogja érinteni. "Az eddig ismert kúriai végzések alapján olyan nagy számú szavazókörben nem kérték az újraellenőrzést, hogy ez a bejutási küszöböt érintené. Több mint 10.200 szavazókör van, ebből 4-ről tudjuk, hogy felbontják az urnát. Ezek nem tartalmaznak annyi szavazólapot, hogy ha minden szavazatot rossz helyre könyveltek is volna, mandátumváltozás legyen."

A többi beadvány kapcsán a Kúria döntéseit még nem ismerjük - tette hozzá Patyi András. A legfőbb bírói fórum is csak ezután dönt: "a bírák mérlegelik most az újraellenőrzés, újraszámolás eredményét, mérlegelik a beadványokban írt körülményeket és tényeket, hogy azok voltak-e olyan szintűek, hogy kihatottak a választás eredményére; kell-e újra szavazni az adott szavazókörben, vagy elegendő újraszámolni" - fejtette ki az NVB elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?