Hiába az újraszámolás, a mandátum nem változik

image uploaded from ios (4)
2018.05.02. 15:55
Egyetlen parlamenti mandátum sorsát sem döntik el azok a szavazókörök, ahol újraszámolást kértek. Ezt a Nemzeti Választási Bizottság elnöke mondta az InfoRádió Aréna című műsorának.

A Kúria néhány szavazókörben - jelenleg négyről tudunk - kérte az urnák kinyitását és a listás szavazólapok ismételt ellenőrzését. Ezt a Kúria végzése alapján az egyéni választókerületi választási irodák hajtják végre (van, ahol már megtörtént, van, ahol csak ezután fog) - mondta Patyi András, az Nemzeti Választási Bizottság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Az eredményről értesítik a Kúriát, amely ez alapján tudja meghozni döntését.

A bírák majd mérlegelik, hogy amit a szavazókörben tapasztalhattak vagy az urnák újraellenőrzése kapcsán láttak, az alkalmas-e a választási végeredmény megváltozatására, vagy befolyásolja-e azt, hogy listákról kik kapnak mandátumokat. Ahhoz, hogy a mandátumok kiosztása változzon, "nagyságrendileg több szavazókörben kellene más eredménynek kijönnie, mint ami a jegyzőkönyvekben rögzítve van" - mondta Patyi András. Hozzátette: emlékei szerint több ezer szavazatnak kellene máshova kerülnie.

Az újraszámlált szavazókörök nem egyéni eredményeket érintenek, azok mind jogerősek. Az elnök szerint a listás eredmények is stabilak, az 5 és 10 százalékos bejutási küszöböket ez nem fogja érinteni. "Az eddig ismert kúriai végzések alapján olyan nagy számú szavazókörben nem kérték az újraellenőrzést, hogy ez a bejutási küszöböt érintené. Több mint 10.200 szavazókör van, ebből 4-ről tudjuk, hogy felbontják az urnát. Ezek nem tartalmaznak annyi szavazólapot, hogy ha minden szavazatot rossz helyre könyveltek is volna, mandátumváltozás legyen."

A többi beadvány kapcsán a Kúria döntéseit még nem ismerjük - tette hozzá Patyi András. A legfőbb bírói fórum is csak ezután dönt: "a bírák mérlegelik most az újraellenőrzés, újraszámolás eredményét, mérlegelik a beadványokban írt körülményeket és tényeket, hogy azok voltak-e olyan szintűek, hogy kihatottak a választás eredményére; kell-e újra szavazni az adott szavazókörben, vagy elegendő újraszámolni" - fejtette ki az NVB elnöke.  • Hírek
  • Megtakarítás