Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már hétfőn lezárják a Kossuth teret, a villamosvonalat és a rakpartot is

2018.05.02. 22:34

Térben és időben is kiterjesztette a Kossuth tér jövő heti lezárását az Országgyűlési Őrség. A honlapjukra felkerült legfrissebb intézkedési terv szerint

már hétfő este hatkor lezárják a parlament környéki teret, beleértve a 2-es villamos vonalát és az alsó rakpartot is.

Az nem változott, hogy a lezárás kedd délután kettőig marad érvényben.

Mint ismert, az áprilisban megválasztott parlamentnek másnap, május 8-án lesz az alakuló ülése. Eredetileg csak aznap reggel hattól délután kettőig lett volna elkordonozva a Kossuth tér (és csak kisebb területen), de az Országgyűlési Őrség a múlt hét második felében módosította a rendelkezést.

Az indoklásból nem derül ki, miért hozták előre 12 órával a parlament környékének elszigetelését, ahogyan az sem, hogy miért nőtt meg a lezárt terület nagysága. Az intézkedést továbbra is azzal magyarázzák, hogy a parlament „alakuló ülésével kapcsolatos hivatalos programok egy része kiterjed a Kossuth térre is”, illetve hogy az eseményen a képviselőkön kívül „több védett személy is részt vesz”. Ez azonban a korábbi lezárásos döntésben is így szerepelt.

jhgjkghjkhg
Grafika: orszaggyulesiorseg.hu

Azt tudni, hogy keddre, az alakuló ülés idejére az áprilisi Mi vagyunk a többség-tüntetések szervezői tiltakozást szerveztek a térre, eredetileg délután 5-re, de azóta a kezdési időpontot már előrehozták. Igaz, azt még nem közölték, pontosan hánykor is kezdenek.

A Jobbik parlamenti frakciója szerdán pedig közleményt adott ki, amely szerint a képviselőik elbontják a parlament környéki kordont. A párt szerint „a nemzet főteréről nem lehet kirekeszteni a magyar embereket, a kormányellenes tüntetőket sem.”