Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Toroczkai bízik benne, hogy a határkerítésünk inspirálja Trumpot

2018.05.02. 14:33 Módosítva: 2018-05-02 14:35:10

„Remélem, a magyar–szerb határkerítés az amerikaiakat is inspirálja majd.”

Ezt a Jobbik elnökségi pozíciójára hajtó Toroczkai László nyilatkozta az amerikai NBC újságírójának. Ásotthalom polgármestere abban a hosszú cikkben szólalt meg, amit az amerikai lap a magyar kerítésről, a déli határzárról írt.

Toroczkai szerint a kerítés megépítése megmentette a települését, és újból nyugalmat hozott a 2015-ös felfordulás után. „Ez nem egy normális migrációs folyamat volt, hanem olyan, mint egy támadás" – mondta. A jobbikos politikus magát az európai értékek és kultúra védelmezőjeként állította be. Amikor arról kérdezték, milyen értékekre gondol, csak annyit válaszolt: „Hallgassák meg a klasszikus zenéket Oroszországtól Írországig, és megtudják.” Azt is elmondta, bízik Donald Trumpban.

A lap a határzár szerbiai oldalánál táborozó menekülteket is megszólaltatta. A 19 éves Rohollah Mohammadi a szerb oldalon él egy sátorban, ő tartja a kapcsolatot a segélyszervezetekkel, és segít az újonnan érkező bevándorlóknak is. Őt és a családját Iránból üldözték el. A 30 éves Oszman Orja 2 hónapja él a kerítés szerb oldalán feleségével, valamint 3 éves gyermekével és 8 hónapos csecsemőjükkel. Ő azt mondta az NBC-nek, hogy tolmácsként dolgozott Afganisztánban, amerikai és NATO-csapatoknak segített. Emiatt a tálibok elüldözték a hazájából, ha ott maradt volna, már nem élne.

A lap által megszólaltatott jogvédő szerint a kerítés megépülése felélénkítette az embercsempészeket. Akik Ausztriába 3000 dollárért, Németországba 3600 dollárért, Nagy-Britanniába pedig már 14 600 dollárért szállítják el a bevándorlókat. „A magyar hatóságok támogatják a csempészeket azáltal, hogy úgy csinálnak, mintha megállították volna a migrációt, miközben csak más országokba tolták át" – mondta a lapnak  Radoš Djurović, a belgrádi székhelyű, menekülteket segítő civil szervezet igazgatója.