Toroczkai bízik benne, hogy a határkerítésünk inspirálja Trumpot

2018.05.02. 14:33 Módosítva: 2018.05.02. 14:35

„Remélem, a magyar–szerb határkerítés az amerikaiakat is inspirálja majd.”

Ezt a Jobbik elnökségi pozíciójára hajtó Toroczkai László nyilatkozta az amerikai NBC újságírójának. Ásotthalom polgármestere abban a hosszú cikkben szólalt meg, amit az amerikai lap a magyar kerítésről, a déli határzárról írt.

Toroczkai szerint a kerítés megépítése megmentette a települését, és újból nyugalmat hozott a 2015-ös felfordulás után. „Ez nem egy normális migrációs folyamat volt, hanem olyan, mint egy támadás" – mondta. A jobbikos politikus magát az európai értékek és kultúra védelmezőjeként állította be. Amikor arról kérdezték, milyen értékekre gondol, csak annyit válaszolt: „Hallgassák meg a klasszikus zenéket Oroszországtól Írországig, és megtudják.” Azt is elmondta, bízik Donald Trumpban.

A lap a határzár szerbiai oldalánál táborozó menekülteket is megszólaltatta. A 19 éves Rohollah Mohammadi a szerb oldalon él egy sátorban, ő tartja a kapcsolatot a segélyszervezetekkel, és segít az újonnan érkező bevándorlóknak is. Őt és a családját Iránból üldözték el. A 30 éves Oszman Orja 2 hónapja él a kerítés szerb oldalán feleségével, valamint 3 éves gyermekével és 8 hónapos csecsemőjükkel. Ő azt mondta az NBC-nek, hogy tolmácsként dolgozott Afganisztánban, amerikai és NATO-csapatoknak segített. Emiatt a tálibok elüldözték a hazájából, ha ott maradt volna, már nem élne.

A lap által megszólaltatott jogvédő szerint a kerítés megépülése felélénkítette az embercsempészeket. Akik Ausztriába 3000 dollárért, Németországba 3600 dollárért, Nagy-Britanniába pedig már 14 600 dollárért szállítják el a bevándorlókat. „A magyar hatóságok támogatják a csempészeket azáltal, hogy úgy csinálnak, mintha megállították volna a migrációt, miközben csak más országokba tolták át" – mondta a lapnak  Radoš Djurović, a belgrádi székhelyű, menekülteket segítő civil szervezet igazgatója.