Olivér
4 °C
8 °C

AB: Egy polgármester kampányolhat képviselőjelölt mellett

2018.05.03. 11:25

A székesfehérvári polgármesternek szabad volt kiállnia egy fideszes képviselőjelölt mellett, ezért alkotmánysértő az őt elmarasztaló kúriai ítélet – a Hvg.hu szerint így döntött az Alkotmánybíróság (AB).

A lap emlékeztet rá, hogy Cser-Palkovics András Fidesz-politikus levelet küldött a választópolgároknak, amelyben a már 2010 óta képviselő Törő Gábor újraválasztására biztatta őket. A levelet polgármesterként írta alá. Az egyik állampolgár panasza alapján emiatt elmarasztalta a Nemzeti Választási Bizottság, és a bírságot a Kúria megerősítette. A polgármester ezután fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte indokolatlanul korlátozták a véleménynyilvánítási szabadságát.

Az AB igazat adott neki, és megsemmisítette a Kúria döntését. Az indoklás szerint egy pártpolitikus polgármester esetében előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor nem mint polgármester, hanem mint pártpolitikus jelenik meg.

A döntéssel a 15 alkotmánybíró közül egyedül Stumpf István nem értett egyet. Szerinte jogosan büntették meg Cser-Palkovics Andrást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?