Miniszterelnöki Kabinetiroda: Rogán találmányának szabadalma az összes európai országra kiterjed

2018.05.03. 05:47

Mivel nem érkeztek be határidőre Rogán Antal és társai találmányának iratai, a lopásgyanús ötlet - amiért a miniszter 25 milliót már zsákolt - elszállt a semmibe - írja a Népszava.

Április közepén megszűnt Rogán Antal és két társa, Csík Balázs és Lengyel Csaba találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége – szúrta ki a Népszava a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatbázisában.

Ahogy egy olvasónk megjegyezte, a  találmány nem "szállt el a semmibe", mert tavaly márciusban európai szabadalmi oltalmat kapott. Ez szükségtelené teszi a plusz ráfordításokat igénylő és bizonytalan kimenetelű magyar szabadalmi bejelentés folytatását - jegyezte meg olvasónk.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda is reagált a Népszava cikkére. Azt írták, hogy az elektronikus aláíráshoz kapcsolódóan nemzetközi szabadalmi bejelentés történt, ami alapján a találmány európai oltalmat kapott.

A bejegyzett európai szabadalom az összes uniós országra kiterjed.

A Népszava szerint a hatóság kénytelen volt lemondottnak tekinteni a védelmi kérvényt, mivel a találmány jelenlegi gazdája, a Csík Balázs és Lengyel Csaba jegyezte MobilSign - pontosabban az általuk megbízott szabadalmi ügyvivő – a lehető leginkább meghosszabbított határidő ellenére se adta be a találmány érdemi vizsgálatához szükséges papírokat.

Rogán Antal Orbán Viktor régi-új kabinetfőnöke két társával együtt 2015 nyarán kérte egy elektronikus aláírási, illetve azonosítási eljárás levédését a hazai hatóságtól. Az akkor épp Rogán Antal vezette Fidesz-frakció törvénymódosításokkal milliárdos bevételeket terel a Csík Balázs többségi, illetve Lengyel Csaba kisebbségi tulajdonában álló, tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft.-hez.

HUSZ3862
Fotó: Huszti István / Index

Ahogy korábban írtuk, nyomoznak a Rogán-féle mobilaláírás ügyében. A nyomozás az OLAF ajánlása után kezdődött és a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya végzi. Az aláírási eljárást kifejlesztő Profitrade 90 Kft. 256 millió forint uniós pénzt nyert a projektre, a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz.

Rogán legutóbbi vagyonbevallásából kiderül, hogy a tavalyi 446 ezer forintos takarékbetétjéhez hozzácsapott egy kicsit, most 691 ezres a megtakarítása, ami viszont nagy változás, az az, hogy visszafizette a 27 milliós bankkölcsönét. És hogy miből törlesztett ennyit? A Mobilsign Kft.-től kapott eseti jövedelmet „találmány hasznosítási díjként", mégpedig 25 millió forintot. Itt írtunk bővebben Rogán Antal mesébe illő feltalálói karrierjéről. Micsoda szerencse, hogy pont majdnem annyit kapott így, mint amennyi banki tartozása volt.