Orbán alkotmánymódosítással kezdi az új ciklust

2018.05.03. 14:08 Módosítva: 2018.05.03. 14:08

A Fidesz mai kihelyezett frakcióülésén megválasztotta Kocsis Mátét a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjének. Kocsis ezt követően sajtótájékoztatón bejelentette: a frakció azt javasolja, hogy a hetedik alkotmánymódosítás ismét kerüljön a parlament elé. 

Kocsis az alaptörvény-módosítás említésekor felelevenítette, hogy ez volt az az alkotmánymódosítás, amelyet „Vona Gábor köpönyegforgató magatartása miatt” nem tudott megszavazni a parlament. 

Az elbukott alkotmánymódosításról itt írtunk bővebben

A hetedik alkotmánymódosítást a 2016. őszi migrációellenes népszavazás után nyújtotta be a Fidesz. Ezzel érték volna el, hogy nemzetközi szerződések és megállapodások ellenére se lehessen Magyarországra menekülteket telepíteni. 

Orbán szerint a módosítás legfontosabb része, hogy „a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés" – írtuk korábbi cikkünkben. 

Az alkotmánymódosításról szóló szavazás előtt a Jobbik váratlan húzással ment szembe Orbánnal. Bár az ellenzéki párt szintén elutasította a kvótákat, Vona Gábor feltételhez kötötte a törvény támogatását: csak akkor szavaznak igennel a jobbikosok, ha a Fidesz megszünteti a letelepedési kötvényeket. 

Vona az ultimátumot követően kijelentette, hogy „komoly fejfájást okozott” ezzel Orbánnak. Fideszes háttéremberek viszont arról beszéltek ezután az Indexnek, hogy Vona nagyon meg fogja égetni magát, amiért „megzsarolta” Orbánt. A jobbikos politikus ellen ezután valóban példátlan lejárató hadjáratot indított a Fidesz és a fideszes média. 

Kósa Lajos vezeti a honvédelmi bizottságot 

A Fidesz frakcióülésén tovább személyi kérdésekről is döntöttek. Az Országgyűlés elnökének továbbra is Kövér Lászlót, alelnökének Lezsák Sándort és Jakab Istvánt jelölik. Hende Csaba lesz a törvényalkotási bizottság elnöke. 

A külügyi bizottság élére Németh Zsoltot, a gazdasági bizottság elnökének Bánki Eriket, az igazságügyi bizottság elnökének a KDNP-s Vejkey Imrét, a honvédelmi és rendészeti bizottság vezetőjének Kósa Lajost, a nemzeti összetartozás bizottság elnöki posztjára Pánczél Károlyt, a kulturális bizottság élére Pósán Lászlót, az Európa-ügyi bizottság elnökének Hörcsik Richárdot jelölik, a mezőgazdasági bizottságot pedig Font Sándor vezetheti – írta az MTI. 

Kocsis Máté kérdésre arról is beszámolt, hogy a VIII. kerületi időközi polgármester-választáson – amelyet képviselővé választása miatt kell tartani – Sára Botond alpolgármestert indítják a kormánypártok.