Szilvia
5 °C
16 °C

Budapest legnagyobb kacsacsaládmentése kollégánkkal és a legjobb fej rendőrökkel

1
2018.05.04. 14:00

Zách Dániel totalcaros kollégánk a Facebookra töltött fel néhány fotót, amin első ránézésre csak annyi látszott, hogy egy kacsacsalád jön-megy a kocsik alatt, utakon, síneken, és közben ketten próbálják terelgetni őket. Felhívtam, mondja el, mi ez az egész, és a nap legszebb története kerekedett ki belőle.

„Ebédelni készültem, és épp az Árpád fejedelem útján bringáztam, amikor a Zsigmond térnél egyszer csak láttam egy villogó rendőrautót leparkolva, mellette két rendőrrel, akik egy kacsacsaládot terelgettek, hogy ne menjenek le az útra" – meséli Dani, aki látva a helyzetet, megállt, és letette a biciklijét. Mint később kiderült, a rendőrök nem a kacsák miatt voltak a helyszínen, hanem egy unokázós csalási ügyön dolgoztak, a kacsacsalád megjelenése és veszélyes akciójuk arra kényszerítette a rendőröket, hogy osszák meg erőforrásaikat.

„Letámasztottam a biciklit, mindenki pánikban volt, a kacsák nagyon le akartak menni az útra” – mondja Dani, és hozzáteszi, hogy ez itt ráadásul különösen veszélyes, hiszen egy kétszer háromsávos útról van szó. Ekkor azt találták ki, hogy az egyik rendőr leállítja a forgalmat, amíg Dani áttereli a családot az úton. 

„Szerencsére mindenki megállt, az autósok fotóztak, mindenki tette a kötelességét.”

Miután túl voltak az úton, a kacsacsalád megérkezett a HÉV-vágányokhoz. „Félő volt, hogy ha bejutunk a kerítésen belülre, akkor valakit el fog csapni a HÉV, de nem így történt" – mondja. Az orruk előtt ment a Szentlélek tér felé egy szerelvény, viszont a Batthyány tér felé tartó másik nem érkezett még meg. És itt volt tíz percük, amíg egyik irányba sem jött HÉV-szerelvény, de nekik ez a tíz perc elég hosszúnak tűnt.

„A kerítésen túljutva ugyanis kiderült, a kiskacsák nem tudnak felmászni a sínekre, az anyukájuk pedig nem tud segíteni nekik.”

Félő volt, hogy túl sok időt töltenek ezen a veszélyes szakaszon, és valaki meg fog sérülni. De ekkor egyikük megpillantott egy kartonpapírdarabot. Azzal sikerült átpakolni a kiskacsákat a síneken. Egyik sín, második sín, harmadik sín, negyedik sín.

Miután nagy nehezen átjutottak a két vágányon, és túljutottak a másik oldali kerítésen is, újabb nehézség jött. Nem is csak az, hogy ott egy kétsávos rakpart, forgalommal, hanem hogy a tojó teljesen kimerült, és Dani állítja, izzadt, a csőrén izzadságcseppek gyöngyöztek. Nem akart továbbmenni, lekuporodtak egy fa tövébe. Pedig már nagyon kevés választotta el őket a Dunától.

Akkor a rendőr, akivel addig végigcsinálták az egész mentőakciót, kitalálta, hogy vizet hoz a Dunából a kacsáknak, hátha attól összeszedik magukat. Lement a partra, és óriási szerencséjére lent talált is egy kis edénykét, amiben vizet hozott. De végül nem akartak inni belőle, a fáradtság mellett rémültek is voltak a kacsák, tőlük is tartottak. Végül újra a kartonpapírt használták, hogy továbbtereljék őket.

A rendőr újra kiállt az útra, hogy leállítsa a forgalmat, míg Dani elkezdte terelni  a kacsákat a Duna irányába.

Így végül a család átjutott az úton, és lementek a vízhez, az egyik kiskacsa ezt már gurulva tette meg. 

„A csávó egy hős”

– mondta a végén Dani a rendőrről, akivel végigcsinálták az egészet.

És itt végig is nézheti az akciót:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?