Hajléktalanság fenyegeti a Hős utcaiakat

2018.05.04. 21:39 Módosítva: 2018.05.04. 22:46

Tavaly decemberben a kormány 2,1 milliárd forint állami támogatást adott a kőbányai önkormányzatnak a Hős utcai gettó felszámolására. A bejelentés után a telepen dolgozó Kontúr Egyesület szervezett egy konferenciát, ahol szociális szakemberek, érdekvédők, társadalomtudósok és Hős utcai lakók beszéltek arról, milyen esélyekkel és veszélyekkel járhat a telepfelszámolás. Sok lehetőség felmerült, mi lesz a Hős utcaiakkal, a hajléktalanná válástól egészen a cserelakásba való költözésig.

Negyed év telt el azóta, mégsem lett tisztább a kép. A lakók még mindig nem tudják, mire, hogyan költi el Kőbánya a 2,1 milliárd forintot, és azt sem, hogy mi lesz az ő lakhatásukkal. Emiatt – pár nappal azután, hogy kiderült, a Hős utcai tömbök helyén a Terrorelhárítási Központ (TEK) építene sportközpontot – a civilek és a lakók sajtótájékoztatót szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre.

"Jelenleg 140 család van a Hős utcában, ebből 50 önkormányzati tulajdonban. Közülük eddig csak 6 család kapott cserelakást"

– ezzel vázolta fel Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr Egyesület elnöke, hogy mennyit haladt az önkormányzat az elmúlt hónapokban. Majd közölte, azt szeretnék elérni, hogy tegyék nyilvánossá, mire akarják elkölteni a kormányzati forrást, és a lakókkal és civilekkel együtt dolgozzák ki a telepfelszámolási tervet, hogy senki ne kerülhessen utcára.

A telepen van féltucat határozott idejű szerződéses, vagy szerződés nélküli bérlő, nekik az önkormányzat nem köteles lakhatást biztosítani a gettó ledózerolása után, akkor sem, ha kiskorú van a háztartásban, mondta.

A Kontúr Egyesület arra kérte Kőbánya fideszes polgármesterét, Kovács Róbertet, hogy garantálja, a szerződések nélküli bérlők közül sem lesz senkiből hajléktalan a telep felszámolása után, valamint a Hős utcai lakásukat magántulajdonosként használó háztartások is kapnak megfelelő cserelakást a jelenlegi helyett. (A legtöbb Hős utcai önkormányzati bérlő határozatlan idejű szerződéssel rendelkezik, nekik Kőbánya köteles biztosítani egy másik bérlakást, a szerződést nem mondhatja fel az önkormányzat, ameddig a lakók betartanak minden szabályt és rendesen fizetik a bérleti díjat.)

Kormos Márta, Hős utcai lakos a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy "Damoklész kardjaként lebeg" felettük, hogy elveszítik a lakhatásukat, vagy sem. Nem érti, miért nem áll szóba velük az önkormányzat. "Nem kérünk mást, csak lakni szeretnénk. Emberhez méltó körülmények között. Normális életet szeretnénk élni, és szeretnénk, ha az állam, az önkormányzat társ lenne ebben" – mondta.

Almássy Ferenc lakása magántulajdonban van, és felháborítónak tartja, hogy az önkormányzat arra akarja kényszeríteni, hogy eladja a lakását, aminek megszerzéséért és fenntartásáért megdolgozott. Mivel a Hős utcai lakások piaci ára meglehetősen alacson, ő pénzt nem, csak cserelakást fogadna el a mostani otthonáért. Olyat, ami legalább akkora és annyira komfortos, mint amelyikben most él. "Minden tartozásom rendezve van, 10 éve lakom itt, nem hagyom csak úgy itt azért, mert a TEK-nek kell itt egy sportlétesítmény" – zárta a beszédét.

A Kontúr Egyesület szociális munkása, Mihály Bulcsú a sajtótájékoztató után az Index kérdésére elmondta, ők nap, mint nap tapasztalják, mennyire káros lélektani hatása van a jelenlegi helyzetnek, ahol hónapok telnek el önkormányzati tájékoztatás nélkül, és családokat fenyeget a hajléktalanság. "Az itt élő gyerekeken látjuk, ahogy tönkremennek ebben."

A Hős utcai telep kialakulásáról és a jelenlegi állapotáról itt írtunk hosszabban.