Árpád
-2 °C
3 °C

Előállt a belvárosi időközi közös ellenzéki jelöltje

D KOS20180502015
2018.05.04. 14:19

Folyamatosan zajlanak az egyeztetések a baloldalon, hogy induljanak a pártok közösen a Fidesz ellen. Szerdán volt egy tárgyalási forduló, amelyet a résztvevők "konstruktívnak" értékeltek, sőt, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes szerint mindenki "tök jó fej" volt.

A megbeszélések eredményéről eddig nem derült ki semmi, ám most egy résztvevő előállt egy konkrétummal.

Szabadai Viktor, a Liberálisok választmányi elnöke indul az V. kerület 4-es számú választókörzetében.

Ezt a Fodor Gábor-féle Liberálisok közölték péntek délután. A Belvárosban azért kell időközit tartani, mert Böröcz László alpolgármester, a Fidelitas elnöke parlamenti képviselő lesz. Így a jogszabály miatt le kell mondania az egyéni önkormányzati képviselői posztjáról.

"A Liberálisok a napokban megállapodást kötöttek az MSZP-vel és a Párbeszéddel az időközi önkormányzati választásokkal kapcsolatban is. Megállapodtunk abban, hogy Budapest V. kerületének 4-es számú egyéni választókerületében Szabadai Viktor indul, és előrehaladott tárgyalások folynak arról is, hogy az ellenzék a Liberálisok jelöltjét támogassa a július 8-i időközi választáson." - közölte a párt. Vagyis Szabadait a bejelentés szerint már három párt támogatja, vagyis a Liberálisok szerint jó eséllyel ő lesz a közös balos jelölt is a körzetben.

Megállapodás van arról is, hogy a "Változás Szövetsége" (nem tudni egyelőre, pontosan hány pártot fed le ez az elnevezés) "a józsefvárosi időközi polgármester-választáson közös civil jelöltet állít, a XV. kerületben pedig Németh Angélát, a jelenlegi alpolgármestert támogatjuk, amennyiben a jelölt a többi ellenzéki párt támogatását is élvezi."

Őrsi Gergely, a budapesti MSZP alelnöke viszont ezután tompította ennek a bejelentésnek a véglegességét. Azt nyilatkozta az Indexnek, hogy "valóban tárgyalunk arról, hogy az időköziken mindenhol egy közös jelöltet indítsunk, egyelőre még nincsenek végleges döntések. Az V. kerületben a tárgyalások elején járunk, a helyi szervezetet is bevonva hozzuk meg a döntést, és utána tudunk nyilatkozni." Vagyis a szocialista nyilatkozat alapján még nem lefutott meccs, hogy Szabadai lesz a közös jelölt. 

A Liberálisok politikusa, Szabadai Viktor egykor az SZDSZ-ben politizált. 2006-ban önkormányzati képviselőnek választották a XIII. kerületben, majd 2008 és 2010 között a Fővárosi Közgyűlés tagjaként dolgozott. Jelenleg a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke és a párt fővárosi programjának koordinátora.

FRISSÍTÉS!

A Liberálisok később közleményben pontosították, hogy Szabadai Viktor "a Magyar Liberális Párt Országos Ügyvivő Testületének határozata alapján lesz az V. kerület 4-es számú választókerületének egyéni képviselő-jelöltje. Ugyan még nincsenek megállapodások, a Liberálisok őszintén remélik, hogy a hamarosan – július 8-án - sorra kerülő választáson sikerül egy ellenzéki jelölt mögé felsorakoznia a teljes demokrata ellenzéknek, és ezzel irányt mutatni a következőkben megrendezendő polgármester-, és önkormányzati képviselő-választásokra is."

Vagyis a liberálisok egy picit előreszaladtak a bejelentéssel, Szabadai mások általi támogatása még nem dőlt el. 

(Borítókép:  Szabadai Viktor a Liberálisok budapesti választmányi elnöke nyilatkozik az előrehozott polgármester-választásokról tartott ellenzéki egyeztetés után Budapest belvárosában 2018. május 2-án. - f otó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?