Erzsébet
1 °C
4 °C

Rogán Antal kapja meg a turizmust

2018.05.05. 20:07

A fideszes Gulyás Gergellyel, a Lázárt a Miniszterelnökség élén váltó képviselővel a kormánybarát Mandineren jelent meg interjú, ebben a nagy megfejtéseken túl mond néhány konkrét újdonságot is az új kormánnyal kapcsolatban.

A Miniszterelnökség átalakítása

Az interjúban Gulyás elmondja, hogy a  Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, és egyben Gulyás helyettese a Századvégből érkező Orbán Balázs lesz, aki a stratégiaalkotásért lesz felelős. A jövőben az európai uniós ügyek, az európai intézményekkel való kapcsolattartás a Miniszterelnökséghez fog tartozni, és a terület fontossága miatt havonta lesz külön tematikus kormányülés. Sőt, az eddigi egy helyett két államtitkár is lesz itt:  Takács Szabolcs jelenlegi államtitkár mellett Varga Judit is államtitkár lesz. Varga tíz éve dolgozik az Európai Parlamentben.

Emellett marad a területi közigazgatás mint miniszterelnökségi feladat, amit Tuzson Bence, jelenlegi kommunikációs államtitkár fog vezetni. "Létrejön egy Budapestért és az agglomerációért felelős szervezeti egység is a Miniszterelnökségen, amelyet Fürjes Balázs fog vezetni. A Miniszterelnökséghez tartozik majd a Modern Városok Program, valamint az újonnan induló Modern Falvak Program, ezért a területért kormánybiztosként Gyopáros Alpár csornai képviselőtársam lesz felelős. A minisztérium közigazgatási államtitkára pedig Janó Márk lesz, aki jelenleg a frakció szakmai osztályának a vezetője" - mondja Gulyás.

Természetesen marad a Kormányinfó

Lázár János, amikor elbúcsúzott a Miniszterelnökségtől, és az általa indított Kormányinfótól, akkor utóbbihoz némi éllel hozzáfűzte utódjára utalva, hogy „én 112 kormányinfót tartottam, hajrá!”. (Ez még azelőtt volt, hogy arról is beszélt, többen drukkoltak, hogy kiessen a kormányból). A kormányinfós megjegyzésre rá is kérdeztek friss utódjánál, aki természetesen még csak nem is kihívásnak látja ezt a mondatot, hanem biztatásnak: "Nem kihívást látok benne, hanem biztatást, amely egy, a bajtársiasság erényeit megjelenítő pártban üdvözlendő, és hálás is vagyok érte" - mondja Gulyás, aki "természetesen" folytatja a kormányinfókat.

A friss miniszter arról is beszélt, hogy a frakcióvezetőséget most könnyebb szívvel hagyja ott, mint annak idején a törvényalkotási parlamenti alelnökséget, és amikor arról beszélt korábban, hogy nem szeretne miniszter lenni, akkor igazából az igazságügyi miniszterségre gondolt.

Rogáné a turizmus

Rogán Antal beszélt először arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök alá tartozik és az ő közvetlen irányításával működik majd egy új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda, amely a kormány döntéseinek előkészítését és végrehajtását felügyeli. Gulyás erről most azt mondta, "a miniszterelnöki kormányiroda a napi kormányzati munka szervezéséért, a döntések előkészítéséért és végrehajtásáért lesz felelős, tehát a kormányzással kapcsolatos szervezési és végrehajtási feladatok közvetlenül a miniszterelnök irányítása alá kerülnek".

Rogán Antalról és az általa vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodával kapcsolatban megjegyezte, továbbra is ő a miniszterelnök kabinetfőnöke. De emellett Rogán portfóliója a turizmussal fog bővülni. Rogán jó ideje dolgozott már ezen.

A kormánynak 100%-ig igaza volt abban, amit a migrációról állított

Az interjúban rákérdeznek a korábban többször előkerülő dologra, hogy mi lesz a bíróságokkal, illetve az OBH-val. "A bíróságok igazgatásának központi feladatai maradnak az Országos Bírósági Hivatalnál vagy átkerülnek az Igazságügyi Minisztériumhoz vagy a Miniszterelnökséghez?" - szól a kérdés, amire Gulyás azt válaszolja:

Semmilyen törvénytervezet nincs a frakció előtt vagy a kormány előtt. Nekünk az az érdekünk, hogy stabil, független, jó színvonalú bíráskodás legyen Magyarországon. Ha bármit lehet javítani a helyzeten, akkor azon érdemes gondolkozni, de kész tervekről, vagy koncepcióról nem tudok.

Gulyás azt is elmondja, hogy nem igaz, hogy a kétezer főnél kisebb településeken teljesen megszüntetik az önkormányzatiságot.

A kérdésre pedig, hogy a Fidesz tényleg lemondott-e az értelmiségről, Gulyás azt mondja, nem, nem mondtak le az értelmiségről, sőt, szerinte az értelmiség is őket támogatja.

Majd kérdésre arról is beszél, hogy sok kritika érte a kormány kampányát, annak is a migrációval kapcsolatos végtelenül leegyszerűsített üzeneteit. Gulyás azt mondja:

Ha valaki azt mondja, hogy neki nem tetszett a kormány migrációs plakátjainak stílusa, és itt megáll, mindösszesen ennyi az álláspontja, az szerintem önmagában egy rendkívül felületes, értelmiségihez nem méltó vélemény, mert az intellektus és a morális felelősség a tartalmi véleményalkotás parancsát is hordozza. Ezért a stíluskritikát – mint az értelmiség és a modern politikai kampány találkozásának logikus következményét – azzal a lényegi kiegészítéssel tudom a konkrét esetben elfogadni, hogy "azonban a tartalmát tekintve a kormánynak száz százalékban igaza volt abban, amit a migrációról állított."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?