Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Három településen is új polgármestert választottak

2018.05.06. 21:42

Három településen rendeztek vasárnap időközi önkormányzati választást: Drávagárdonyban és Herencsényben polgármestert, Záhonyban polgármestert és képviselőtestületet is választottak.

Berta Sándor független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást a Somogy megyei Drávagárdonyban vasárnap, írja az MTI a helyi jegyző tájékoztatása alapján. A győztes 64, vetélytársa, a szintén független Nagy János 12 érvényes szavazatot kapott. A barcsi járáshoz tartozó, mintegy 150 lelkes község 117 választópolgára közül 79 élt a választójogával, hárman érvénytelenül voksoltak. Az időközi választásra a korábbi független településvezető, Kovács István idén januárban bekövetkezett halála miatt volt szükség.

 Fazekasból kiválasztották Fazekast

  • A Nógrád megyei Hercsényben Fazekas János független jelöltet választották polgármesterré  – közölte a Mohorai Községi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője vasárnap este az MTI-vel. A 490 választásra jogosultból 142-en jelentek meg az urnák előtt. A leadott szavazatok közül 17 volt érvénytelen.

Az egyetlen jelölt, Fazekas János függetlenként indult a polgármesteri székért.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi polgármester, Jusztin Józsefné január 23-án elhunyt.

  • Záhonyban ismét megválasztották az eddigi polgármestert, Helmeczi Lászlót. A független jelölt nagy többséggel nyert, 1586 szavazatot gyűjtött be a leadott 1966-ból. 257-et egy másik független, Kövesdi Péter kapott, százat pedig az MSZP-s Magyar Zoltán.  Az időközi voksolást azért kellett megtartani, mert a korábbi képviselő-testület február 7-én megtartott ülésén feloszlatta magát. A hat képviselőt is megválasztották a 22 jelölt közül.

Tolnanémedi túl passzív volt

Akacsony részvétel miatt érvénytelen lett a Tolna megyei kistelepülésen a népszavazás. Tolnanémediben a fogyatékos embereknek épülő lakásotthonok telkeiről kellett volna dönteni, de a 864 választásra jogosultból csupán 184-en vettek részt a szavazáson.

„Akarja-e Ön, hogy Tolnanémedi község önkormányzatának képviselő-testülete visszavonja a 25/2017./III.22./ÖK számú határozatát, melyben intézményi férőhely kiváltásához ingatlant (5 db építési telket) biztosít?” – szólt a kérdés.

A megjelentek nagy többsége 161 ember igennel szavazott, tehát támogatta volna, hogy ne épülhessen meg a tervezett lakásotthon és foglalkozó műhely, ahovű a belecskai Mechwart András Otthon fogyatékkal élő 48 lakója költözne. A népszavazás kezdeményezője szerint az otthon rontaná a település életét. Az érvénytelen népszavazással azonban elvileg jogi akadály nem gördült a beruházás elé.