A metrót is lezárhatják a Kossuth téren az alakuló ülés és a tüntetések alatt

2018.05.07. 17:09

Ahogy azt a mai cikkünkben részletesen leírtuk: tüntetés, élőlánc, TEK-zárás, kordon és kordonbontás, esetleg meglepetésszerű szalagkordon+rendőrsorfal – sűrűnek ígérkezik a hétfő délutántól kedd délutánig tartó időszak a Parlament körül. Most a BKK is elküldte, milyen változások várhatók.

Magát a teret, méghozzá a jó tágan értelmezett Kossuth teret hétfőn délután 6-kor lezárja az Országgyűlési Őrség: se ki, se be. Ugyanekkor elkezdődik az élőláncos kormányellenes gyülekezés. Éjfélkor a TEK is beszáll a lezárásba, de ez nem jelent automatikus átjárási tilalmat, inkább azt, hogy gyakorlatilag az egész környéket kontrollálni fogják.

Kedden délelőtt tízkor elkezdődik az alakuló ülés, ugyanekkorra meg van hirdetve egy tüntetés, majd elválik, hogy hol és milyen formában tud ez megvalósulni, egyelőre megjósolhatatlan, ki lesz a győztes a demonstrálók, TEK, Országgyűlési Őrség, bírósági ítélet négyszögben. Aztán megszűnik a TEK-es lezárás kedd délelőtt 11-kor, a parlamenti őrség kordonos lezárása pedig 2-kor, így zavartalanul jöhet délután 6-kor a pár ezresnek ígérkező tüntetés a Kossuth téren.

A BKK most közleményben jelezte, hogy a téren és környékén közlekedő buszok és trolik forgalmi rendje is megváltozik, és feltételes módban fogalmazták meg, hogy esetleg nem áll meg a Kossuth téren a szerelvény. A közleményből nem derül ki, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy ne álljon meg ott a metró, de lehet, hogy a TEK lezárása lehet annyira szigorú, hogy amiatt. Rákérdeztünk, a BKK azt írja: "a térségben a lezárásokra a hatósági intézkedések függvényében kerülhet sor".

A BKK közleményében azt írja:

2018. május 8-án (kedden) az első járat indulásától várhatóan 11 óráig – illetve a korlátozások feloldásáig:

  • a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd felől a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig,
  • a 15-115-ös autóbuszok módosított útvonalon, a Bajcsy-Zsilinszky útra terelve, valamint
  • a 70-78-as trolibuszok a Kossuth Lajos tér M helyett az Arany János utca M végállomásig közlekednek.
  • A Kossuth Lajos téri metróállomás lezárásra kerülhet, ez idő alatt az M2-es metró szerelvényei a Kossuth Lajos téren megállás nélkül áthaladnak.