Jolán
2 °C
4 °C

Idén 45 fogvatartott érettségizik

2018.05.07. 13:23
Az érettségi vizsga a börtönökben is ugyanúgy zajlik, mint a civil életben, a rabok ugyanabban az időpontban kezdik el és addig is végezhetik a feladatok kidolgozását, mint a civil diákok. A különbség annyi, hogy nem ünneplőben, egy tanteremben vizsgáznak, hanem rabruhában, egy cellából adnak számot tudásukról.

A büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan 2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget, közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel.

A BVOP közlése szerint amíg az 1980-as években a börtönökben lévő analfabéták aránya több mint 15 százalék volt, addig ma már ez az arány kevesebb, mint 1 százalék, ez pedig és egységes oktatási koncepciónak köszönhető, amely az elmúlt években a büntetés-végrehajtási szervezetet jellemezte.

A közlemény szerint az általános iskola és az érettségi mellett a fogvatartottak számára a büntetés-végrehajtás olyan hiányszakmákban igyekszik gyakorlatorientált képzést biztosítani, amely javíthatja munkavállalási esélyeiket. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakma a festő, mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és a burkoló.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?