Jenő
-3 °C
6 °C

Schiffer András kilépett az LMP-ből

ajp 03
2018.05.07. 09:21

Schiffer András, az LMP alapítója, egykori társelnöke és frakcióvezetője a választások után nemcsak az ellenzéket, a stratégiáját (annak hiányát) bírálta élesen, hanem magát az LMP-t is támadta az elmúlt hónapok döntéseiért.

Ezek után nem meglepő Schiffer hétfői bejelentése, miszerint

a mai napon megszüntettem tagsági jogviszonyomat az LMP-ben.

Schiffer a Facebookon hosszabban is kifejtette, mi vezetett a szakításhoz. A 2016-os visszavonulása után kívülről akarta segíteni az LMP-t. „Úgy voltam vele, hogy a másfajta -immáron nem-hivatásos- közéleti szerepvállalásom jótékony harmóniában lesz majd az LMP politikájával. Nem így alakult, s ez számomra múlt szeptemberben, a werberi stratégia élesítésénél vált nagyon világossá."

Ezért – mint írta – fokozatosan kivonult a párt belső életéből, és tavaly szeptembertől egészen a választás napjáig – az ÁSZ-botrányt leszámítva – tartózkodott mindenféle nyilvános pártpolitikai megnyilatkozástól is. A választások után több interjút adott, ami már jelezte, hogy nem ért egyet az irányvonallal. Majd jött számára kegyelemdöfés.

Az utolsó csepp a pohárban: Szabó Szabolcs, a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozása az egykoron általam vezetett parlamenti frakcióhoz.

Schiffer nem titkoltan a globális szabadkereskedelmi politika korlátozása mellett van, ezzel szemben az EU–Kanada-egyezményről (CETA) szóló vitában „Szabó Szabolcs a fideszes Németh Zsolt tenyerébe csapott, és kijelentette: A szabadkereskedelem jó” – idézi az egykori együttös, ma már LMP-s képviselőt Schiffer.

„A pártpolitikának pontosan addig van értelme, amíg jól azonosítható morális céloknak rendeljük alá a taktikai szempontokat és nem fordítva. A 2013-as újjászületésnél azt írtuk ki a képzeletbeli homlokzatra: »Van, ami nem eladó!« Azóta ez a jelmondat is a feledés homályába veszett" – írta Schiffer András.

Kerestük természetesen Schiffert, aki a poszthoz semmit nem kívánt hozzáfűzni.

Az LMP köszöni és sajnálja

Az LMP közleményben reagált Schiffer András kilépésére. 

Az LMP először is köszönetét szeretné kifejezni Schiffer Andrásnak: nélküle ez a párt nem jött volna létre, és ma nem létezne. Ő rakta le a ökopolitika alapjait Magyarországon és az ő munkája is kellett ahhoz, hogy az LMP ma régió legerősebb zöldpártja. Kilépését sajnálattal vesszük tudomásul, ugyanakkor sok sikert kívánunk neki a továbbiakban is.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?