Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A választás levezénylői percekig sorolták, min kéne változtatni

2018.05.08. 11:11

Ötperces beszámolót tartott a parlament alakuló ülésén az április 8-i választások tapasztalatairól Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság, illetve Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Mindkét vezető beszédében figyelemre méltó módon kitértek arra, hogy szerintük milyen pontokon lenne ideje megváltoztatni a választási eljárási szabályokat. Pálffy Ilona beszéde másból sem állt, mint sorolta azokat a pontokat, ahol mindenképp finomításra, javításra, reformra van szükség.

Patyi András arról beszélt, hogy a választási résztvevők számára ismert és kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott a 2018-as választás, hiszen nem volt komoly törvényi módosítás az elmúlt években. De szerinte akad néhány terület, ahol törvénymódosítás kellene.

Javasolta többek között, hogy változtassanak az átjelentkezéssel szavazók fogadásának részletszabályain, hogy a választópolgárok sorban állása elkerülhető legyen, és ismét felvetette a többes ajánlás intézményének felülvizsgálatát. Patyi szerint pontosításra szorul a plakátok szabályozása is.

Pálffy Ilona hangsúlyozta, hogy a választásokon "az állami feladatok végrehajtása törvényesen, Magyarország alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően történt". Szabadkozott, hogy a rövid időkeret miatt nem tud részletes tájékoztatást adni a levélszavazatokról és például a választási informatikáról. Ehelyett arról beszélt, szerinte min kéne változtatni.

  • A választási időszak meghosszabbítása a levélszavazásnál. Több ezer boríték ugyanis késve érkezett az NVI-hez.
  • A levélszavazás menetének pontosítása. Részletesen meg kellene határozni, mi számít érvényesnek. Ezzel Pálffy nyilván a Kúria-Fidesz harcra utalt, amelynek érintette az NVI is, bár a Fidesz csak a bíróságokat támadja.
  • Az ajánlások rendszerén finomítani kell, az NVI ugyanis nem tudja kiszűrni a csalásokat az ajánlóíveken. Pálffy nem ejtette ki a száján a kamupárt szót, pedig nyilván ezekre a visszásságokra utalt.
  • Átjelentkezések: az utolsó pénteken 16 óráig lehet átjelentkezni, ezt módosítani kellene szerinte 12 órára, így nem húzódna el a névjegyzékek nyomtatása.
  • A sorban állások a választás éjszakáján: a legzsúfoltabb szavazóhelyiségekben 10-12 ezren szavaztak, ezen az eljáráson is változtatni kell. 

A kormány vagy a képviselők részéről most nem reagálhatott senki, nyilván majd látni fogjuk, hogy a Fidesz-KDNP milyen tanácsokat fogad meg. Az alakuló ülésről szóló közvetésünket itt találja.