A választás levezénylői percekig sorolták, min kéne változtatni

2018.05.08. 11:11

Ötperces beszámolót tartott a parlament alakuló ülésén az április 8-i választások tapasztalatairól Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság, illetve Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Mindkét vezető beszédében figyelemre méltó módon kitértek arra, hogy szerintük milyen pontokon lenne ideje megváltoztatni a választási eljárási szabályokat. Pálffy Ilona beszéde másból sem állt, mint sorolta azokat a pontokat, ahol mindenképp finomításra, javításra, reformra van szükség.

Patyi András arról beszélt, hogy a választási résztvevők számára ismert és kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott a 2018-as választás, hiszen nem volt komoly törvényi módosítás az elmúlt években. De szerinte akad néhány terület, ahol törvénymódosítás kellene.

Javasolta többek között, hogy változtassanak az átjelentkezéssel szavazók fogadásának részletszabályain, hogy a választópolgárok sorban állása elkerülhető legyen, és ismét felvetette a többes ajánlás intézményének felülvizsgálatát. Patyi szerint pontosításra szorul a plakátok szabályozása is.

Pálffy Ilona hangsúlyozta, hogy a választásokon "az állami feladatok végrehajtása törvényesen, Magyarország alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően történt". Szabadkozott, hogy a rövid időkeret miatt nem tud részletes tájékoztatást adni a levélszavazatokról és például a választási informatikáról. Ehelyett arról beszélt, szerinte min kéne változtatni.

  • A választási időszak meghosszabbítása a levélszavazásnál. Több ezer boríték ugyanis késve érkezett az NVI-hez.
  • A levélszavazás menetének pontosítása. Részletesen meg kellene határozni, mi számít érvényesnek. Ezzel Pálffy nyilván a Kúria-Fidesz harcra utalt, amelynek érintette az NVI is, bár a Fidesz csak a bíróságokat támadja.
  • Az ajánlások rendszerén finomítani kell, az NVI ugyanis nem tudja kiszűrni a csalásokat az ajánlóíveken. Pálffy nem ejtette ki a száján a kamupárt szót, pedig nyilván ezekre a visszásságokra utalt.
  • Átjelentkezések: az utolsó pénteken 16 óráig lehet átjelentkezni, ezt módosítani kellene szerinte 12 órára, így nem húzódna el a névjegyzékek nyomtatása.
  • A sorban állások a választás éjszakáján: a legzsúfoltabb szavazóhelyiségekben 10-12 ezren szavaztak, ezen az eljáráson is változtatni kell. 

A kormány vagy a képviselők részéről most nem reagálhatott senki, nyilván majd látni fogjuk, hogy a Fidesz-KDNP milyen tanácsokat fogad meg. Az alakuló ülésről szóló közvetésünket itt találja.