Kásler a keresztényi és nemzeti értékek elmélyítését tekinti legfontosabb feladatának

2018.05.08. 09:31

Az Emmi leendő minisztere, Kásler Miklós interjút adott a Magyar Időknek, amiben azt mondta, hogy a klasszikus emberi, keresztényi és nemzeti értékek képviseletét, elmélyítését és átadását tekinti a humán tárca legfontosabb feladatának. Arra a kérdésre, hogy miért fogadta el Orbán Viktor felkérését, azt válaszolta, hogy

sorsfordító időket élünk, egy új világrend formálódik. Ezekben a hónapokban, években különösen fontos, hogy egy nemzet fel legyen vértezve azokkal az értékekkel, amelyek segíthetik abban, hogy a változó időkben is biztos talajt érezzen a lába alatt. Azokkal a klasszikus, évszázadok által megszűrt és fennmaradt emberi, keresztényi és nemzeti értékekkel, amelyek mindig is az övéi voltak, csak nem találkozott velük, mert hosszú évtizedekig nem vagy nem kellő mélységben jutott hozzájuk. Magam is a miniszterelnök úrhoz nagyon hasonlóan gondolkodom ezekről a kérdésekről. Ő úgy ítélte meg, hogy ennek az értékrendnek a képviseletére, elmélyítésére, átadására a humántárca vezetőjeként én talán alkalmas lehetek. Ezt rendkívüli módon megtisztelőnek éreztem, és megpróbálok ennek a feladatnak a legjobb tudásom, tapasztalatom szerint megfelelni.

Arra pedig, hogy ez nem jelent-e múltba révedést, és mi lesz a fejlődéssel, azt mondta,

szó sincs ilyesmiről. Nekünk is lépést kell tartanunk a világ változásaival. Fel kell készülnünk például a már zajló technikai forradalomra, a digitalizációra, amely meghatározza a jövőt például az oktatásban és az egészségügyben. De a jövő épületeit csak a múlt stabil fundamentumaira húzhatjuk fel. Jó példa erre az eddig általam vezetett Országos Onkológiai Intézet, ahol úgy igyekeztünk megőrizni a múlt értékeit, emlékeit, hogy közben a gyógyításban mindig a legújabb megoldásokat, módszereket követtük és követjük.

 Arra a felvetésre, hogy egyesek szerint diktatórikus vezető, aki nem tűr ellentmondást, Kásler azt felelte,

én azt vallom, hogy rend a lelke mindennek. A demokráciát sokan összekeverik a szabadossággal, pedig az nem a totális szabadságot jelenti, hanem azt, hogy az én szabadságom addig tart, amíg azzal másokat nem korlátozok. Ez minden emberi kapcsolatra érvényes, a munkatársaimmal való viszonyomra is. Miniszterként is az egyeztetésre törekszem az adott témáért felelős államtitkárral vagy államtitkárokkal. Soha nem képzeltem magam tévedhetetlennek, ha egy döntésem utólag rossznak bizonyult, azt mindig igyekeztem kijavítani.

Ha elolvasná a teljes interjút, ide kattintson.