Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Le tudna érettségizni történelemből? Itt van néhány feladat

D KOM20180508008
2018.05.09. 07:39 Módosítva: 2018-05-09 10:04:29

Ma a történelem írásbeli vizsgákkal folytatódik az érettségi szezon. Történelemből mindenkinek kötelező vizsgáznia. A hetvenes években egy ideig a történelem csak választható érettségi tárgy volt, a nyolcvanas években pedig csak szóbelizni kellett belőle. Ma már egy igencsak összetett feladatlapot kell megoldaniuk a diákoknak, és később az előre megadatott tételekből szóbeli vizsgát is kell tenniük.

Ma 14 órától Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára élő adásban ismerteti az Indexen a középszintű történelem írásbeli megoldásait.

A mai történelem írásbeli kérdéseinek közös jellemzője, hogy a diákok szinte mindegyik feladathoz kapnak egy forrásszöveget, térképet, ábrát, táblázatot vagy fényképet, és az ezekhez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolniuk. Ilyen segítséggel látszólag gyerekjáték a feladatok megoldása, a tesztet azonban úgy állították össze, hogy a diáknak mozgósítani kell ehhez az órákon megszerzett háttértudását.

Megmutatjuk most, milyen típusú feladatok vannak az írásbeliben. Ezek a feladatok természetesen nem a mai érettségi kérdései, hanem a 2017 őszén tartott középszintű írásbeli feladatlapjáról származnak.

Ilyen egy egyszerűbb térképes feladat

Itt forrásszöveget kaptak a diákok

Itt egy táblázat alapján kell megoldani a feladatot

Ez egy komplex tesztfeladat

Ennél egy vagy több forrás ( például ábra+szöveg) segítségével összetettebb, több kompetencia alkalmazását igénylő forráselemzést kell végezni.

És az esszékérdésekhez is kapnak támpontot a diákok

A fenti feladatok megoldásait itt találja

A középszintű érettségi vizsga megoldására 3 órát kapnak a diákok. A vizsga két részből áll. Van 12 egyszerűbb és összetettebb tesztfeladat. Ezután a diákoknak négy választható feladat közül kell kettőt kell esszéírással megválaszolniuk: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot, és egy magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot. történelem emelt szintű írásbelije is két feladatsorból áll, a kérdések nehezebbek és a vizsga 4 órán át tart. 

A történelem írásbelit kb. 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. A diákok használhatják közben a kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt és a helyesírási szótárt. 

Megjelent az Oktatási Hivatal honlapján a keddi matematika írásbeli hivatalos megoldókulcsa:

(Borítókép: Komka Péter / MTI)

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?