Le tudna érettségizni történelemből? Itt van néhány feladat

D KOM20180508008
2018.05.09. 07:39 Módosítva: 2018.05.09. 10:04

Ma a történelem írásbeli vizsgákkal folytatódik az érettségi szezon. Történelemből mindenkinek kötelező vizsgáznia. A hetvenes években egy ideig a történelem csak választható érettségi tárgy volt, a nyolcvanas években pedig csak szóbelizni kellett belőle. Ma már egy igencsak összetett feladatlapot kell megoldaniuk a diákoknak, és később az előre megadatott tételekből szóbeli vizsgát is kell tenniük.

Ma 14 órától Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára élő adásban ismerteti az Indexen a középszintű történelem írásbeli megoldásait.

A mai történelem írásbeli kérdéseinek közös jellemzője, hogy a diákok szinte mindegyik feladathoz kapnak egy forrásszöveget, térképet, ábrát, táblázatot vagy fényképet, és az ezekhez kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolniuk. Ilyen segítséggel látszólag gyerekjáték a feladatok megoldása, a tesztet azonban úgy állították össze, hogy a diáknak mozgósítani kell ehhez az órákon megszerzett háttértudását.

Megmutatjuk most, milyen típusú feladatok vannak az írásbeliben. Ezek a feladatok természetesen nem a mai érettségi kérdései, hanem a 2017 őszén tartott középszintű írásbeli feladatlapjáról származnak.

Ilyen egy egyszerűbb térképes feladat

Itt forrásszöveget kaptak a diákok

Itt egy táblázat alapján kell megoldani a feladatot

Ez egy komplex tesztfeladat

Ennél egy vagy több forrás ( például ábra+szöveg) segítségével összetettebb, több kompetencia alkalmazását igénylő forráselemzést kell végezni.

És az esszékérdésekhez is kapnak támpontot a diákok

A fenti feladatok megoldásait itt találja

A középszintű érettségi vizsga megoldására 3 órát kapnak a diákok. A vizsga két részből áll. Van 12 egyszerűbb és összetettebb tesztfeladat. Ezután a diákoknak négy választható feladat közül kell kettőt kell esszéírással megválaszolniuk: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot, és egy magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot. történelem emelt szintű írásbelije is két feladatsorból áll, a kérdések nehezebbek és a vizsga 4 órán át tart. 

A történelem írásbelit kb. 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik. A diákok használhatják közben a kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt és a helyesírási szótárt. 

Megjelent az Oktatási Hivatal honlapján a keddi matematika írásbeli hivatalos megoldókulcsa:

(Borítókép: Komka Péter / MTI)

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.