Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Kubatov soroksári erődjén egyetlen ablak sem néz az utcára

image uploaded from ios (6)
2018.05.09. 08:23 Módosítva: 2018.05.09. 08:53

A Hvg.hu szerdán megjelent cikkében Kubatov Gábor FTC-elnök és egyben Fidesz-pártigazgató vadonatúj rezidenciáját járja körül – fizikai és pénzügyi értelemben egyaránt.

Kubatov Gábor tavaly ősszel költözött be egy „erődszerű" soroksári házba, de az ingatlan nem szerepel sem saját, sem családtagjai vagyonbevallásában. A telket, amire egy bonyolult telekegyesítési és -megosztási manőver után a házat is felhúzták, ugyanis

nem Kubatov, hanem a 80 éves anyósa nevére vették meg 2016 októberében.

A Hvg.hu riportja szerint a Soroksár felkapott, Gyáli-patakhoz közel eső részén, egy csendes utcában található, utcai ablakokkal nem, de annál több ipari kamerával rendelkező ingatlant úgy alakították ki, hogy abban elférjen az eredetileg autószerelő végzettségű Fidesz-pártigazgató házi műhelycsarnoka és négy darabos Opel Kadett-gyűjteménye is.

Mivel az ingatlant elölről részben betonkerítés, hátulról pedig egy másfél méter vastag kőfal védi, valódi méreteit – és ezzel együtt az értékét – nehéz megbecsülni, de ezen a környéken egy kisebb telken (a Kubatov-rezidencia 2643 négyzetméteres telekre épült) fekvő családi ház is 70 és 100 millió forint között van. Maga a telek egyébként annyira új, hogy még a földhivatal nyilvántartásában sem szerepel, az utca is csak tavaly kapott szilárd burkolatot.

A Fidesz pártigazgatója január végén leadott vagyonbevallása szerint elvileg csak egy Volkswagen Jettával és 600 ezer forinttal gyarapodott az előző évhez képest. Kubatov egyébként is az egyik legeseménytelenebb vagyonnyilatkozattal rendelkező politikus, 2010 óta papíron egyetlen ingatlan áll a tulajdonában: egy öröklés útján birtokába jutott, 30 négyzetméteres farkasgyepűi nyaraló fele. Egészen eddig a soroksári Grassalkovich úton lakott, ahol a felesége a mai napig üzemelteti a kettőjük tulajdonában álló 8-as számú Autójavító Kft.-t.

A politikus a 747 878 forintos képviselő tiszteletdíján kívül papíron csak jelentéktelen extrajövedelemmel rendelkezik, ennek ellenére a Hvg.hu emlékeztet arra, hogy amikor 2011-ben a Ferencváros négy hónapig nem tudott béreket fizetni, akkor ő maga kért kölcsön 90 millió forintot a fizetésekre a barátaitól, biztosítékként pedig a „házát” ajánlotta fel.

Kubatov Gábor egyébként a cikkben nem szólal meg az állításokkal és feltételezésekkel kapcsolatban. Mi elküldtünk neki kérdéseket, amint reagál, frissítjük cikkünket.

Kubatov visszautasít, jogi lépéseket tesz

Frissítés: Az MTI-ben jelent meg egy Fidesz-közlemény, amit Kubatov Gábor jegyez. Ebben reagálnak a Hvg.hu cikkére, azt írják, minden tiszta, és jogi lépéseket is tesznek a cikk miatt. A közlemény teljes terjedelmében:

"Kubatov Gábor, a Fidesz alelnökének vagyonnyilatkozata a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazza. A Fidesz alelnöke visszautasítja a hvg.hu hírportálon szerző nélkül megjelentetett cikk lejáratási kísérletét. Tekintettel arra, hogy a lap cikke valótlanságokat tartalmaz Kubatov Gábor és felesége a szükséges jogi lépéseket is megteszi.

A hvg.hu szerdán megjelent cikke azt a hamis látszatot kelti, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz alelnökének eltitkolt jövedelméből épült az a soroksári családi ház és műhely, amelybe családjával költözött. Az internetes portál emellett több valótlan állítást is megfogalmaz az ingatlanszerzés, illetve a beköltözés körülményeiről.

Nem eltitkolt jövedelemből, hanem jelentős bankhitelből és felesége, illetve 80 éves édesanyja megtakarításaiból épült az a több generációs családi ház és hozzá tartozó ingatlan, amelybe Kubatov Gábor és családja költözött. A bankhitel mögötti fedezetként az a szintén soroksári ház áll, amely felesége tulajdonában áll, és amelyben a Kubatov család az elmúlt évtizedekben élt. A banki hitelfolyósításhoz kapcsolódó jelzálogjog bejegyzése folyamatban van.

Kubatov Gábor feleségének édesanyja azért szerepel a tulajdonosok között, mert a telekingatlant ő vásárolta és a család közösen építkezett. A házban két különálló lakás van, ezért továbbra is fele részben az ingatlan tulajdonosa marad. Az internetes honlap valótlanul állította azt is, hogy a politikus és családja már ősszel beköltözött új soroksári házába. A valóság ezzel szemben az, hogy a család a szükséges hatósági hozzájárulások megszerzését követően, nagyjából két hete költözött a családi házba.

Nem igaz az az állítás sem, mely szerint a Kubatov család ingatlanvásárlásának, vagy építkezésének bármilyen köze volna az utca aszfaltozásához: a hvg.hu által hivatkozott képeken egyértelműen beazonosítható, hogy azokat a munkálatokat végző társaság közel két éve, 2016. június 1-én töltötte fel a közösségi portálra."

A HVG cáfolja Kubatov cáfolatát

Kubatov közleménye után a Hvg.hu újabb cikkel jelentkezett, amiben pontról-pontra végigmentek Kubatov közleményén. Nagy részét változtatás nélkül közöljük:

  • "Cikkünkben egyáltalán nem állítottuk például, hogy a politikus vagyonnyilatkozata nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazza. Sőt: magunk emeltük ki, hogy az ingatlannak nem is kell szerepelnie a képviselő vagyonnyilatkozatában, hiszen nem az ő, hanem az anyósa nevén van.
  • Sem konkrétan, sem utalásszerűen nem írtunk olyat, hogy a pártigazgató eltitkolt jövedelméből épült a ház: a politikus jövedelméről - tényszerűen - annyit írtuk le, ami a vagyonnyilatkozatából kiolvasható.
  • Kubatov Gábor közleményében arra hivatkozik, hogy a ház bankhitelből épült, amelynek fedezete a család korábbi otthona, a Grassalkovich úti ingatlanra a valóságban legutóbb 1999-ben jegyeztek be jelzálogjogot, erről bárki meggyőződhet az ingatlan tulajdoni lapjának kikérésével"

A Hvg.hu, bár azt írja, cikkében egyáltalán nem írt semmilyen hitelről, Kubatov azonban leírta, hogy részben hitelből épült a ház, és „a banki hitelfolyósításhoz kapcsolódó jelzálogjog bejegyzése folyamatban van”. A lap szerint, "ez felettébb furcsa az ingatlanvásárlás után másfél és az építkezés befejezte után fél évvel: a bankok tudomásunk szerint ugyanis kizárólag azután folyósítanak hitelt, miután biztosítékukat – a jelzálogjogot – bejegyezték, előtte nem, hiszen mi lenne különben a garancia a visszafizetésre" - írják, és hozzáteszik, lehet, hogy van valami megállapodás a bankkal, de ők ilyesmit nem láttak.

És még azt írják:

  • "A Fidesz pártigazgatója azzal igyekszik cáfolni az utca aszfaltozása és a családi telekvásárlás közötti összefüggést, hogy az utat burkoló cég cikkünkben hivatkozott fényképe 2016 júniusi, míg ők októberben vették meg telket. Csakhogy a hvg.hu cikke nem azt írta, hogy azután lett aszfalt, miután megvásárolták, hanem, hogy miután kinézték a telket – ez más forrásból is megerősített információink szerint éppen 2016 tavasza-nyara."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.