Egyelőre nem szabadulhat a skálás gyilkos

2018.05.09. 14:18

Fellebbezett az ügyészség a skálás gyilkos szabadlábra helyezésének ügyében született elsőfokú bírói döntéssel kapcsolatban, így a végzés nem jogerős, és egyelőre nem lépett hatályba – írja az MTI.

Ahogy arról tegnap mi is írtunk, Bene László szabadlábra helyezéséről döntött a bíróság, miután megállapították, hogy Bene a büntetése kezdeti időszakában tanúsított fegyelemsértéseitől eltekintve betartotta az intézet rendjét és több éven át kifogástalan, példamutató magatartást tanúsított. A bíróság igazságügyi szakértői véleményt is beszerzett, illetve az elítélt nyilatkozatai alapján részéről határozott jóvátételi szándékot állapított meg.

A törvényszéki szóvivő ugyanakkor közölte, a döntés ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős, a fellebbezés ugyanakkor halasztó hatályú, az elítéltet ezért nem bocsátották szabadon. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta, az ügyészség szerint nem állnak fenn a feltételes szabadságra bocsátás törvényi feltételei.

Bár az elítélt magatartása a bv-intézetben megfelelő volt, ez még nem biztosíték arra, hogy feltételes szabadságra bocsátása esetén is törvénytisztelő életet élne.

– tette hozzá a szóvivő, emellett pedig megjegyezte azt is, a férfi azt mondta a bíróságon, még nem kéri a szabadlábra helyezést, és úgy nyilatkozott, hogy a lakhatási körülményei sem megoldottak.

augusztusban-szabadulhat-a-gyilkossagert-elitelt-bene-laszlo ima
Fotó: RTL Klub

Bene a '90-es években vált hírhedté, 1989 és 1994 között több súlyos bűncselekmény mellett négy embert is meggyilkolt. Bene és társa, Donászi Aladár először egy rendőrt gyilkolt meg, majd egy fiatal egyetemistát a Skála Áruháznál, innen kapta a skálás gyilkos nevet. Végül több rablás mellett négy gyilkosságot bizonyítottak rájuk, 1994-ben fogták el őket, de Donászi aztán öngyilkos lett. 

Legutoljára 2016-ban utasították el a szabadulási kérelmét. A skálás gyilkos történetéről legutóbb tavaly írtunk mi is.