Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Azt hitte, vége a poloskamizériának? Gigantikusat tévedett

2018.05.10. 10:38 Módosítva: 2018-05-10 10:43:35

A Baranya megyei hírportál robbantotta a hírt, hogy "átteleltek a büdös bogarak, invázióra lehet újra számítani". A cím ugyanakkor kissé túlzó, hiszen ezek a büdös bogarak mi mást is tehetnének az áttelelés helyett, mondhatni ez a specialitásuk, hiszen a tojásaiknak a mínusz 50 fok meg se kottyan, de a szenzációhajhász sorok között igenis ott az igazság: megint tele lesz velük az ország.

A lap megállapítja, hogy a "helyi klíma igazán kedvez a zöld vándorpoloska szaporodásának". Kártevők, megtámadják "a paradicsomot, paprikát, borsót, burgonyát, és a (...) a népiesen csak büdös bogárnak becézett rovaroknak jelenleg nincs természetes ellensége, ami gátat szabna szaporodásának."

Fazekas Imre biológus, rovarszakértő nyilatkozott is a lapnak büdösbogár-ügyben: "a zöld vándorpoloska 2002-ben jelent meg Magyarországon. A nőstények száznál is több tojást raknak le, s évente két nemzedékük fejlődik ki. A nagy tömegű poloska szívását a növények nehezen viselik; elhalhatnak a levél szövetek, torzulnak a termések, s többnyire ehetetlenek."

De van ellenszer, szerinte a fokhagyma és vöröshagyma illatát kerülik ezek a fajok. A zöld mellett itt van a márványos poloska is. Ez utóbbi található nagy számban Budapesten, az alábbi cikkünkben pedig térképet is talál, és egyéb részleteket erről a különös jelenségről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?