Erzsébet
1 °C
4 °C

Hiába a rendelet, elvették az érettségizőktől a régebbi töriatlaszokat

2018.05.10. 05:19 Módosítva: 2018-05-10 05:20:45

Az érettséginél különösen fontos, hogy a diákok az ország minden iskolájában azonos feltételek mellett vizsgázhassanak, senki ne kerüljön hátrányba. Egy budapesti középiskola diákjai a jelek szerint szerdán hátrányba kerültek a többiekkel szemben, mert az érettségi közben végül elvették tőlük azt a történelmi atlaszt, ami kronológiát is tartalmaz. 

"A vizsga elkezdése előtt mindenkinél ellenőrizték az atlaszokat is, elsősorban azért, hogy ne legyen beleírva semmi" - mondta az Indexnek az egyik érintett diák. Elsőre nem volt semmi baj azzal, hogy mindenki a régebbi, kronológiás atlaszt akarja használni, amit a Mozaik kiadó adott ki. El is kezdődött az írásbeli vizsga, kb. fél óra elteltével azonban váratlan fordulat történt. Bejött egy másik tanár a terembe, és azt mondta: mindenki adja le a kronológiát tartalmazó atlaszt, mert ezt mégsem használhatják. Innentől már mindenki csak az új atlaszt használhatta, amiben nem voltak évszámok.  

Pedig a jogszabály még idén is megengedi az évszámokat is feltüntető atlasz használatát, az ország legtöbb gimnáziumában így is érettségiztek a diákok. Az érettségi elnökök számára kiadott idei hivatalos tájékoztató is idézi a vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet 3. §-át, amely szerint: 

A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.

Régebb óta húzódó vita, hogy a történelem érettségin lehessen-e használni a korábbi történelmi atlaszt, amiben az évszámok is benne vannak. A minisztérium szerint ez túl nagy segítséget ad a diákoknak, ezért kifejlesztettek egy új (állami) iskolai történelmi atlaszt, amiben már nincsenek benne a fontos történelmi események évszámai.

Ennek bevezetésére azonban átmeneti időt adtak, amit a Történelemtanárok Egylete harcolt ki. Ők azzal érveltek, hogy az új állami atlaszok áttekinthetetlenek, és egy történelmi atlasznak igenis fontos eleme, hogy legyen benne kronológia, a 21. században ugyanis nem adatok megtanítása az elsődleges cél, hanem az időbeli és térbeli tájékozódás fejlesztése. Ezeket az érveket végül a minisztérium is elfogadta, így - ahogy tavaly - idén is megengedték a régebbi atlasz használatát.  Erről számos cikk is megjelent az elmúlt hónapokban, ezeket olvasták a szóban forgó budapesti középiskola diákjai is. Úgy tűnik, hiába.

"Ha valóban ez történt, akkor ezt semmiképpen sem lehet annyiban hagyni, mert ez súlyosan érinthette a gyerekek érettségijének eredményességét" - mondta az Indexnek Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Miklósi azt mondta: fontos lenne tudni, hogy az esetről készült-e jegyzőkönyv, egyben felajánlotta az Egylet segítségét az érintett diákoknak és szüleiknek.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?