Ödön
1 °C
11 °C

Orbán mecsetet akart építeni, aztán jött a válság

2018.05.10. 05:12 Módosítva: 2018-05-10 10:45:58

Két külföldi médium budapesti tudósítója vitázik egymással a csütörtöki Heti Válaszban. Kálnoky Borisz (Die Welt) és Nick Thorpe (BBC) évtizedek óta élnek és dolgoznak Magyarországon, a cikkben pedig a migrációs válság hazai belpolitikára gyakorolt hatásait elemzik.

Az egyik legmeglepőbb állítás Thorpe-tól hangzik el, aki azt mondja, hogy a kerítésépítés fokozta az Európa felé irányuló bevándorlást.

2015. június közepén átlagban napi 3-400 ember kelt át a déli határon. Szijjártó Péter 16-án bejelentette a kerítést. Beszéltem azokkal az emberekkel a határon, megkérdezdtem, miért most jönnek. Rengetegen mondták: mert hallották, hogy kerítés épül, tehát ez lehet az utolsó esélyük.

Kálnoky szerint Merkel is le akarta zárni a német határt, de mivel az nem schengeni határ, erre nem volt lehetősége. A tudósító szerint a német kancellárt két dolgot szeretett volna: amit csinál (esetleges határlezárás) ne legyen illegális uniós szinten, valamint ne legyen negatív médiavisszhangja.

"Ezt nem tudták garantálni neki, ő pedig nem volt elég bátor, hogy vezetőként viselkedjen. Inkább PR-akció mellett döntött, és ismételgetni kezdte, hogy "Megcsináljuk!". Ami nem volt igaz" - mondta Kálnoky, amihez Thorpe hozzátette, hogy azon a nyáron Merkel volt az egyedüli európai vezető, aki tett valamit a kontinens keresztény gyökereinek megvédéséért.

Nagyot fordult a világ

Az interjú egyik legérdekesebb része, amelyben Kálnoky arról beszél, hogy Európában konszenzus volt abban, hogy a népességfogyásra megoldás lehet a bevándorlás. De nemcsak a születések alacsony számát tudja orvosolni, hanem gazdasági sikereket hozhat a migráció, hiszen az USA is bevándorlóország és gazdaságilag is sikeres. "Orbánék is részei voltak ennek a konszenzusnak" - mondta a német újságíró.

Bevándorlási tervet készítettek. Libanon, Törökország, Indonézia - ezekből az országokból terveztek betelepíteni, Orbán mecsetet is épített volna nekik. Aztán jött a migrációs válság, amely valóban új helyzet volt

- állítja Kálnoky.

Abban mindkét tudósító egyetért, hogy a Soros-terv nem létezik abban a formában, ahogy azt a kormány kommunikálta. Thorpe szerint ugyanakkor könnyű az embereket manipulálni. "Orbán Viktor Gyurcsány Ferenctől tanulta: huszonhárommillió román".

Abban is egyetértenek, hogy az EU-Afrika megállapodás magyar vétója szembemegy azzal, amit a kormány évekig mantrázott: a problémát helyben kell megoldani.

Még két érdekes mondat a beszélgetésből:

  • Kálnoky: Abban megállapodhatunk, hogy családapaként, hívőként több közös van bennem és egy iraki apában, mint egy AfD-aktivistában (a német szélsőjobboldali párt), aki Istenben jó eséllyel nem hisz, gyerekei nincsenek, viszont nagyon gyűlöl minden külföldit.
  • Thorpe: A valódi kultúrsokk az, amikor a néni a metrón belenéz a Lokálba és szembejön vele a kormánymédia migránshorrorja.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?