Ki lesz ott, amikor Orbánt negyedjére is miniszterelnöknek választják?

unnamed
2018.05.10. 11:35 Módosítva: 2018.05.10. 13:33

Az LMP és az MSZP csütörtök délután nem lesz bent a parlamentben, amikor Orbán Viktort negyedjére is megválasztják Magyarország miniszterelnökének. Orbánt hétfőn kérte fel kormányalakításra Áder János köztársasági elnök. A képviselők felének szavazata elég a megválasztáshoz.

Az LMP csütörtökön délelőtt jelentette be, hogy nem vesz részt az ülésen, mert ahogy Szél Bernadett frakcióvezető írta: „a ceremónián a kormányprogram vitájára nem fog sor kerülni, és nem csak azért, mert a Fidesz nem készített kormányprogramot, hanem azért is, mert Orbán Viktor helyben elhangzó szavaira az ellenzék időt sem kap reagálni. Innentől kezdve az eseményt az LMP parlamenti frakciójával a Fidesz belügyének tekintik".

A Demokratikus Koalíció a jelek szerint viszont bent lesz, és mint Vadai Ágnes frakcióvezető-helyettes egy későbbi sajtótájékoztatójának címéből kiderül: „a DK nem szavazza meg Orbán Viktor miniszterelnökké választását".

Hasonlóképpen az LMP-hez, információink szerint az MSZP sem vesz részt az ülésen. Kérdést küldtünk a Jobbikhoz, hogy mi a párt álláspontja a mai üléssel kapcsolatban, amint válaszolnak, megírjuk.

A program:

  • A ceremónia 14.30-kor kezdődik.
  • Ezután szavaznak a kormányfő személyéről.
  • Az eskütétel után a kormányfő beszédet mond a parlamentben.
  • Péntekre a minisztériumok felsorolásáról, valamint egyes ehhez kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormánypárti előterjesztés összevont vitáját és egyben zárószavazását tervezik, ha a képviselők előző nap – négyötödös többséggel – hozzájárulnak a házszabálytól eltéréssel való tárgyaláshoz. Korábban, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalássorozaton – Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető beszámolója szerint – az ellenzék hozzájárult a házszabálytól való eltéréshez

A képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem hangoznak el, írja az MTI.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép: Bődey János / Index)