Hetekig száraz maradhat a zalakarosi termáltó

2018.05.10. 22:11 Módosítva: 2018.05.10. 22:15

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatta azt, hogy szerda hajnalban elfolyt a víz a néhány éve kialakított zalakarosi termáltóból, de akár még egy hónapig száraz maradhat a tó medre – derült ki az RTL híradójából.

Egy ilyen különösebb előjel nélküli katasztrófaszerű esemény zajlott ott le, amit remélem, hogy a feltárásnál látni fogunk, hogy mi is lehet az.

– mondta el az üggyel kapcsolatban Oláh Zoltán, a projekt tervezője, hozzátéve azt is, hogy az ilyen esetekre előre elég nehéz felkészülni.

Szerinte elképzelhető, hogy a tó alatt húzódó, a közeli fürdő felesleges termálvizét elvezető betoncső falai elgyengültek a termálvíztől, végül pedig egy keddi kisebb földrengés vezetett ahhoz, hogy a cső beomlott.

A tóhoz Budapestről hoznak speciális szondát, hogy felmérjék, mekkora a baj. Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere elmondta, a vizsgálatot valószínűleg csak hétfőn tudják megkezdeni, ezt követően kerül majd sor a helyszíni feltárásra, és a pontos ok ismeretében tudják majd felmérni, hogy mennyi időt vesz majd igénybe a tó rehabilitálása.

A medret csak akkor árasztják el újra vízzel, ha mindent kijavítottak, de egyelőre nem tudni, hogy mikor lehet ehhez hozzákezdeni, a tó feltöltése ugyanakkor egy hónapig is eltarthat, így valószínűleg jó ideig száraz marad még. Addig is homokzsákfallal választották le a meder egy részét, amit vízzel töltenek majd fel, hogy megmentsék a szárazon maradt növényeket.