Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hamisan vádoltak molesztálással egy tanárt, a mellette kiálló igazgatót mégis kirúgták

2018.05.11. 08:20

Frissítés: Pénteken délután reagált az ügyben a Klebelsberg Központ. Álláspontjuk a cikk végén olvasható.

Kirúgták az egyik Pest megyei iskola igazgatóját és helyettesét, miután három diák hamis pedofilváddal illette az egyik tanárt, írja a Blikk.

Három diáklány azt állította egy tanárukról, hogy molesztálta őket. Az iskola igazgatója azonban kiállt a tanár mellett. A belső vizsgálat végül megállapította, hogy a három lányt nem molesztálta senki. A diáklányok csak kitalálták a vádakat, hogy kirúgassák a tanárukat.

A vizsgálat eredménye után a diákokat az iskolából határozattal eltanácsolták, de a lap cikke szerint ők másnap mégis bementek az iskolába. A tanárok ezután a könyvtárba küldték őket, ahol tanári felügyelettel tanultak. A szüleik viszont panaszt tettek emiatt a vezetőségnél. A botrány híre így jutott el a tankerületi központig, és végül április 24-én az igazgatót és a helyettesét is elküldték rendkívüli felmondással.

"Az iskolában tanuló mintegy ötszáz diák szüleinek többsége felháborodottan fogadta a hírt, és most több mint kétszáz szülő petícióban követeli az igazgató és a helyettes rehabilitációját. Szerintük a pedofil ügy csak kapóra jött a tankerület vezetőjének a kirúgásokhoz" - írja a Blikk.

Most a lábát sem teheti be az épületbe, csak mert megvédte a kollégáját, és ezért szembefordult a tankerületi vezetővel

– mondta a Blikknek az egyik tanuló édesanyja. A petícióban azt írják, felmerül a gyanú, hogy az igazgatónőt más konfliktusok miatt menesztették, csak kapóra jött ez a pedofilgyanú-ügy.

A hamisan vádolt tanár maradt, a három lányt pedig a szülők kivették az iskolából.

A Blikk kérdéseire a tankerületi igazgató egyelőre nem válaszolt.

A Klebelsberg Központ az alábbiakat közölte az ügyben péntek délután:

"Csúsztatások jelentek meg a sajtóban egy pest megyei iskola volt intézményvezetőjéről és a Váci Tankerületi Központról. A tankerületi központ, mint fenntartó az intézményvezető közalkalmazotti jogviszonyát súlyos, kiskorú tanulók sérelmére elkövetett szabálysértések, továbbá hivatali hatáskörének túllépése miatt szüntette meg rendkívüli felmentéssel.

A fenntartó vizsgálata alapján az intézményvezető utasítására három tanulót jogellenesen elkülönítettek, személyes szabadságukban korlátoztak, és emberi méltóságukban megsértettek. A tanulók törvényes képviselőit jelentős késedelemmel értesítették a megtett intézkedésekről. A sajtóban is megjelent, a diákokat ért fegyelmi büntetés végrehajtása a tankerületi központ álláspontja szerint jogilag nem volt megalapozott. Kiskorú, tanköteles tanulókkal szemben csak rendkívüli esetben alkalmazható azonnali kizárás az iskolából.

Az intézményvezető-helyettes a fenntartóhoz benyújtott kérelmében kérte nyugdíjba vonulását, emiatt 2018. április 23. óta a felmentését tölti a vonatkozó jogszabályok alapján. A Váci Tankerületi Központ továbbra is biztosítja az intézmény működéséhez szükséges feltételeket, mindent megtesz azért, hogy a diákok testi, szellemi fejlődése zavartalan legyen a rá bízott köznevelési intézményekben."