Hamisan vádoltak molesztálással egy tanárt, a mellette kiálló igazgatót mégis kirúgták

2018.05.11. 08:20

Frissítés: Pénteken délután reagált az ügyben a Klebelsberg Központ. Álláspontjuk a cikk végén olvasható.

Kirúgták az egyik Pest megyei iskola igazgatóját és helyettesét, miután három diák hamis pedofilváddal illette az egyik tanárt, írja a Blikk.

Három diáklány azt állította egy tanárukról, hogy molesztálta őket. Az iskola igazgatója azonban kiállt a tanár mellett. A belső vizsgálat végül megállapította, hogy a három lányt nem molesztálta senki. A diáklányok csak kitalálták a vádakat, hogy kirúgassák a tanárukat.

A vizsgálat eredménye után a diákokat az iskolából határozattal eltanácsolták, de a lap cikke szerint ők másnap mégis bementek az iskolába. A tanárok ezután a könyvtárba küldték őket, ahol tanári felügyelettel tanultak. A szüleik viszont panaszt tettek emiatt a vezetőségnél. A botrány híre így jutott el a tankerületi központig, és végül április 24-én az igazgatót és a helyettesét is elküldték rendkívüli felmondással.

"Az iskolában tanuló mintegy ötszáz diák szüleinek többsége felháborodottan fogadta a hírt, és most több mint kétszáz szülő petícióban követeli az igazgató és a helyettes rehabilitációját. Szerintük a pedofil ügy csak kapóra jött a tankerület vezetőjének a kirúgásokhoz" - írja a Blikk.

Most a lábát sem teheti be az épületbe, csak mert megvédte a kollégáját, és ezért szembefordult a tankerületi vezetővel

– mondta a Blikknek az egyik tanuló édesanyja. A petícióban azt írják, felmerül a gyanú, hogy az igazgatónőt más konfliktusok miatt menesztették, csak kapóra jött ez a pedofilgyanú-ügy.

A hamisan vádolt tanár maradt, a három lányt pedig a szülők kivették az iskolából.

A Blikk kérdéseire a tankerületi igazgató egyelőre nem válaszolt.

A Klebelsberg Központ az alábbiakat közölte az ügyben péntek délután:

"Csúsztatások jelentek meg a sajtóban egy pest megyei iskola volt intézményvezetőjéről és a Váci Tankerületi Központról. A tankerületi központ, mint fenntartó az intézményvezető közalkalmazotti jogviszonyát súlyos, kiskorú tanulók sérelmére elkövetett szabálysértések, továbbá hivatali hatáskörének túllépése miatt szüntette meg rendkívüli felmentéssel.

A fenntartó vizsgálata alapján az intézményvezető utasítására három tanulót jogellenesen elkülönítettek, személyes szabadságukban korlátoztak, és emberi méltóságukban megsértettek. A tanulók törvényes képviselőit jelentős késedelemmel értesítették a megtett intézkedésekről. A sajtóban is megjelent, a diákokat ért fegyelmi büntetés végrehajtása a tankerületi központ álláspontja szerint jogilag nem volt megalapozott. Kiskorú, tanköteles tanulókkal szemben csak rendkívüli esetben alkalmazható azonnali kizárás az iskolából.

Az intézményvezető-helyettes a fenntartóhoz benyújtott kérelmében kérte nyugdíjba vonulását, emiatt 2018. április 23. óta a felmentését tölti a vonatkozó jogszabályok alapján. A Váci Tankerületi Központ továbbra is biztosítja az intézmény működéséhez szükséges feltételeket, mindent megtesz azért, hogy a diákok testi, szellemi fejlődése zavartalan legyen a rá bízott köznevelési intézményekben."