Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kásler: 2026-ra Budapest egészségügye olyan lesz, mint a nyugaté

TZIHZ20130607002
2018.05.11. 15:03 Módosítva: 2018-05-11 15:22:19

A Mandiner csinált interjút Kásler Miklós leendő emberierőforrás-miniszterrel. Kásler fő állításai röviden:

 • Helyes, hogy ennyi minden van ezen a tárcán belül, a feladat, hogy az ember-, a család- és a nemzetközpontú tevékenységek harmonizációja megtörténjen. Ő ezt fogja tenni. 
 • Megpróbálja majd hazacsalogatni a külföldön dolgozó magyar orvosokat, az általa vezetett Országos Onkológiai Intézetbe is nagyon sokan visszajöttek külföldről. És nem a fizetés miatt, hanem mert ott van az a lehetőség, hogy itt mindenki előtt teljesen szabad a pálya, mindenki befuthatja azt a tudományos karriert, amire vágyik, esetleg erre még nagyobb is az esélye, mint Nyugat-Európában, mondta.
 • Szerinte nagyon helyes, hogy az egészségügyi fejlesztések vidéken kezdődtek el, ugyanis ott voltak a legnagyobb gondok. Most azonban megfordult a helyzet, de "nem kell kétségbe esni", 2026-ig Budapest egészségügyi ellátását "a megfelelő szintre" hozzák fel.

Egy olyan szintre, ami összehasonlítható lesz a tőlünk nyugatabbra élő emberek ellátásával is.

 • A sürgősségi ellátás nagyon gyors beavatkozást igényel.
 • Az Orbán-kormány eddig is kellő súlyt helyezett az egészségügy fejlesztésére. Nincs az egészségügynek olyan szegmense, ahol ne történtek volna jelentős változások. Nem minden úgy van, ahogy az a médiában a kiragadott példákon keresztül átjön.
 • Kásler nem csak oktatásban gondolkodik, hanem nevelésben is. Az értékalapú oktatás és nevelés lesz a cél, amiben a magyar kultúrának a hihetetlen értékei is meg fognak jelenni.
 • A népességfogyás megállítása a legfontosabb feladat, aminek a gyermekvállalással kapcsolatos motivációs aspektusai is vannak, így értelemszerűen az oktatásban is meg kell jelennie ennek a témának. A munka és a család nem kerülhet egymással szembe.
 • A pedagógusoknál korábban 50 százalékos béremelést hajtott végre a kormány. "A béremeléssel párhuzamosan azt a szellemiséget várnánk el tőlük, hogy újra szívvel-lélekkel tanítsanak." A tanárok anyagi helyzetét munkaarányosan és eredményarányosan folyamatosan rendezni kell, illetve meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek mentén a folyamatos pedagógus továbbképzésben ők is értékeket kapjanak.
 • Kásler a kultúrpolitikában a nemzeti intézményekre lényegesen több feladatot bízna. Végigbeszélné velük, hogy a hálózatukon keresztül hogyan tudnának részt venni a magyar kultúra értékorientált irányításában. "Gondolok itt például a Széchényi Könyvtárra, a Nemzeti Színházra vagy az Országos Levéltárra."
 • A liberalizmus kapcsán számtalan jel utal arra, hogy a kultúrában, a szellemtörténetben elérte a korlátait.
 • Az ellenzéki sajtó heves támadásainak közepette "én azt szeretném már végre valakitől hallani, hogy a parancsolatok közül melyik az, amelyik emberellenes? Melyik az, amelyik az ember hátrányát hangsúlyozza, bármiféle értelemben?" (...) "Minél megalapozatlanabb módon támadják ezeket a kijelentéseimet, minél nagyobb felhajtást akarnak köré keríteni, annál több ember kezd el ezzel a témával foglalkozni, olyanok is, akiket eddig ez az egész nem érdekelt. Így végső soron ez a támadás rengeteg embert a tízparancsolat felé terelt, aminek én kimondottan örülök."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Borítókép: Kásler Miklós. Fotó: Zih Zsolt / MTI.