Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Kásler: 2026-ra Budapest egészségügye olyan lesz, mint a nyugaté

TZIHZ20130607002
2018.05.11. 15:03 Módosítva: 2018.05.11. 15:22

A Mandiner csinált interjút Kásler Miklós leendő emberierőforrás-miniszterrel. Kásler fő állításai röviden:

 • Helyes, hogy ennyi minden van ezen a tárcán belül, a feladat, hogy az ember-, a család- és a nemzetközpontú tevékenységek harmonizációja megtörténjen. Ő ezt fogja tenni. 
 • Megpróbálja majd hazacsalogatni a külföldön dolgozó magyar orvosokat, az általa vezetett Országos Onkológiai Intézetbe is nagyon sokan visszajöttek külföldről. És nem a fizetés miatt, hanem mert ott van az a lehetőség, hogy itt mindenki előtt teljesen szabad a pálya, mindenki befuthatja azt a tudományos karriert, amire vágyik, esetleg erre még nagyobb is az esélye, mint Nyugat-Európában, mondta.
 • Szerinte nagyon helyes, hogy az egészségügyi fejlesztések vidéken kezdődtek el, ugyanis ott voltak a legnagyobb gondok. Most azonban megfordult a helyzet, de "nem kell kétségbe esni", 2026-ig Budapest egészségügyi ellátását "a megfelelő szintre" hozzák fel.

Egy olyan szintre, ami összehasonlítható lesz a tőlünk nyugatabbra élő emberek ellátásával is.

 • A sürgősségi ellátás nagyon gyors beavatkozást igényel.
 • Az Orbán-kormány eddig is kellő súlyt helyezett az egészségügy fejlesztésére. Nincs az egészségügynek olyan szegmense, ahol ne történtek volna jelentős változások. Nem minden úgy van, ahogy az a médiában a kiragadott példákon keresztül átjön.
 • Kásler nem csak oktatásban gondolkodik, hanem nevelésben is. Az értékalapú oktatás és nevelés lesz a cél, amiben a magyar kultúrának a hihetetlen értékei is meg fognak jelenni.
 • A népességfogyás megállítása a legfontosabb feladat, aminek a gyermekvállalással kapcsolatos motivációs aspektusai is vannak, így értelemszerűen az oktatásban is meg kell jelennie ennek a témának. A munka és a család nem kerülhet egymással szembe.
 • A pedagógusoknál korábban 50 százalékos béremelést hajtott végre a kormány. "A béremeléssel párhuzamosan azt a szellemiséget várnánk el tőlük, hogy újra szívvel-lélekkel tanítsanak." A tanárok anyagi helyzetét munkaarányosan és eredményarányosan folyamatosan rendezni kell, illetve meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek mentén a folyamatos pedagógus továbbképzésben ők is értékeket kapjanak.
 • Kásler a kultúrpolitikában a nemzeti intézményekre lényegesen több feladatot bízna. Végigbeszélné velük, hogy a hálózatukon keresztül hogyan tudnának részt venni a magyar kultúra értékorientált irányításában. "Gondolok itt például a Széchényi Könyvtárra, a Nemzeti Színházra vagy az Országos Levéltárra."
 • A liberalizmus kapcsán számtalan jel utal arra, hogy a kultúrában, a szellemtörténetben elérte a korlátait.
 • Az ellenzéki sajtó heves támadásainak közepette "én azt szeretném már végre valakitől hallani, hogy a parancsolatok közül melyik az, amelyik emberellenes? Melyik az, amelyik az ember hátrányát hangsúlyozza, bármiféle értelemben?" (...) "Minél megalapozatlanabb módon támadják ezeket a kijelentéseimet, minél nagyobb felhajtást akarnak köré keríteni, annál több ember kezd el ezzel a témával foglalkozni, olyanok is, akiket eddig ez az egész nem érdekelt. Így végső soron ez a támadás rengeteg embert a tízparancsolat felé terelt, aminek én kimondottan örülök."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Borítókép: Kásler Miklós. Fotó: Zih Zsolt / MTI.