Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem engedi a népszavazást az NVB tornaóraügyben

2018.05.11. 20:38

A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az általános és középiskolai oktatásról kezdeményezett népszavazások aláírásgyűjtő íveit, írja a Hvg.hu. A kezdeményező, dr. Mittákné dr. Horváth Georgina Janka hét, az iskolai oktatást érintő népszavazási kérdést nyújtott be, amik "tananyag- és vizsgakövetelmények csökkentésére, a házi feladatok mennyiségére, a kötelező foglalkozások előírására, a tanórák időpontjára, az intézményvezetők kinevezésére, a mindennapos testnevelés "kiváltására" és a testnevelésórák számának csökkentésére vonatkoztak" - írja a lap.


Az NVB szerint a kérdések nem tartoznak az országgyűlés hatáskörébe, és emiatt, illetve amiatt nem lehet róluk szavazni, mert a kérdések "túl hosszúak, bonyolultak, több tagmondatból állnak, így nem felelnek meg az egyértelműség követelményének".A lap szerint az "NVB arra is hivatkozott, hogy a közoktatási részletkérdésekben kezdeményezett népszavazások nincsenek összhangban a népszavazás mint kivételes hatalomgyakorlás rendeltetésével". A határozat ellen 15 napon belül lehet fellebbezni a Kúriához.