Jolán
2 °C
4 °C

Sneider Tamás lett a Jobbik elnöke

O5A2734
2018.05.12. 08:03 Módosítva: 2018-05-12 14:03:31

Zárt ajtók mögött tisztújítást tart szombaton a Jobbik a Dürer Kertben, a kongresszuson két-két elnökjelölt és elnökhelyettes-jelölt, továbbá 14 alelnökjelölt közül választhattak a küldöttek.

Nagyon szoros lett az eredmény

Mirkóczki Ádám szóvivő helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

a Jobbik elnökének 298 szavazattal Sneider Tamást választották meg, a küldöttek 54 százaléka szavazott rá. A radikálisabb irányt képviselő Toroczkai László mintegy 50 szavazattal, de alulmaradt, ami azt is jelenti, hogy marad a néppárti irányvonal a pártban.

Mirkóczki Ádám tájékoztatása szerint a gyűlés elején Vona Gábor korábbi elnök önkritikus és korrekt beszédet mondott, egyik jelölt mellett sem kampányolt. Ezután a jelöltek 17-17 percben mondhatták el beszédüket.

A választás eredménye azonban nem mindenkinek tetszett a küldöttek közül, ugyanis miközben a szóvivő sajtótájékoztatót tartott, egy jelölt kivonult, és teátrálisan a kamerák előtt földre dobta belépő kártyáját.

Néppártiak - radikálisok 1:0

Vona Gábor a választások után mondott le elnöki tisztségéről úgy, hogy nem olyasfajta "állemondásról" volt szó, ami után rögtön meg is szavaztatja magát valaki újra, hanem tényleges háttérbe vonulásról, a parlamenti mandátumát sem vette át. 

Ez után rögtön elindultak a találgatások, hogy átvehetik-e a terepet a korábban kiszorított, radikálisabb politikusok, mint mondjuk Novák Előd, vagy Toroczkai László, aki már a választások napján keményen be is jelentkezett egy nyilatkozattal.

Ám hamar kikristályosodott, hogy a vezetőség akarata az, hogy a Szabó Gábor befolyásos pártigazgató által is favorizált néppárti vonal maradjon, amit az - amúgy korábban szintén szélsőségesnek mondott, szkinhedmúlttal illetve zsidólistás ötlettel elhíresült, de ma már középre tartó - Sneider Tamás-Gyöngyösi Márton páros vinne majd társelnöki rendszerben. Z. Kárpát Dániel akkor konkrétan úgy fogalmazott, hogy olyan vezetési stílus, az a fajta morál kell "amely Vona Gábor örökségét képes ápolni, és képes egyben tartani". Akkor egy elemzésben meg is írtuk, hogy mi lehet így a Jobbik iránya.

Aztán a társelnöki rendszert elvetették, elnök-elnökhelyettesi-sok alelnöki struktúra tervére váltottak, és úgy, hogy az elnök megvétózhat elnökségi tagokat, mint ahogy Vona tette Novák Előddel két éve. De a párt felett még mindig ott lebeg, hogy a Toroczkai-Novák vonal visszatérne. Toroczkai egy hosszú Facebook-posztban reagált a felvetésekre, miszerint vele nem feltétlenül bővülne a Jobbik tábora, sokkal inkább szűkülne. Azt írta tréfálkozva:

állítólag nem vagyok elég néppárti, csak egy szűk réteg fogadna el, elszigetelődnénk, viszályokat okoznék, aztán miután vérfürdőt rendeznék a megválasztásomat követően, kukagyújtogatókat hoznék a Jobbikba,

majd hosszan kifejtette, hogy ő maga a néppártiság szobra. Novák Előd pedig arról írt Facebookon, hogy hagyni kellene ezt a társelnöki-elnökhelyettesi liberális hülyeséget, és egy erős vezetőt kellene választani, Orbánék is ezzel nyernek.

Időközben a Gyöngyösi-Sneider vonal tovább erősödött, előbbi frakcióvezető lett, utóbbi pedig a parlament alelnöke.

Vona-örökség vs. régi Jobbik

Így jutott el tehát a párt a szombati kongresszusig. Az elnöki posztért Sneider Tamás és Toroczkai László vív meg, elnökhelyettesnek Gyöngyösi Márton és Dúró Dóra indul.

A párt hat alelnöki posztjáért

 • Apáti István,
 • Árgyelán János,
 • Bana Tibor,
 • Császárné Kollár Tímea,
 • Gyüre Csaba,
 • Hegedűs Lorántné,
 • Kepli Lajos,
 • Kocziha Tünde,
 • Murányi Levente,
 • Rig Lajos,
 • Stummer János,
 • Szőcs Norbert,
 • Volner János és
 • Z. Kárpát Dániel indul.

Megszerezte a szükséges számú ajánlást Novák Előd is, később azonban visszalépett - közölte a párt. 

Az országos választmányi elnök tisztségére Szabó Gábor érte el a hivatalos jelöltséghez szükséges támogatást. 

A jelöltséghez a Jobbik bármely tagja adhat le szándéknyilatkozatot; hivatalos elnökjelölt, vagy választmányi elnökjelölt az lehet, aki az alapszervezetek legalább 20 százalékának támogatását megszerezte. Az elnökhelyettes-jelöltre minimum 15 százalékos, az alelnökjelöltre pedig 10 százalékos küszöb vonatkozik.

Borítókép: Vona Gábor beszél a Jobbik 2018. március 15-i rendezvényén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?