Gulyás Gergely: A következő tíz évben nem látszik a kormányváltás esélye

DSC 6190
2018.05.14. 15:19

Gulyás Gergely miniszterjelölt meghallgatását hétfőn kora délután kezdték meg. A Miniszterelnökség leendő vezetője expozéjában bemutatta, várhatóan hogyan is fog működni minisztériuma  ennek nagyobb részét már eddig is lehetett tudni.

Hat államtitkár és egy kormánybiztos fog dolgozni a tárcánál. Létrejön egy stratégiai államtitkárság is, a kormánybiztosok ide tartanak majd beszámolókat. Ez a szervezeti egység látja el a parlamenti államtitkári, valamint a miniszterhelyettesi feladatokat is. Ezt az államtitkárságot Orbán Balázs fogja vezetni. A minisztérium legnagyobb államtitkársága a közigazgatásért felelős államtitkárság lesz, amit Tuzson Bence vezethet államtitkárként. A kormányhivatalok és járási hivatalok, az építésügy és a közbeszerzés is ide tartozik majd.

Szintén a minisztérium alá fognak tartozni az uniós ügyek – ezért a területért Takács Szabolcs, illetve Varga Judit államtitkárok lesznek felelősek. Új államtitkárság felelhet Budapestért és az agglomerációért, ennek feladatköreit Tarlós István polgármesterrel szoros egyeztetésben alakítják ki. Azon kormányzati fejlesztések, illetve kidolgozásuk tartozik ide, amelyeket eddig is a kormány vitt.

A kormány Tízéves, Budapestre vonatkozó stratégiát akar elfogadni, vitaanyagként nyilvánosságra is fogják hozni.

Ezt a területet Fürjes Balázs vezeti majd. A Modern Városok Program egy kormánybiztosság formájában szintén a tárcához fog tartozni, Gyopáros Alpár fogja vezetni. A Miniszterelnökség feladata megmarad: a kabinetirodával és kormányirodával együttműködve koordinációs feladatokat is ellát.

Gulyás külön beszélt a területi közigazgatásról. 2010 óta végbement változásokat komoly sikernek tekintik, a politikus szerint az állami és az önkormányzati feladatokat sikerült elválasztani. Ma a fővárosi és a járási hivatalok képviselik az államot. 290 kormányablakban az ügyintézés adott, fel is gyorsította az ügyintézést, emellett az e-közigazgatást is fejleszteni tervezik.

Átalakítják-e az önkormányzatiságot?

A bemutatkozás után jöhettek a kérdések.

Dr. Staudt Gábor (Jobbik) bizottsági alelnök azzal kezdte: öröm, hogy Budapest és az agglomeráció államtitkárságot kap, és a tízéves stratégiáról lehet konzultálni, hiszen ezt már ők is ajánlották korábban. A jobbikos politikus azt kérdezte: a jövő őszi önkormányzati választások előtt várható-e valamiféle átalakítás várható Budapest szempontjából – akár kerületek összevonásával –, illetve az ország egyéb területén lehet-e számítani átalakításokra?

Gulyás azt felelte: a Jobbikkal régóta fennálló vita, hogy ki mit javasolt először, a Budapest-minisztérium is ilyen, erre Orbán is tett ígéretet a 2006-os kampányban, és a Fidesz törekvése sosem volt kérdés ez irányban. Budapest továbbra is kiemelt figyelemre számíthat, az agglomerációt és Budapestet egy egységként kell kezelni, főleg a közlekedés miatt, ő örül, ha ezt mindenki így gondolja.

Gulyás szerint a Jobbik azt terjesztette már a kampányban is, hogy a kétezer fő alatti településeken felszámolnák az önkormányzatiságot, de nincs ilyen céljuk, semmi ilyen változtatást nem terveznek. Budapesttel kapcsolatban is ugyanezt mondta, bár hozzátette, hogy sosem lehet kizárni megfelelő többség mellett semmilyen változtatást. A budapesti fejlesztési tervvel kapcsolatban pedig megjegyezte, olyat szeretnének, amivel mindenki egyet tud érteni, amiben mindenki lát majd fantáziát,

Mert most nem látszik az esélye, hogy a következő tíz évben kormányváltás lenne, de kizárni nem lehet, ezért olyan terv kell, amit mindenkit tud támogatni.

Ezt részben a DK-s Aratónak válaszolta, aki azt kérdezte: tényleg megkérdezik-e az illetékesek véleményét, vagy a kormány legyártja azt gyorsan saját elképzelése szerint?

Felmerül a kérdés, szintén Aratónál, hogy változtatnának-e azon a struktúrán, hogy az oktatásügy és az egészségügy nem kap külön minisztériumot, de államtitkárból van vagy kétszáz. Gulyás azt felelte, ők jónak tartják a jelenlegi rendszert, az uniós országokat nézve a magyar kormány működik a legkevesebb minisztériummal, nem is lenne feltétlenül jobb a működés több minisztériummal.

A miniszterelnök hatásköre

Varga-Damm Andrea (Jobbik) arról kérdezte Gulyást: miként érinti a miniszterjelölteket, hogy jogszabályban rögzítenék, a miniszterelnök bármilyen hatáskört magához rendelhet? 

Gulyás azt felelte, a parlamenti vitában is tévesen hangzott el, bármilyen feladatot nem vonhat magához a miniszterelnök, ezt a törvény rögzíti is. Az viszont, hogy bármikor bárkitől kérhet bármilyen információt, az magától értetődő és természetes, és eddig minden miniszterelnök élt ezzel. Az ellenzék éppen azért ül a parlamentben, mert gyakorolhatja a kontrollt.

Majd megjegyezte, hogy az elmúlt nyolc évben az ellenzék akár a miniszterelnökkel szemben, akár a kormány bármelyik tagjával szemben alkalmazott stílusa nem nagyon vezetett eredményre, így reméli, ha már néppártosodik a Jobbik, akkor ezen változtatnak, és egy polgáribb stílust fognak felvenni.

Lázár jobbikos dicsérete

A jobbikos Apáti István azt kérdezte Gulyástól, hogy képes-e olyan nyitottságot és más szintű politikai kultúrát mutatni az ellenzék irányába, mint tette azt Lázár, aki azon kevesek közé tartozott, aki nemcsak hogy meghallgatta az ötleteket az ellenzék részéről, hanem adott esetben meg is fogadta azokat. Aki nem a gonosz megtestesítőinek tartotta az ellenzékieket. Majd felhozta példaként az agrártámogatási rendszert, amelyen ellenzéki javaslatra változtattak.

"Ezzel akar-e hozzáállni, vagy követi a ROgán-féle politikai kultúrát, ami alacsonyabb rendűnek tekinti az ellenzéki létformát?"

– kérdezte Apáti.

"Ahogy egy miniszter távozik, elkezdik dicsérni"

– mondta válaszában Gulyás, aki annak örül, hogy emiatt ez nála is be fog következni. És természetesen mindenféle konzultációra nyitott, nyitott ennek a folytatására, amiről a jobbikos képviselő beszélt.

A Modern Falvak Programmal kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy azzal kapcsolatban kell tartani egy konzultációt a legkisebb településeken, de a kisebb városokat is belevonva, hogy az ő igényeiknek megfelelően legyen kialakítva a fejlesztési program. Itt külön kiemelte az úthálózat problémáját.

Hét igen, négy nem, nulla tartózkodás mellett támogatták Gulyás kinevezését.

A meghallgatás utáni újságírói kérdésekre Gulyás arról is beszélt, hogy a kormánypártok támogatnák Tarlós István újbóli indulását a főpolgármesterségért. Tárgyalnak is erről Tarlóssal.