Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szijjártó úgy letolta a NATO külügyminisztereit, hogy többen nem mertek felnézni az asztalról

2018.05.14. 17:26

A miniszterjelölti meghallgatások sorában hétfő délután egy ismerős arc következett: Szijjártó Péter, akinek tevékenységét nem kellett sem a bizottsági tagok, sem a közvélemény előtt bemutatni. A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium régi-új vezetője leszögezte, hogy minisztériumában kőkemény munka folyt,

globális válságok hatására soha nem volt még olyan intenzív műfaj a külpolitika, mint az elmúlt három és fél esztendőben.

DSC 6273
Fotó: Bődey János

Amit azzal a számmal illusztrált, hogy a tárcánál összességében 568 külföldi vezetővel 1310 tárgyalást folytattak le. Szijjártó emlékeztetett arra, hogy miniszteri kinevezésekor megígérte a külpolitika „kultúraváltását", azaz a tárca gazdasági szemléletének erősítését. Ez a kultúraváltás Szijjártó szerint sikeres volt, amit a beruházások és az export növekedése támaszt alá.

A külpolitika soha nem volt annyira a belpolitika része, mint az elmúlt esztendőkben.

A múlt összegzéséből a jövő terveinek felvázolásába átcsúszva Szijjártó elmondta, hogy ellent fog állni annak a törekvésnek, ami „valamilyen harmadik fél szemüvegén keresztül" láttatja a magyar külpolitikát, azaz kizárólag a magyar érdekeket" fogja képviselni. A külügyminiszter szinte legépelhetetlen hadarással sorolta el, ki és mi minden ellen fog harcolni. Lényegében két fő csapásirányt jelölt meg:

Ma már kinézik azt, aki nem gondolja, hogy a migráció jó.

Harcolni fog az ellen a beállítás ellen, mely az uniós forrásokat "jófejségnek" tartja, mivel „ ez a pénz nekünk jár", hiszen a  " másik oldalon" ott vannak a Magyarországra települt külföldi cégek (azaz Szijjártó arra utalt, hogy a külföldi cégek által megtermelt javak más országokat gazdagítanak, ami azért nem egészen így van). Szijjártó nem jelölte meg, pontosan mi is ez a  beállítás", de minden bizonnyal arra a bizottsági elképzelésre utalt, ami a jogállami kritériumok teljesítéséhez is kötné a 2021-től kezdődő uniós költségvetési ciklusának kifizetéseit.

És azt is elmondta, mi ellen nem fog harcolni:

ez a Visegrádi Csoport, melynek mindig halálhírét keltik, de a V4-ek „továbbra is az EU legszorosabb és leghatékonyabb szövetsége".

Szijjártó a meghallgatáson megpróbálta tisztába tenni az oroszbarátság vádját. Szerinte „nem a Marson élünk", és Magyarország nem az oroszok kegyeit keresi, hanem csak a Nyugat és Kelet közti párbeszédet akarja helyreállítani, mivel az a történelmi tapasztalat, hogy Nyugat és Kelet konfliktusára a magyarok eddig mindig ráfizettek. Szijjártó szerint ők is látják az orosz befolyási szándékokat,

A fake news valóban érkezik keletről, de a Nyugat sem marad adós.

Többen percekig nem néztek fel az asztalról

A bizottság tagjai – Németh Zsolt bizottsági elnökön kívül elsősorban Gyöngyösi Márton jobbikos és Ungár Péter LMP-s képviselők – több kérdést is feltettek Szijjártónak egyes ügyekről és a külpolitika általános irányvonaláról.

A kormány kész fenntartani a kisebbségellenes nyelvtörvény miatt fenntartani az ukrán integrációs tárgyalásokra kimondott vétóját?

Szijjártó leszögezte, hogy a vétót mindaddig fenntartják, amíg nem kapnak jogi garanciát arra, hogy a magyar kisebbség jogai nem sérülnek. Felháborítónak tartja azt a „nemzetközi hazugságkampányt", ami szerint Budapest Moszkva érdekeit kiszolgálva keménykedik Kijevvel. Szijjártó azt is elárulta, hogy a NATO külügyminisztereinek csúcsán mintegy letolta kollégáit, hogy hol a szolidaritás akkor, amikor felrobbantják egy NATO-tagállam irodaházát (konkrétan a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség irodáját gyújtották fel). A magyar külügyminiszter szerint a fejmosásra

többen percekig nem néztek fel az asztalról.

Miért vétózta meg a magyar kormány – szembemenve a visegrádi partnerekkel is – az afrikai országokkal tervezett uniós megállapodást, miközben ezen a területen teljesen egyedül maradt, ráadásul

miközben a kormány „a migrációval fekszik, a migrációval kel", pont egy, a migrációt megfékezni kívánó megállapodást torpedózott meg?

Szijjártó a migrációval kapcsolatban általánosan beszélt arról, hogy az EU migrációs ügyekben „megerőszakolt érvelés alapján" többségi döntéshozatalra készül olyan migrációs kérdésekben, melyekben egyébként a tagállamok konszenzusára lenne szükség. A „rabati folyamat" eredeti célkitűzései jók voltak, de egyre inkább az afrikai vélemények kerültek túlsúlyba.

Nem aggódik a külügy amiatt, hogy ha az Egyesült Államokban 700 hamis magyar útlevelet füleltek le, akkor valószínűleg ennél sokkal nagyobb biztonsági rés tátonghat a hivatalos okmányok kiadása terén? Egyáltalán mi a helyzet az amerikai–magyar kapcsolatokkal?

A demokrata kormányzat alatt konkrét beavatkozások történtek a magyar politikába, de Trump elnökségével ezek a kísérletek megszűntek, miután Victoria Nuland helyére Wes Mitchell került az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárság élére, a magyar törekvések iránt is nagyobb megértés tapasztalható.

Általában mindenki elégedett volt azzal, hogy az Információs Hivatal visszakerült a külügyhöz, de vajon a hírszerzés – orosz módra – nem csak a „Mészáros és Mészáros" érdekcsoport európai terjeszkedését fogja egyengetni?

Szijjártó azt mondta, garantálja, hogy az IH mindig  a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően fog eljárni. De az tény, hogy lesznek gazdasági feladatai is „a magyar érdeknek megfelelően".

Álságos a szlovák–magyar együttműködés magasztalása, mivel sem nyelvtörvényben, sem a kettős állampolgárság fogadtatásában nem volt előrelépés.

Szijjártó beismerte, hogy „jogosan lehet hiányérzetünk", de több területen van előrelépés (például a vasúti feliratok vagy a polgári perek kétnyelvűsége tekintetében). De ha más téren nem kezdtünk volna közös sikertörténeteket építeni", akkor ennyi sem lenne.

A magyar kormány 2015-ben az ENSZ-ben még migrációs világkvótát követelt, miért változott meg az álláspont?

Erre konkrétan nem érkezett válasz.

DSC 6274
Fotó: Bődey János

Hol tart a Krk szigetére évtizedek óta tervezett, cseppfolyós földgázterminál megvalósítása?

Amíg a horvátok nem teljesítik a nemzetközi szerződésben vállalt beruházásokat, addig Magyarország is blokkolni fogja az ország OECD-csatlakozását. De közben ha beindul a fekete-tengeri román kitermelés, akkor van esély az orosz energiafüggőség csökkentésére.

Ha valóban olyan sikeres volt a gazdaságközpontú diplomácia, miért zártak be a „déli nyitás" keretében megnyitott külföldi kereskedőházak?

Erre sem érkezett válasz, de senki nem is hiányolta.