Gergely
6 °C
23 °C

Európa Tanács: A magyar tranzitzóna olyan, mint a börtön

2018.05.15. 21:16

A menedékkérők magyar tranzitzónákban való elhelyezésének módja és a biztosított körülmények börtönszerű fogva tartásnak tekinthetők, nem felel meg az Európa Tanács normáinak - közölte az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) kedden közzétett jelentésében az MTI szerint.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamból álló Európa Tanács szakértői sajnálatukat fejezték ki, hogy Magyarország a gyermekes családok és a kíséret nélkül érkezett kiskorúak esetében sem hajtotta végre korábbi ajánlásaikat.

A Fidesz szerint az Európa Tanács szakértői bizottsága (ECRI) azért támadja a tranzitzónákat, mert be akarják engedni a migránsokat. A Fidesz reagálásában azt írta, a tranzitzóna biztosítja, hogy az Európába tartó migránsok ellenőrzött módon léphessenek be Magyarország - ezzel az EU - területére és rendezett körülmények között adhassák be menedékkérelmüket.

Az Európa Tanács szakértői bizottsága állást foglalt a miskolci romák ügyében is. Üdvözölték ugyan, hogy Magyarország sürgős beavatkozást igénylő területnek tekinti a romák lakhatási helyzetének javítását, de a miskolci romák helyzete szerintük aggasztó. Hátrányosan megkülönböztető az a bérleti szerződésekről szóló önkormányzati rendelkezés, amely szerint folytatódtak a több száz roma családot érintő kilakoltatások lakhatásuk biztosítása nélkül.