Elmaradt a lomtalanítás Fóton, szeméthegyek vannak az utcákon

2018.05.15. 12:59

Egy olvasónk azt írta, hogy

Fótot elérasztotta a szemét. Szombatra meg volt hirdetve a lomtalanítás minden újságban, de azt, hogy ez végül mégsem valósul meg (többszöri halasztgatás után), azt csak az interneten terjedő posztokból tudták azok, akik egyáltalán nézik azt. Most a hétvégén a meghirdetett kb. 10 helyre kihordták az emberek a lomokat (köztük veszélyes hulladékokat is), ami most úgy néz ki, hogy egy darabig díszíteni fogja a város több pontját.

Megkerestük a fóti önkormányzatot, ahol megerősítették olvasónk állításait, azonban egy kicsit másképp látják a helyzetet. A polgármester által jegyzett, kérésünkre kiadott közlemény szerint a városban kizárólagosan jogosult hulladékkezelő, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. május 12-ei és június 2-i időpontban tervezte elvégezni 16 fóti helyszínen a hulladékok begyűjtését és elszállítását. Azonban a cég április 18-án azt közölte az önkormányzattal, hogy a lomtalanítást átmenetileg szüneltetik.

Az önkormányzat szerint

a lomtalanítás elmaradásáról szóló közleményt közzétették Fót Facebook-oldalán, másnap az önkormányzat hivatalos oldalán, majd a városi újságban is, amit minden háztartásba eljuttatnak. 

Tehát a háztartásokba külön nem dobáltak be értesítést a lomtalanítás elmaradásáról.

Szombaton így aztán gyűlni kezdett a szemét az utcákon. Olvasónk állításával szemben az önkormányzat szerint nem 10, hanem csak 4 helyszínen van szemét, mintegy 200 köbméter körüli mennyiség. Ezt látva hétfő reggel

Németh József alpolgármester feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen mindazokkal szemben, akik a lomtalanítási hulladékot kihelyezték a közterületre.

Tehát, ha jól értjük, akkor feljelentést érdemeltek azok, akiknek nincs internet hozzáférésük, netán nem olvassák a város facebookos és hivatalos oldalát, sőt nem olvassák a városi újságot sem, és emiatt nem értesültek a lomtalanítás elmaradásáról.

A közlemény szerint a szemét elszállításáról a katasztrófavédelmi megyei igazgatósággal és az FKFV Zrt. munkatársaival egyeztet az önkormányzat, akik megkezdték a helyszíni szemlét, és ígéretet tettek arra, hogy a lomtalanítási hulladékot 72 órán belül ingyen elszállítják.