Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Sikerült elüldözni Sorost, de kiszorítani nem

soros gyorgy plakat celpont
2018.05.15. 17:15
Soros György alapítványának nemzetközi koordinációja elköltözik Budapestről, jó pár magyar család válaszút elé kerül, Magyarországot pedig sötétebb helynek könyvelik el nyugaton - nagyjából ezt sikerült elérnie eddig a civilek lejáratására milliárdokat költő magyar kormánynak. De ettől még ugyanúgy segíteni fogja Soros alapítványa az egyre nagyobb nyomás alá kerülő hazai szervezeteket.

Budapestről Berlinbe költözteti irodáját a Nyílt Társadalom Alapítványok - jelentette be kedden a Soros György által alapított és finanszírozott szervezet vezetése. Néhány hete a Die Presse írt arról, hogy máshová tennék át a székhelyüket, igaz, ezt akkor Csontos Csaba alapítványi szóvivő nem erősítette meg.

Úgy tudjuk, hogy az alapítvány budapesti irodájának magyar dolgozóit már korábban tájékoztatták a költözésről, de még mindig van idejük eldönteni: maradnak vagy Berlinben folytatják a munkájukat. Minden alkalmazottnak lehetősége van ugyanis arra, hogy a családjával kiköltözzön, de biztosan lesznek a munkatársak között olyanok, akik a családi körülményeik miatt ezt nem tehetik meg. Az alapítványnál összesen nagyjából 170 ember dolgozik, de ebbe beletartozik a mintegy hetven fős adminisztratív részleg is, ráadásul egy részük nem magyar.

Bár a hírnek van olyan olvasata, hogy Soros alapítványa "kivonul" Magyarországról, ez így csak részben igaz. Az alapítvány nemzetközi koordinációját, így egyébként a magyarországi projekteket is irányító iroda ugyan Berlinbe költözik, de ahogy Csontos Csaba az Indexnek hangsúlyozta:

a magyarországi projektek nem állnak le, a magyar civil szervezeteket ezentúl is ugyanúgy támogatni fogja az alapítvány. 

Arról, hogy az iroda költözzön, Soros György és az alapítvány vezetősége közösen döntött. Úgy tudjuk, a döntés már régóta érlelődött, Csontos pedig az Indexnek elismerte: szimbolikus lépésnek szánták, hogy Berlint választották az iroda új székhelyének. Csontos szerint az EU-n belül Berlin a "kulturális gazdagság, a demokratikus és emberi jogok szimbolikus fővárosa", ezért esett erre a városra a választásuk. 

Az alapítvány a közleményében azt írta, az "egyre nyomasztóbb politikai és jogi környezet" miatt költöztetik ez az irodájukat. Csontos ezzel kapcsolatban utalt Orbán Viktor székfoglaló beszédére, melyben a kormányfő világossá tette: eltemette a liberális demokráciát. Csontos szerint Orbán ezzel húzott egy határvonalat Magyarország és az olyan nyugat-európai liberális demokráciák között, mint amilyen például Németország. A jogi környezet pedig a Stop Soros nevű törvényjavaslat, amelyet a hírek szerint még több szigorítással fogadna el a parlament. 

De úgy tudjuk, a Stop Soros már csak az utolsó csepp volt a pohárban.

A civilek elleni támadást az Orbán-kormány már 2014-ben elindította, amikor a miniszterelnök közvetlen utasítására nekiment a Norvég Alapnak és az Ökotárs alapítványnak.

Ettől kezdve egyre nyilvánvalóbb volt, hogy a tőlük független civileket igyekszik a kormány kiszorítani.

Amikor 2017-ben Németh Szilárd azt mondta, hogy ki kell söpörni a civileket az országból, az egy szintlépés volt. Tisztában voltunk azzal, hogy Németh ránk értette ezt

- mondta az Indexnek Csontos. Egy idő után már napi szinten mentek ellenük a támadások. Az alapítvány szóvivője szerint a Stop Soros az utolsó csepp volt a pohárban, amikor pedig kiderült, hogy az alapítvány embereire egy magántitkosszolgálatot állítottak rá, a szervezetnél úgy érezték, itt már nem babra megy a játék. Ahogy Csontos fogalmazott: ettől kezdve a munkatársaik sincsenek biztonságban Budapesten.

stop soros soros terv
Grafika: szarvas / Index

Mivel eddig Budapestről koordinálták a nemzetközi projekteket, ezek kerülnének veszélybe, ha itt maradnának

- magyarázta Csontos. 

Valóban nagyon sok mindent koordináltak a magyar fővárosból: itt van a roma kezdeményezés iroda, ami a balkáni projekteket is visz. Több országban futó programokat is innen koordinálnak, azaz hamarosan ez már csak múlt idő. Szerbiában, Albániában, Macedóniában, a V4-ek országában futó programokat is koordinálnak innen, de kisebb adományok mennek Nyugat-Európába is. 

Az, hogy a költözés után mi lesz a magyar alapítvány sorsa, még nem tudni, erről egyelőre még nincs döntés. Csontos szerint valamilyen más formában, de mindenképpen létezni fog a szervezet Magyarországon. 

Csontos azt mondta, a kormánypropaganda most igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha a Soros-alapítvány azért költöztetné el az irodáját, mert nem akar átláthatóan működni, csakhogy ez a narratíva fals, az alapítvány mindig átláthatóan működött, világosan lehetett tudni, hogy mely szervezeteknek mennyi pénzt ad.

A szóvivő példának hozza fel, hogy míg ők teljesen el tudnak számolni az általuk folyósított támogatásokkal, addig a kormány nem számol el tételesen azzal a milliárdokat felemésztőkampánnyal, amit éppen a civilek ellen folytatott. De más pénzekkel sem szívesen számol el a kormányzat.

Ráadásul azért is fals a kormány érvelése, mondta, mert a Soros-alapítványt tavaly a NAV is vizsgálta, de nem talált semmi problémát. Csontos szerint ezután is átláthatóak lesznek, ahogy eddig is azok voltak. 

De ha Soros alapítványa a berlini költözéssel ki is kerül a Stop Soros alól, azok a hazai civil szervezetek, amelyeket továbbra is támogatni fognak, nem.

Csontos azt mondta, ezekkel a szervezetekkel majd közösen kigondolják, milyen formában tudnának segíteni nekik, legyen szó akár anyagi, akár jogi segítségről.  

Soros György 1984-ben hozta létre első  jótékonysági alapítványát az akkor még kommunista Magyarországon. A rendszerváltás idején fénymásoló gépekkel látták el az egyetemeket, könyvtárakat, civil szervezeteket, majd egymillió dolláros alappal segítették a demokratikus ellenzéki szervezeteket, köztük a Fideszt is. A Soros Alapítvány 2007-ben megszűnt, feladatát az 1993-ban alakult Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány, a későbbi Nyílt Társadalom Alapítványok vették át. 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban arról beszélt, hogy amint megalakul az új kormány, és megtartotta első ülését, azonnal benyújtják a parlamentnek a Stop Soros törvénycsomagot és az alkotmánymódosítás tervezetét. Ha elfogadják, a Belügyminisztérium felhatalmazást kaphat például a civilek titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelésére.

Az alapítványok az elmúlt három évtizedben számos kezdeményezést támogattak, így az  iskolatejprogramot, lap- és könyvkiadók tevékenységét, a Közép-európai Egyetem (CEU) létrehozását Budapesten, óvodákra, középiskolákra és egyetemekre kiterjedő modernizációs programot indítottak, segítették orvosok külföldi képzését, az egészségügy modernizációját, a hospice-mozgalmat, a romák életkörülményeinek és foglalkoztatási kilátásainak javítását.

Az alapítvány segítséget nyújtott a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, emellett jelentős eszközökkel támogatták a hazai jogvédelem erősítését, a közösségszervezést, a független újságírást, a korrupció és a diszkrimináció elleni küzdelmet. A Nyílt Társadalom Alapítványok ma a világ több mint száz országában működnek. 

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?