Berlinbe költözik Soros alapítványának budapesti irodája

2018.05.15. 07:51 Módosítva: 2018.05.15. 08:58

Mégsem várják meg a Stop Soros törvényről szóló parlamenti döntést, a Nyílt Társadalom Alapítványok budapesti irodája Berlinbe költözik, jelentette be az Open Society Foundations (OSF) honlapján Patrick Gaspard, az OSF elnöke. 

A közlemény szerint a döntés oka „a fokozódó politikai nyomás és a jogszabályi környezet megváltozása”. Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke azt mondta:

A magyar kormány becsmérli a munkánkat, és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmaz, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében. (...) Az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.

Mint írták, a magyar kormány az elmúlt két évben százmillió eurót (több mint 30 milliárd forintot) költött az alapítvánnyal kapcsolatos hazugságok terjesztésére. „A hazug kampány részeként antiszemita plakátokkal árasztották el a közterületeket, nemzeti konzultációnak álcázott támadást indítottak Soros György és a magyarországi jogvédő szervezetek ellen”.

A Nyílt Társadalom Alapítványok az elköltözés ellenére továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára.

Az irodák elköltöztetése Budapestről több mint száz itt dolgozó munkatársat érint, akiknek többsége nemzetközi adományozással foglalkozik. A munkatársak mintegy 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan közülük több mint egy évtizede dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványok megbízásából.  

Néhány hete a Die Presse írta meg először, hogy máshová tennék át a székhelyüket, de ezt akkor Csontos Csaba alapítványi szóvivő nem erősítette meg. „A költözés egy nagyon erős opció” – mondta akkor.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban arról beszélt, hogy amint megalakul az új kormány, és megtartotta első ülését, azonnal benyújtják a parlamentnek a Stop Soros törvénycsomagot és az alkotmánymódosítás tervezetét. Ha elfogadják, a Belügyminisztérium felhatalmazást kaphat például a civilek titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelésére.

Soros György 1984-ben hozta létre első  jótékonysági alapítványát az akkor még kommunista Magyarországon. A rendszerváltás idején fénymásoló gépekkel látták el az egyetemeket, könyvtárakat, civil szervezeteket, majd egymillió dolláros alappal segítették a demokratikus ellenzéki szervezeteket, köztük a Fideszt is. A Soros Alapítvány 2007-ben megszűnt, feladatát az 1993-ban alakult Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány, a későbbi Nyílt Társadalom Alapítványok vették át. 

Az alapítványok az elmúlt három évtizedben számos kezdeményezést támogattak, így az  iskolatejprogramot, lap- és könyvkiadók tevékenységét, a Közép-európai Egyetem (CEU) létrehozását Budapesten, óvodákra, középiskolákra és egyetemekre kiterjedő modernizációs programot indítottak, segítették orvosok külföldi képzését, az egészségügy modernizációját, a hospice-mozgalmat, a romák életkörülményeinek és foglalkoztatási kilátásainak javítását. Az alapítvány segítséget nyújtott a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, emellett jelentős eszközökkel támogatták a hazai jogvédelem erősítését, a közösségszervezést, a független újságírást, a korrupció és a diszkrimináció elleni küzdelmet. A Nyílt Társadalom Alapítványok ma a világ több mint száz országában működnek.