Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szurikátaügy: aortaszakadás okozta Zara halálát

2018.05.16. 09:33 Módosítva: 2018-05-16 09:34:32

Hétfőn a Kecskeméti Vadaskertben egy kisfiú földhöz vágott egy vemhes szurikátát, miután az beleharapott a kezébe. Zarát, a szurikátát Tokovics Tamás, a vadaskert igazgatója személyes írásban gyászolta, majd a bejegyzésből készült online sajtószemléket a fél ország osztotta tovább.

Az igazgató szerdán újabb részleteket árult el a szurikáta haláláról a Borsnak: „Mérhetetlen fájdalom fogott el, amikor megláttam a mozdulatlan kis testét. A szájából és az orrából is dőlt a vér, szívmasszázzsal és légbefújással megpróbáltam újraéleszteni, de hiába.

A boncolásból kiderült, hogy két utódot várt, a halálát pedig aortarepedés okozta."

Zorró, a kert hímszurikátája a tragédia után még órákig kereste, hívta vemhes párját.

Tokovics Tamás, a vadaskert igazgatója (és talán mondhatjuk így: Zara barátja) üzent azoknak a kommentelő tömegeknek is, akik a szurikátát földhöz vágó fiú megbüntetését követelik. „Értetlenül állok a történtek előtt, de arra kérek mindenkit, ne kezdjünk bűnbakot keresni, hiszen azzal már nem tudjuk meg nem történtté tenni a tragédiát! De kezdjünk apró lépé­sekkel egy olyan világot építeni, ahol ilyen dolgok nem történhetnek meg, ahol figyelünk a természetre, egymásra, és a közöttünk lévő harmóniára" – mondta.

A négyujjú manguszta (Suricata suricatta) a mongúzfélék családjának neme. A törpemongúzok után a legkisebb mangusztafaj. Testhossza mintegy 30 centi, ehhez jön még a 20-24 centis farok. Legfeljebb 1 kilogrammot nyomhat, a hímek valamivel nehezebbek, mint a nőstények. A szurikáta elnevezés hiába jelent szuahéliül szirti macskát, nincs kilenc életük. Zarának csak egy volt.

„Sürgés-forgásával, kíváncsiságával, bújásával kivétel nélkül mindenki szívébe belopta magát. Fél éven keresztül, amíg nem készült el az új kifutója, mindennap az irodámban töltötte a nappalokat, az éjszakákat pedig otthon a házunkba. Ezalatt nem csak a közös pihenések hozták közelebb hozzám, de a spánielünknek is kiváló játszótársává vált. Amikor elkészült az új birodalma fájó szívvel mondtam le a napi kocsikázásról, a közös »tévézésről«, de mindnyájan úgy gondoltuk, hogy ez a helyes, nemcsak nekem, hanem Neki is" – írta a vadaskert igazgatója hétfőn. Érdemes a bejegyzés további részleteibe is beleolvasni, Babits és Kölcsey nyelvén ilyen szép nekrológot még nem írtak mongúzféléről.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Szurikátaügy: aortaszakadás okozta Zara halálát

A boncolás során kiderült, két utódot várt.

3542 · May 16, 2018 09:33am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments