Szurikátaügy: aortaszakadás okozta Zara halálát

2018.05.16. 09:33 Módosítva: 2018.05.16. 09:34

Hétfőn a Kecskeméti Vadaskertben egy kisfiú földhöz vágott egy vemhes szurikátát, miután az beleharapott a kezébe. Zarát, a szurikátát Tokovics Tamás, a vadaskert igazgatója személyes írásban gyászolta, majd a bejegyzésből készült online sajtószemléket a fél ország osztotta tovább.

Az igazgató szerdán újabb részleteket árult el a szurikáta haláláról a Borsnak: „Mérhetetlen fájdalom fogott el, amikor megláttam a mozdulatlan kis testét. A szájából és az orrából is dőlt a vér, szívmasszázzsal és légbefújással megpróbáltam újraéleszteni, de hiába.

A boncolásból kiderült, hogy két utódot várt, a halálát pedig aortarepedés okozta."

Zorró, a kert hímszurikátája a tragédia után még órákig kereste, hívta vemhes párját.

Tokovics Tamás, a vadaskert igazgatója (és talán mondhatjuk így: Zara barátja) üzent azoknak a kommentelő tömegeknek is, akik a szurikátát földhöz vágó fiú megbüntetését követelik. „Értetlenül állok a történtek előtt, de arra kérek mindenkit, ne kezdjünk bűnbakot keresni, hiszen azzal már nem tudjuk meg nem történtté tenni a tragédiát! De kezdjünk apró lépé­sekkel egy olyan világot építeni, ahol ilyen dolgok nem történhetnek meg, ahol figyelünk a természetre, egymásra, és a közöttünk lévő harmóniára" – mondta.

A négyujjú manguszta (Suricata suricatta) a mongúzfélék családjának neme. A törpemongúzok után a legkisebb mangusztafaj. Testhossza mintegy 30 centi, ehhez jön még a 20-24 centis farok. Legfeljebb 1 kilogrammot nyomhat, a hímek valamivel nehezebbek, mint a nőstények. A szurikáta elnevezés hiába jelent szuahéliül szirti macskát, nincs kilenc életük. Zarának csak egy volt.

„Sürgés-forgásával, kíváncsiságával, bújásával kivétel nélkül mindenki szívébe belopta magát. Fél éven keresztül, amíg nem készült el az új kifutója, mindennap az irodámban töltötte a nappalokat, az éjszakákat pedig otthon a házunkba. Ezalatt nem csak a közös pihenések hozták közelebb hozzám, de a spánielünknek is kiváló játszótársává vált. Amikor elkészült az új birodalma fájó szívvel mondtam le a napi kocsikázásról, a közös »tévézésről«, de mindnyájan úgy gondoltuk, hogy ez a helyes, nemcsak nekem, hanem Neki is" – írta a vadaskert igazgatója hétfőn. Érdemes a bejegyzés további részleteibe is beleolvasni, Babits és Kölcsey nyelvén ilyen szép nekrológot még nem írtak mongúzféléről.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Szurikátaügy: aortaszakadás okozta Zara halálát

A boncolás során kiderült, két utódot várt.

3542 · May 16, 2018 09:33am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments