Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Karácsony Gergely is aláírta Fodor Gábor és Molnár Gyula megállapodását

2018.05.18. 18:01

Eljutott lapunkhoz az a dokumentum, amelyben megállapodott Molnár Gyula MSZP-elnök és Fodor Gábor, hogy a szocialisták 2018 és 2022 között 60 millió forinttal támogatják a Liberálisok nevű pártot. Ez az írás azért fontos, mert valószínűleg az ebben foglaltak be nem tartása miatt lépett ki Bősz Anett a Párbeszéd frakciójából, megszüntetve ezzel magát a frakciót is. 

A dokumentum első érdekessége, hogy Karácsony Gergely korábbi miniszterelnök-jelölt aláírása is szerepel rajta, vagyis nemcsak Molnár és Fodor titkos különalkujáról van szó. A Zoom.hu-nak korábban az MSZP több elnökségi tagja is azt mondta, hogy nem tudtak a megállapodásról. 

Az anyagi támogatásról szóló konkrét szövegrészlet egyébként ennyi: 

A későbbi pártegyüttműködés alapja a közös célok megvalósulása, melyhez az MSZP és a Párbeszéd a pártra, valamint a pártalapítványra jutó költségvetési támogatásból a Párbeszéd támogatására (10%) eső összeg felének megfelelő mértékű (5%) anyagi támogatással segíti a Liberálisok munkáját a 2018-2022-es parlamenti ciklus elejétől a végééig. Ennek pontos módjára a jogszabályok figyelembe vételével később tesznek javaslatot.

A 24.hu értelmezése szerint ha a szocialisták ez alapján támogatni szeretnék a Fodor-pártot, akkor biztosan valamilyen jogi trükközést kellene bevetniük, amennyiben nem akarnak tiltott pártfinanszírozást elkövetni. 

A portál azt is megjegyzi, hogy a február 10-én született megállapodás nem tűnik többnek egy politikai nyilatkozatnál. Ha nem pontosították és foglalták jogilag kidolgozott szerződésbe, akkor nem lesz nehéz figyelmen kívül hagyniuk a szocialistáknak és a párbeszédeseknek. 

További érdekesség, hogy ha a Fodor-párt számításai szerint évi 60 millió forintot ér az a számukra megállapított 5 százalék, akkor az úgynevezett Változás Szövetsége nagyjából kétszer olyan jó választási eredménnyel kalkulált, mint amennyi összejött nekik április 8-án.