Karácsony Gergely is aláírta Fodor Gábor és Molnár Gyula megállapodását

2018.05.18. 18:01

Eljutott lapunkhoz az a dokumentum, amelyben megállapodott Molnár Gyula MSZP-elnök és Fodor Gábor, hogy a szocialisták 2018 és 2022 között 60 millió forinttal támogatják a Liberálisok nevű pártot. Ez az írás azért fontos, mert valószínűleg az ebben foglaltak be nem tartása miatt lépett ki Bősz Anett a Párbeszéd frakciójából, megszüntetve ezzel magát a frakciót is. 

A dokumentum első érdekessége, hogy Karácsony Gergely korábbi miniszterelnök-jelölt aláírása is szerepel rajta, vagyis nemcsak Molnár és Fodor titkos különalkujáról van szó. A Zoom.hu-nak korábban az MSZP több elnökségi tagja is azt mondta, hogy nem tudtak a megállapodásról. 

Az anyagi támogatásról szóló konkrét szövegrészlet egyébként ennyi: 

A későbbi pártegyüttműködés alapja a közös célok megvalósulása, melyhez az MSZP és a Párbeszéd a pártra, valamint a pártalapítványra jutó költségvetési támogatásból a Párbeszéd támogatására (10%) eső összeg felének megfelelő mértékű (5%) anyagi támogatással segíti a Liberálisok munkáját a 2018-2022-es parlamenti ciklus elejétől a végééig. Ennek pontos módjára a jogszabályok figyelembe vételével később tesznek javaslatot.

A 24.hu értelmezése szerint ha a szocialisták ez alapján támogatni szeretnék a Fodor-pártot, akkor biztosan valamilyen jogi trükközést kellene bevetniük, amennyiben nem akarnak tiltott pártfinanszírozást elkövetni. 

A portál azt is megjegyzi, hogy a február 10-én született megállapodás nem tűnik többnek egy politikai nyilatkozatnál. Ha nem pontosították és foglalták jogilag kidolgozott szerződésbe, akkor nem lesz nehéz figyelmen kívül hagyniuk a szocialistáknak és a párbeszédeseknek. 

További érdekesség, hogy ha a Fodor-párt számításai szerint évi 60 millió forintot ér az a számukra megállapított 5 százalék, akkor az úgynevezett Változás Szövetsége nagyjából kétszer olyan jó választási eredménnyel kalkulált, mint amennyi összejött nekik április 8-án.