Borászt küldhetünk nagykövetnek Jordániába

DSZZS20180417103
2018.05.18. 15:27

Tiffán Zsolt lehet Magyarország jordániai nagykövete jövőre. A Fidesz parlamenti képviselője, ismert baranyai borász jelenleg egészségügyi lábadozása miatt nem kívánta kommentálni a tervezett kinevezést. Tiffánról akkor írtunk hosszabban, amikor üzlettársa, a zenész Ákos mellé állt a "női princípium" vitában, vagy amikor káromkodva fakadt ki egy ellenzéki politikusra.

Jordániában Magyarország 2003 óta tart fenn nagykövetséget, amelyhez az ammani épületet hosszú időn keresztül Zaid Naffától bérelte a magyar állam előbb évi 50 ezer majd 2013-ban évi 80 ezer dollárért. A Fidesz kormányzatnál is jó kapcsolatokkal rendelkező Naffa Magyarországon Jordánia tiszteletbeli konzuli posztját is megkapta, és helyzetét nem befolyásolta, hogy megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Szerepe lehetett abban, hogy a terrorizmus finanszírozásának gyanújával az Egyesült Államok által is körözött szaúdi Ghaid Pharaon Magyarországra jött és kapcsolatba került Orbán Viktorral és közös üzleti érdekeltségei is voltak a kormányfő vejével. A néhai szaúdi üzletember magyar állampolgárság megszerzésére is tett kísérletet.

Tiffán várható kinevezésében szerepet játszhatott baráti viszonya a Naffa családdal, amelynek magyar állampolgársági kérelme érdekében Semjén Zsolt kormányfőhelyettes is lobbizott.

Így kapott állampolgárságot Zaid Naffa nővére Huda Naffa és egyik fivére Tarik Naffa – aki tiszteletbeli konzulként Magyarországot képviseli Jordániában – és másik fivére, Oszama Naffa is, aki jelenleg Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emirátusokban, annak ellenére, hogy az Öböl-menti országok nemtetszésüket fejezték ki a kinevezés miatt. (A CIA számára gyanús kapcsolatokkal rendelkező Zaid Naffa azonban nem lett magyar állampolgár.)

Jordánia és Magyarország kereskedelmi, gazdasági kapcsolatai nem lendültek fel a nagykövetség megnyitásától, de nem hozott érdemi változást ebben Oszama Naffa emirátusokbeli diplomáciai ténykedése sem. Az Egyesült Arab Emírségekkel 2013-ban 11 milliárd forintos kereskedelmi forgalmat bonyolított le Magyarország, 2016-ban már csak 2 milliárdot, igaz, tavaly 3,4 re nőtt, bár ez még mindig elmarad az öt évvel korábbi csúcstól de a korábbi évek adataitól is – derült ki a KSH kimutatásából.

Ománba tapasztalt ember megy

Míg Tiffán nem csak az arab térségben, de a diplomáciában is új ember lesz, amennyiben megkapja kinevezését, Magyarország első ománi nagykövete tapasztalt szakember lehet. A nagykövetség szeptemberre tervezett megnyitása után minden bizonnyal Szatmári Tibor került a képviselet élére.

2013-tól Irakban volt nagykövet, de az arab országban már 1980-ban hosszabb időt töltött agrármérnökként, majd egykori Észak-Jemenben volt kereskedelmi tanácsos a nyolcvanas években – írta egykor a róla készült portréjában a Népszabadság. Később a Mol nemzetközi főtanácsadója is volt, ami még indokoltabbá teszi ománi kinevezését, ha már nagykövetséget hoz létre ott a magyar kormány.

A Mol egyik nagyrészvényese az Oman Oil, de a Molnak saját kitermelési érdekeltségei is vannak az Arab-félsziget délkeleti felén fekvő, már kitermelés alatt lévő olaj- és földgázmezőkben kevésbé gazdag, de az ágazatban ígéretes területekkel rendelkező Ománban.

A fókusz a két ország gazdasági kapcsolatában így a Mol áll, bár a Perzsa-öböl térségéből Omán az egyetlen ország, amely állami szinten befektetőként van jelen Magyarországon is, például a Gresham palota tulajdonosaként. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 3,3 milliárd forint volt.

A nagykövetség létrehozása a Mol stratégiájával is kapcsolatban állhat, amely szerint az észak-iraki Kurdisztán helyett inkább ománi érdekeltségei felé fordít nagyobb figyelmet, bízva abban, hogy a stabil körülmények között működő országban látványos kitermelési eredményeket hozhatnak a következő évek.

(Borítókép:  Kövér László az Országgyűlés elnöke (j) és Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő a Magyar Bor Akadémia (MBA) Életműdíjával kitüntetett Tiffán Ede villányi borász fia a díj átadása alkalmából rendezett ünnepségen az Országház Vadásztermében 2018. április 17-én.- f otó: Szigetváry Zsolt)