Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Borászt küldhetünk nagykövetnek Jordániába

DSZZS20180417103
2018.05.18. 15:27

Tiffán Zsolt lehet Magyarország jordániai nagykövete jövőre. A Fidesz parlamenti képviselője, ismert baranyai borász jelenleg egészségügyi lábadozása miatt nem kívánta kommentálni a tervezett kinevezést. Tiffánról akkor írtunk hosszabban, amikor üzlettársa, a zenész Ákos mellé állt a "női princípium" vitában, vagy amikor káromkodva fakadt ki egy ellenzéki politikusra.

Jordániában Magyarország 2003 óta tart fenn nagykövetséget, amelyhez az ammani épületet hosszú időn keresztül Zaid Naffától bérelte a magyar állam előbb évi 50 ezer majd 2013-ban évi 80 ezer dollárért. A Fidesz kormányzatnál is jó kapcsolatokkal rendelkező Naffa Magyarországon Jordánia tiszteletbeli konzuli posztját is megkapta, és helyzetét nem befolyásolta, hogy megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Szerepe lehetett abban, hogy a terrorizmus finanszírozásának gyanújával az Egyesült Államok által is körözött szaúdi Ghaid Pharaon Magyarországra jött és kapcsolatba került Orbán Viktorral és közös üzleti érdekeltségei is voltak a kormányfő vejével. A néhai szaúdi üzletember magyar állampolgárság megszerzésére is tett kísérletet.

Tiffán várható kinevezésében szerepet játszhatott baráti viszonya a Naffa családdal, amelynek magyar állampolgársági kérelme érdekében Semjén Zsolt kormányfőhelyettes is lobbizott.

Így kapott állampolgárságot Zaid Naffa nővére Huda Naffa és egyik fivére Tarik Naffa – aki tiszteletbeli konzulként Magyarországot képviseli Jordániában – és másik fivére, Oszama Naffa is, aki jelenleg Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emirátusokban, annak ellenére, hogy az Öböl-menti országok nemtetszésüket fejezték ki a kinevezés miatt. (A CIA számára gyanús kapcsolatokkal rendelkező Zaid Naffa azonban nem lett magyar állampolgár.)

Jordánia és Magyarország kereskedelmi, gazdasági kapcsolatai nem lendültek fel a nagykövetség megnyitásától, de nem hozott érdemi változást ebben Oszama Naffa emirátusokbeli diplomáciai ténykedése sem. Az Egyesült Arab Emírségekkel 2013-ban 11 milliárd forintos kereskedelmi forgalmat bonyolított le Magyarország, 2016-ban már csak 2 milliárdot, igaz, tavaly 3,4 re nőtt, bár ez még mindig elmarad az öt évvel korábbi csúcstól de a korábbi évek adataitól is – derült ki a KSH kimutatásából.

Ománba tapasztalt ember megy

Míg Tiffán nem csak az arab térségben, de a diplomáciában is új ember lesz, amennyiben megkapja kinevezését, Magyarország első ománi nagykövete tapasztalt szakember lehet. A nagykövetség szeptemberre tervezett megnyitása után minden bizonnyal Szatmári Tibor került a képviselet élére.

2013-tól Irakban volt nagykövet, de az arab országban már 1980-ban hosszabb időt töltött agrármérnökként, majd egykori Észak-Jemenben volt kereskedelmi tanácsos a nyolcvanas években – írta egykor a róla készült portréjában a Népszabadság. Később a Mol nemzetközi főtanácsadója is volt, ami még indokoltabbá teszi ománi kinevezését, ha már nagykövetséget hoz létre ott a magyar kormány.

A Mol egyik nagyrészvényese az Oman Oil, de a Molnak saját kitermelési érdekeltségei is vannak az Arab-félsziget délkeleti felén fekvő, már kitermelés alatt lévő olaj- és földgázmezőkben kevésbé gazdag, de az ágazatban ígéretes területekkel rendelkező Ománban.

A fókusz a két ország gazdasági kapcsolatában így a Mol áll, bár a Perzsa-öböl térségéből Omán az egyetlen ország, amely állami szinten befektetőként van jelen Magyarországon is, például a Gresham palota tulajdonosaként. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 3,3 milliárd forint volt.

A nagykövetség létrehozása a Mol stratégiájával is kapcsolatban állhat, amely szerint az észak-iraki Kurdisztán helyett inkább ománi érdekeltségei felé fordít nagyobb figyelmet, bízva abban, hogy a stabil körülmények között működő országban látványos kitermelési eredményeket hozhatnak a következő évek.

(Borítókép:  Kövér László az Országgyűlés elnöke (j) és Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő a Magyar Bor Akadémia (MBA) Életműdíjával kitüntetett Tiffán Ede villányi borász fia a díj átadása alkalmából rendezett ünnepségen az Országház Vadásztermében 2018. április 17-én.- f otó: Szigetváry Zsolt)