Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: A migránsok miatt az ateistáknak is fontossá vált a kereszténység

2018.05.18. 11:43
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A jobbikos vezérszónok oda is szúrt ellenzéki kollégáinak a távolmaradásukért.

 •  Z. Kárpát Dániel elmondta, hogy az új ciklusba a Jobbik „nem viszi magával a puskaporszagot”, és a szakmaiságot fogja képviselni olyan kezdeményezésekkel, mint a lombikbébiprogram vagy a bérlakásprogram. De azért ostorozta az Észak-Koreára jellemző médiaviszonyokat, melynek folytán egy sor jobbikos ellen átfogó lejárató kampányok folytak a kormánypárti médiában, és mellyel kapcsolatban

  a Jobbik 100 helyreigazítási pert nyert a kormánypárti propagandalapok ellen.

  És azt is leszögezte, hogy a kormánypárti politikusok a Parlamentben is találkozhatnak majd a devizahitelek károsultjaival, mivel

  amígy le nem tiltják a belépési jogosultságomat, addig invitálni fogom a devizakárosultakat.

 • A mai ülésnapon egyedül a napirend utáni felszólalásokra kerül sor, ami konkrétan egyetlen darab felszólalást jelent, mivel a lehetőséggel a bojkott miatt csak a Jobbik élt. De a Fidesz és a KDNP képviselői erről az öt percről is szinte testületileg kivonultak. Emiatt a felszólalásokat kezdő jobbikos Z. Kárpát Dániel hosszasan háborog.

 • Méghozzá az ülésterembe behozott történelmi és nemzeti zászlók előtt.

 • Nagyon vártam arra, vajon hogyan lehet szalonképesen leírni Rogán Antal és az általa vezetett propagandaminisztérium munkáját. Nos, Orbán azzal vezette fel a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bemutatását, hogy „Európában sok helyen tapasztalható, hogy napról napra nő a kormányzat és az emberek közti távolság”, és Rogán feladata ennek megelőzésére az lesz, hogy

  kitartóan keresse az emberek és a kormányzat közötti egyetértési pontokat.

 • Orbán Viktor beszédének utolsó szakaszában egy-két mondattal bemutatta kormányának tagjait, azok feladatait, a velük kapcsolatos elvárásokat. Az érdekesebbeket kimazsoláztam:

  Kásler Miklósról, az Emmi vezetőjéről azt mondta, hogy az óriási minisztérium irányítása „reneszánsz embert” követel

  Benkő Tibor honvédelmi miniszter elé csak feladatot tűzött ki, méghozzá azt, hogy a fegyveres erők területén utol kell érni a szomszédos országokat, és ennek egyik eszköze a tiszti állományban rejlő potenciál kiaknázásában rejlik.

  Palkovics Lászlóról és az ő Innovációs és Technológiai Minisztériumáról elhangzott, hogy ez egy teljesen új, a magyar kormányzástörténetben egyedülálló tárca, amit azért hoztak létre, mert

  az új, technológiai korszakban is győztesek akarunk maradni.

 • Orbán szerint a miniszterek kiválogatásánál az volt a legfontosabb szempont, hogy

  legfőbb szenvedélyük Magyarország legyen. 

  Olyan emberekként jellemezte kormányának tagjait,

  akiknek az életében a legnagyobb dolog az, hogy magyarnak születtek

  De a magyarság iránti szenvedélyen kívül Orbán fontos jellemvonásként emelte ki a bátorságot is:

  A támadásokat állni kell, de a vita soha nem lehet öncélú, a végén eredményre kell jutni, ami a nemzetet szolgálja. 

  És szintén konszolidációs húrokat pengetve egy mondattal áldozott az európaiságnak is:

  A mi kormányunk európai horizontú. A nemzetet szolgáljuk, de a helyünk Európában van.

 • Orbán azt mondta, hogy az új technológiai feltételekhez, az új korszak problémáihoz, köztük „biztonsági és szellemi kihívások"-hoz igazította új kormányát. A miniszterelnök természetesen a népvándorlásra és tömeges migrációra gondolt, és leszögezte, hogy ezeket a kockázatokat higgadtan kell kezelni". Orbán kifejtette:

  A migráció fenyegetése, az idegen kultúra megjelenése azokat is rádöbbentette a keresztény kultúra fontosságára, akik már eltávolodtak magától a vallástól.

  Azt mondta, hogy a kormány nem hitelveket védelmez, ez nem a kormány dolga. Azt ellenben a kormány feladatának tartja, hogy védelmezze a „kereszténységből kisarjadó" gondolkodást. Ezért kell a keresztény alapokat megőrizni, ennek szellemében működtetni például az oktatást.

 • Kezdődik a régi-új miniszterelnök beszéde. Orbán  megismétli, hogy sosem négyéves ciklusokban gondolkozott, hanem évtizedes időtávlatban, mely 2010-ben kezdődött meg.

  A magyar emberek is cselekvő szellemmel, bátorsággal és újító szándékkal álltak bele az új korszakba.

  Orbán elismerését, tiszteletét fejezi ki, és persze köszönet is mond. Hogy kiknek? A fiataloknak, időseknek, vállalkozóknak, közfoglalkoztatottaknak. Az idősekről külön is leszögezi, hogy ők voltak a választáson a Fidesz támaszai.

 • A siófoki jobbikos az ózdi polgármestersége miatt lemondott Janiczak Dávid helyét veszi át. A 36 éves politikus a Facebookon már jó előre bekészített magának egy parlamentes háttérképet.

 • A karzaton ülő Boross Péter volt miniszterelnököt és Schmitt Pál volt köztársasági elnököt. Sólyom Lászlót nem látom a díszvendégek között.

 • Régi vágású kereszténydemokráciát.

  Mondjuk arról nem beszélt, hogy ez mennyivel jelent többet, jobbat, igazabbat a korábbi politikai termékeknél, például a „polgári Magyarország” szlogenjénél.

 • A mai parlamenti ülés az Országgyűlés által közölt napirend alapján várhatóan alig egy órás lesz:

  • először Kövér László házelnök ismerteti az államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről, 
  • utána jön Orbán Viktor felszólalása,
  • bemutatják a 13 minisztert, akik azon melegében esküt is tesznek

  a képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalásokra, interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre sem kell számítani.