Riasztották a honvédség Gripenjeit

2018.05.22. 20:40
A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint egy nem kommunikáló utasszállító miatt Szlovénia riasztotta a honvédség Gripenjeit. Majdnem megvédtük Szlovéniát, de mindenki megnyugodhat, közben felébredt a Minszkbe tartó gép pilótája és életjelet adott magáról.

A Honvédelmi Minisztérium izgalmasan induló közleményt adott ki kedd délután.

Szlovénia légterébe való belépésekor nem létesített kapcsolatot a szlovén polgári légiforgalmi hatósággal egy Spanyolországból a Belarusz Köztársaság felé tartó utasszállító repülőgép, ezért 17 óra után néhány perccel riasztották a Magyar Honvédség készültségi szolgálatban lévő Gripenjeit.”

A közleményből kiderül, hogy Magyarország és Szlovénia között légtérrendészeti együttműködés van életben, amelynek 2014. januári módosítása alapján magyar harci repülőgépek is védik Szlovénia légterét.

Szerencsére a helyzet aztán viszonylag gyorsan rendeződött, az utasszállító repülőgép hamarosan felvette a kapcsolatot a légiforgalmi hatósággal, ezért a géppár még magyar légtérben visszafordult és visszatért a kecskeméti bázisra.

Az elmúlt napokban viszonylag aktívak a magyar Gripenek, mert három napja is volt egy hasonlóan szerencsésen végződő eset.