Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Riasztották a honvédség Gripenjeit

2018.05.22. 20:40
A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint egy nem kommunikáló utasszállító miatt Szlovénia riasztotta a honvédség Gripenjeit. Majdnem megvédtük Szlovéniát, de mindenki megnyugodhat, közben felébredt a Minszkbe tartó gép pilótája és életjelet adott magáról.

A Honvédelmi Minisztérium izgalmasan induló közleményt adott ki kedd délután.

Szlovénia légterébe való belépésekor nem létesített kapcsolatot a szlovén polgári légiforgalmi hatósággal egy Spanyolországból a Belarusz Köztársaság felé tartó utasszállító repülőgép, ezért 17 óra után néhány perccel riasztották a Magyar Honvédség készültségi szolgálatban lévő Gripenjeit.”

A közleményből kiderül, hogy Magyarország és Szlovénia között légtérrendészeti együttműködés van életben, amelynek 2014. januári módosítása alapján magyar harci repülőgépek is védik Szlovénia légterét.

Szerencsére a helyzet aztán viszonylag gyorsan rendeződött, az utasszállító repülőgép hamarosan felvette a kapcsolatot a légiforgalmi hatósággal, ezért a géppár még magyar légtérben visszafordult és visszatért a kecskeméti bázisra.

Az elmúlt napokban viszonylag aktívak a magyar Gripenek, mert három napja is volt egy hasonlóan szerencsésen végződő eset.