Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Guardian után az Index tudósítója se mehet be a kormány konferenciájára

2018.05.22. 12:17 Módosítva: 2018-05-22 16:34:34

A Guardian után az Index tudósítójának sajtóakkreditációját is elutasították az „Európa jövője" elnevezésű konferenciára. Méghozzá azzal az indokkal, hogy 

a helyszín kapacitásának korlátai miatt nem áll módunkban biztosítani részvételét a rendezvényen.

A helyszín kapacitásproblémáiról egyébként a konferencia honlapján egy szó sincs, sőt:

A Várkert Bazárban található, akár 500 fő befogadására is alkalmas multifunkciós rendezvényterem tökéletes helyszíne a nemzetközi viszonylatban is kimagasló konferencia lebonyolításának.

Hasonlóan járt információink szerint a Zoom.hu, a HVG is.

Frissítés: A lista délután a Magyar Naranccsal bővült, és még tovább bővülhet.

Az „Európa jövője" konferenciát egyébként a visegrádi négyek égisze alatt szervezte a Schmidt Mária emlékezetpolitikai portfóliójába tartozó Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, méghozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a kormány fő think-tankje, a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég Alapítvány közreműködésével. Ezen intézmények mind közpénzből működnek, ezért már csak ezért is visszásnak tűnik a nyilvánosság ilyen durva korlátozása.

A szervezők a regisztráció elutasítása mellett biztosítottak arról, hogy lesz online közvetítés az eseményről, de hát ez olyan, mintha egy színikritikusnak tévéfelvétel alapján kellene írnia egy darabról. A képernyő előtt egy sor lényeges dolog – kik vannak jelen, milyen a hangulat, miről beszélgetnek a vendégek a tormás sonkatekercs mellett – kimarad, amellett pedig elesem a személyes beszélgetések lehetőségétől.

A konferencia egyébként programja alapján egy ideológiai szimpóziumnak tűnik, melyen vezető magyar politikusok – például Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és Balog Zoltán – mellett főleg konzervatív kultúrkritikus értelmiségiek beszélnek olyan témákról, mint a migráció, vagy az európai identitás elhalványulása. 

A konferencia fő eseménye viszont Donald Trump kampányának kulcsfigurája, Steve Bannon előadása lesz.

Bannon az alt-right mozgalom bölcsőjének számító Breitbart főszerkesztője volt, majd Trump főstratégájaként sokan kulcsszerepet tulajdonítottak neki az ingatlanmágnás-politikus meglepetésgyőzelmében. Bannon elkísérte Trumpot a Fehér Házba is, méghozzá stratégiai főtanácsadóként, innen azonban gyorsan kitúrta őt a többi érdekcsoport. Bukása után visszatért a Breitbarthoz, és bejelentette, hogy a „kibaszott gépezetével" Trump nélkül is harcba indul a Trump kampányában képviselt fajvédő-protekcionista-elitellenes programért. Ez a törekvése azonban az alabamai szenátusi választással lényegében csődöt mondott, az elnökkel való kapcsolata pedig fagypont alá süllyedt, amikor a Trumpról szóló botránykönyv szerzőjének kiteregette a Fehér Ház szennyesét.

Fire and Fury" megjelenése után korábbi republikánus támogatói is ellene fordultak, és januárban a Breitbarttól is kirúgták. Azóta főleg európai szélsőjobboldali pártok által szervezett konferenciákon turnézik, de korábbi Kína-ellenes kirohanásai ellenére a Kínai Kommunista Párt második embere is kíváncsi volt víziójára.