Sámuel, Hajna
19 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

A Guardian után az Index tudósítója se mehet be a kormány konferenciájára

2018.05.22. 12:17 Módosítva: 2018.05.22. 16:34

A Guardian után az Index tudósítójának sajtóakkreditációját is elutasították az „Európa jövője" elnevezésű konferenciára. Méghozzá azzal az indokkal, hogy 

a helyszín kapacitásának korlátai miatt nem áll módunkban biztosítani részvételét a rendezvényen.

A helyszín kapacitásproblémáiról egyébként a konferencia honlapján egy szó sincs, sőt:

A Várkert Bazárban található, akár 500 fő befogadására is alkalmas multifunkciós rendezvényterem tökéletes helyszíne a nemzetközi viszonylatban is kimagasló konferencia lebonyolításának.

Hasonlóan járt információink szerint a Zoom.hu, a HVG is.

Frissítés: A lista délután a Magyar Naranccsal bővült, és még tovább bővülhet.

Az „Európa jövője" konferenciát egyébként a visegrádi négyek égisze alatt szervezte a Schmidt Mária emlékezetpolitikai portfóliójába tartozó Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, méghozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a kormány fő think-tankje, a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég Alapítvány közreműködésével. Ezen intézmények mind közpénzből működnek, ezért már csak ezért is visszásnak tűnik a nyilvánosság ilyen durva korlátozása.

A szervezők a regisztráció elutasítása mellett biztosítottak arról, hogy lesz online közvetítés az eseményről, de hát ez olyan, mintha egy színikritikusnak tévéfelvétel alapján kellene írnia egy darabról. A képernyő előtt egy sor lényeges dolog – kik vannak jelen, milyen a hangulat, miről beszélgetnek a vendégek a tormás sonkatekercs mellett – kimarad, amellett pedig elesem a személyes beszélgetések lehetőségétől.

A konferencia egyébként programja alapján egy ideológiai szimpóziumnak tűnik, melyen vezető magyar politikusok – például Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és Balog Zoltán – mellett főleg konzervatív kultúrkritikus értelmiségiek beszélnek olyan témákról, mint a migráció, vagy az európai identitás elhalványulása. 

A konferencia fő eseménye viszont Donald Trump kampányának kulcsfigurája, Steve Bannon előadása lesz.

Bannon az alt-right mozgalom bölcsőjének számító Breitbart főszerkesztője volt, majd Trump főstratégájaként sokan kulcsszerepet tulajdonítottak neki az ingatlanmágnás-politikus meglepetésgyőzelmében. Bannon elkísérte Trumpot a Fehér Házba is, méghozzá stratégiai főtanácsadóként, innen azonban gyorsan kitúrta őt a többi érdekcsoport. Bukása után visszatért a Breitbarthoz, és bejelentette, hogy a „kibaszott gépezetével" Trump nélkül is harcba indul a Trump kampányában képviselt fajvédő-protekcionista-elitellenes programért. Ez a törekvése azonban az alabamai szenátusi választással lényegében csődöt mondott, az elnökkel való kapcsolata pedig fagypont alá süllyedt, amikor a Trumpról szóló botránykönyv szerzőjének kiteregette a Fehér Ház szennyesét.

Fire and Fury" megjelenése után korábbi republikánus támogatói is ellene fordultak, és januárban a Breitbarttól is kirúgták. Azóta főleg európai szélsőjobboldali pártok által szervezett konferenciákon turnézik, de korábbi Kína-ellenes kirohanásai ellenére a Kínai Kommunista Párt második embere is kíváncsi volt víziójára.